Skip to content

Η προσαρμογή των Μεσιτών Ασφαλίσεων στις νέες ευρωπαϊκές εξελίξεις στο Solvency II και στο σχέδιο οδηγίας για την ασφαλιστική διανομή

semaΦως στις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται, έριξε ο ΣΕΜΑ με ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές και στην οποία ανώτατοι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ενημέρωσαν τους μεσίτες ασφαλίσεων για τις αυξημένες υποχρεώσεις τους και τα όσα πρέπει να πράξουν ώστε να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι αποτελεί κύρια προτεραιότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά και της εποπτικής αρχής ασφαλίσεων και συντάξεων (ΕΙΟΡΑ).

Όπως τόνισε παρατηρείται κανονιστικός καταιγισμός και μόνο στη διάρκεια της τελευταίας θητείας της ευρωπαϊκής επιτροπής υπήρξαν 130 νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την ασφάλιση, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπονται 102 διαφορετικές διατάξεις για την προσυμβατική ενημέρωση. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στηρίζουν την ορθή λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά συχνά παρατηρείται υπερφόρτωση πληροφοριών και επικαλύψεις απαιτήσεων στις διάφορες οδηγίες και κανονισμούς.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο νέο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν που σχεδιάζεται και στόχο έχει την αύξηση της αποταμίευσης στην Ευρώπη και ολοκλήρωσε την παρουσίασή της δίνοντας σειρά ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων για τη συνολική και κατά κλάδο παραγωγή της ευρωπαϊκής αγοράς και την κατανομή της ανά δίκτυο διαμεσολαβούντων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο συνέχεια, η κ. Εύα Βαρουχάκη, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας και των διεθνών σχέσεων της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο σχέδιο οδηγίας για την ασφαλιστική διανομή, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις των διαμεσολαβούντων έναντι των πελατών για αντικειμενική ενημέρωση, την παράδοση των προβλεπόμενων εγγράφων και την προώθηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της νέας οδηγίας είναι να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων  και το ίδιο επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του «μέσου» διανομής.

Από την πλευρά της, η κ. Μυρτώ Χαμπάκη, επικεφαλής των Οικονομικών Θεμάτων και του Κλάδου Ζωής της ΕΑΕΕ, τόνισε ότι το νέο εποπτικό περιβάλλον προσεγγίζει ολιστικά την ασφαλιστική αγορά ρυθμίζοντας ζητήματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, τις βασικές λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρειών, τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικής επιθεώρησης, καθώς και την οργανωτική δομή των ασφαλιστικών ομίλων, ενώ δίνει έμφαση στη διαφάνεια υποχρεώνοντας την αγορά να ενημερώνει τακτικά και βάσει ειδικών προτύπων την εποπτική αρχή και να καταθέτει εκθέσεις για τη φερεγγυότητα και τη χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Όπως τόνισε το 80% των CEOs παγκοσμίως σχεδιάζουν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στις εταιρείες τους και το 71% να αναθεωρήσουν τις συνεργασίες που έχουν με τα δίκτυα πωλήσεων, ενώ στις προκλήσεις του μέλλοντος περιλαμβάνονται τα big data, τα social mediaκαι το risk pooling.

Αναφερόμενη στους μεσίτες ασφαλίσεων υπογράμμισε ότι, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του μοντέλου συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και των σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες τους, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των αναγκών τους, καθώς και την ποιοτικότερη ανάλυση των συνεργασιών.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση και για ουσιαστικότερη μείωση των κινδύνων και ζημιών. Στις προκλήσεις των μεσιτών συμπεριέλαβε την στόχευσή τους στην καινοτομία, την εξειδίκευσή τους σε τομείς όπως οι διαχείριση κινδύνων και η ανάλυση δεδομένων, ενώ υπογράμμισε και τις υποχρεώσεις τους για την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον εποπτείας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, δήλωσε ότι «οι μεσίτες ασφαλίσεων έχουν ήδη υλοποιήσει μία σειρά από πρωτοβουλίες αναβάθμισης των υποδομών τους, σκέφτονται και λειτουργούν με την κουλτούρα του Solvency II, προσαρμόστηκαν απόλυτα στις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε από 1 Ιανουαρίου 2016, η προσαρμογή της στο νέο νομοθετικό πλαίσιο να είναι απόλυτα επιτυχημένη».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *