Skip to content

Η μεγάλη απορία για το επάγγελμα του Διαμεσολαβητή

Το 32% των Ελλήνων (ένας στους τρεις) απασχολούνται σε εργασία κατώτερη των προσόντων ή/και της εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Μάλιστα, το ποσοστό των «υπερεκπαιδευμένων» εργαζόμενων στην Ελλάδα (27% άντρες – 15% γυναίκες)  είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη.

Αυτό σημαίνει ότι στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ακόμη  περισσότεροι (από την Ελλάδα) εργαζόμενοι που υποαπασχολούνται, και δουλεύουν σε θέση κατώτερη της εκπαίδευσης ή των δεξιοτήτων τους*.

Αυτά να βλέπουν τα νεαρούδια με τα (εξ Αγγλίας συνήθως) μεταπτυχιακά στο χέρι που δεν… κουνιούνται από το κρεβατάκι τους αν δεν βρουν δουλειά με “ανάλογο μισθό” (και αυτοκίνητο, και πληρωμένη βενζίνη, και κινητό και μπόνους, και, και ) και γκρινιάζουν για “το επίπεδο της Ελλάδας και την εκμετάλλευση από τους εργοδότες”.

Διότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, αυτή η “αναντιστοιχία” δεξιοτήτων και απασχόλησης μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 και αυξήθηκε κατακόρυφα η ανεργία.

Έχει γραφτεί και στο παρελθόν, προκαλεί απορία το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες, οι νέοι δεν συρρέουν στο κατώφλι των ασφαλιστικών εταιρειών, που σε σχέση με την υπόλοιπη “ανειδίκευτη” αγορά εργασίας προσφέρουν εκπαίδευση, υποστήριξη, μισθό, ελευθερία κινήσεων, κοινωνικότητα, ωραίο περιβάλλον και το κυριότερο, προοπτικές για καριέρα και λεφτά, προοπτικές ανάλογες με την θέληση και τη διάθεση του καθενός από αυτούς!

Μήπως η αγορά θα πρέπει να διαφημίσει λίγο τα όσα προσφέρει; Για πόσο ακόμη θα μας κατατρέχει “το κόμπλεξ του επαγγέλματος”;

Στο εξωτερικό πάντως, το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου θεωρείται από τα σοβαρότερα.

*Ενδεικτικά,  στην Αυστρία το 58% των εργαζομένων έχει καλύτερη εκπαίδευση από εκείνη που απαιτεί η θέση εργασίας τους.  Στην Τσεχία οι υπερεκπαιδευμένοι αποτελούν το 50%, στη Δανία το 34%, στην Εσθονία το 39%. Στη Γαλλία το 28%, στη Γερμανία το 11,8%, στην Ουγγαρία το 37%, στην Ισλανδία το 30%, στην Ιρλανδία το 33%, στην Ιταλία το 13,9%, στη Λετονία το 43%, στη Λιθουανία το 31%, στο Λουξεμβούργο το 27%, στην Ολλανδία το 11,2%, στη Νορβηγία το 16,6%, στην Πολωνία το 13,9%, στη Ρουμανία το 25%, στη Σλοβακία το 49,9%, στη Σλοβενία το 36%, στην Ισπανία το 13,8%, στη Σουηδία το 27,0%, στην Ελβετία το 13,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 13%.

4 Comments

  1. Avatar

    Στο εξωτερικό όντως θεωρείται αξιόπιστο επάγγελμα. Στο εσωτερικό όμως;; Στην Ελλάδα το επάγγελμά μας δεν απλά μια δουλειά που δεν απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα. Άσχετα βέβαια που για να επιτύχει κανείς πρέπει να έχει πλήθος δεξιοτήτων. Στη χώρα μας το επάγγελμα του ασφ. συμβούλου θεωρείται εν πολλοίς ”αναξιοπρεπές”, περιστασιακό, κερδοσκοπικό και άλλα πολλά. Και το μεγαλύτερο κακό είναι η κοινωνία δεν έχει ιδιαίτερο άδικο γι αυτές τις αντιλήψεις. Οι περισσότεροι από όσους πέρασαν, αλλά και πολλοί από όσους συνεχίζουν δεν ήταν ούτε πελάτες σε ξένες ασφαλιστικές αγορές….

  2. Avatar

    ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΓΔΟΝΤΑ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ (ΞΕΡΟΛΕΣ). ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓ/ΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΝΩΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ;;;;;;; ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΟΥΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ “ΤΡΙΧΕΣ” ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 80 ΩΡΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ!!!!!!!!! ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ GENIUS!!!!!!!!!

    • Avatar

      Καποιος δεν πηρε καλα την απορριψη…

  3. Avatar

    Φυσικά και θεωρείται στο εξωτερικό αξιόπιστο επάγγελμα. Εκεί όμως δεν θα δείτε κομμωτήρια, super market, και μανάβηδες να ασφαλίζουν κόσμο…!!!!
    Φυσικά η αντιπροσωπία αυτοκινήτων μπορεί στην Ελλάδα να ασφαλίζει αυτοκίνητα αλλά μπορεί ή θέλει να κάνει cross selling και να ασφαλίσει την υγεία???? Όχι ούτε μπορεί ούτε θέλει. Παίρνοντας όμως τον πελάτη από το γραφείο απλά του παίρνει την δυνατότητα να κάνει παραπέρα πωλήσεις, συνεπώς τον αποδυναμώνεις περισσότερο.
    Άσε να μη μιλήσω και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό τον απ΄ευθείας πωλήσεων μέσω internet και πωλήσεων μέσω τραπεζών.
    Και έτσι η τακτική των τελευταίων χρόνων μας οδήγησε εκεί που είμαστε τώρα, σε ένα μη κερδοφόρο επάγγελμα το οποίο δεν θέλει να κάνει κανένας. Απλά πράγματα.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *