Skip to content

Η μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου Αναλογιστών για τον κλάδο

Η καλή Ελλάδα, αυτή της δομημένης σκέψης, της τεκμηριωμένης άποψης και της συναινετικής, νηφάλιας αντιμετώπισης, εν τέλει η Ελλάδα της ελπίδας, είναι αυτή που πρωταγωνίστησε την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Συνέδριο για το συνταξιοδοτικό που διοργάνωσε  η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος.

Αδύναμος κρίκος για άλλη μια φορά οι -ενεργοί- εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν αδύναμα των επιλογών τους, στην περίπτωση της Κυβέρνησης (Aν. Πετρόπουλος, Νικ. Φράγκος) ή επανέλαβαν τις ουδέτερες, άτολμες κομματικές γραμμές, στην περίπτωση της Αντιπολίτευσης (Νικ. Παναγιωτόπουλος).

Και λέμε οι ενεργοί, γιατί υπήρχαν και παλαιότεροι πολιτικοί όπως ο Τάσος Γιαννίτσης και η Άννα Διαμαντοπούλου, που απαλλαγμένοι από τον κομματικό μανδύα συνεισέφεραν ουσιαστικά στο περιεχόμενο του Συνεδρίου.  

Την παράσταση, σε κάθε περίπτωση, έκλεψαν οι τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις των ανθρώπων της αγοράς και της επιστήμης οι οποίοι φάνηκε ότι έχουν ενσκήψει με ειλικρινές ενδιαφέρον και υπομονή στο δύσκολο αυτό θέμα, το έχουν μελετήσει και έχουν σκεφτεί κάποιους τρόπους για την επίλυσή του.

Δικαίως η κάλυψή του Συνεδρίου από τα ΜΜΕ αλλά και από μεμονωμένους επώνυμους δημοσιογράφους, ήταν ευρεία και ιδιαίτερη τις ημέρες που ακολούθησαν.

Το Συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα πολύπλοκο, πολυεπίπεδο, που ταλανίζει δεκαετίες τώρα την κοινωνία, χωρίς να βρίσκεται, παρά και την πρόσφατη πολύκροτη μεταρρύθμιση, πουθενά κοντά σε αυτό που αποκαλείται “βιώσιμη λύση” – αυτό τουλάχιστον, ήταν το συμπέρασμα των ομιλητών, συμπέρασμα για το οποίο πρέπει να πείστηκαν όλοι όσοι τους παρακολούθησαν.

Υπό αυτή την έννοια, η μεγάλη επιτυχία του  ήταν ότι, μέσα από την προβολή του στα ΜΜΕ, ίσως να κατάφερε, για πρώτη φορά, να περάσει λίγο στην κοινωνία αυτό που η ασφαλιστική αγορά προσπαθεί χρόνια και δεν το καταφέρνει, γιατί θεωρείται ότι “κρύβει σκοπιμότητα”:

Οτι η επίλυσή του Συνταξιοδοτικού δεν μπορεί να παρέλθει μόνο μέσα από τον πρώτο πυλώνα και την κρατική παρέμβαση. Οτι βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς τη σύμπραξη τριών πυλώνων (και άρα και της ιδιωτικής ασφάλισης) δεν γίνεται να υπάρξει.

Το μήνυμα αυτό, δεν ήρθε απο έναν οργανισμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί από την κοινωνία ότι εκπροσωπεί κλαδικά συμφέροντα, αλλά από έναν φορέα που δικαιωματικά αυτοπροσδιορίζεται ως ο ειδικός για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Συνοψίστηκε δε τέλεια στο κλείσιμο των εργασιών, από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης και CEO της Metlife Δημήτρη Μαζαράκη:

“Οι Αναλογιστές”, είπε ο κ. Μαζαράκης, “γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι θα πεθάνουν τον επόμενο χρόνο”. “Υπάρχει βεβαίως και ο Σικελός Αναλογιστής, ο οποίος γνωρίζει και πώς λέγονται”.

Σε λίγα χρόνια, θα χρειαστεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δήλωσε. Το μόνο που δεν γνωρίζει, μιας και δεν είναι Σικελός, είναι το όνομα του Υπουργού που θα την υπογράψει…

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *