Skip to content

Η σημασία της σωστής συμπλήρωσης του ιατρικού ιστορικού

Όπως είναι γνωστό, κατά την ασφάλιση προσώπων (υγείας, απώλειας ζωής, ανικανότητας), σημαντικότατο κομμάτι αποτελεί το τμήμα της αίτησης που αφορά την συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού του υποψήφιου προς ασφάλιση.

Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι η δήλωση του ιατρικού ιστορικού του πελάτη αποτελεί το αρχικό και το πιο σημαντικό βήμα στην εκτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου από την ασφαλιστική εταιρία.

Πολύ συχνά, κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ασφάλισης και ιατρικού ιστορικού, οι Διαμεσολαβητές δυσκολεύονται να επιτύχουν τη σωστή καταγραφή απαντήσεων. Οι δυσκολίες μπορεί να αφορούν τις συνθήκες τις συνάντησης (π.χ. λίγος χρόνος για της συμπλήρωση της αίτησης) ή την ιδιοσυγκρασία του υποψήφιου πελάτη, που μπορεί να είναι κλειστός ως χαρακτήρας ή ακόμη και αρνητικά προκατειλημμένος. Τέλος, η μη σωστή καταγραφή μπορεί να οφείλεται και σε λανθασμένα διατυπωμένες ερωτήσεις από την πλευρά του Διαμεσολαβητή.

Παρά την οποιαδήποτε δυσκολία, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής πρέπει να πασχίζει συνέχεια να βελτιώνει την τεχνική του ώστε να φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να μπορεί, υπο οποιεσδήποτε συνθήκες να αποσπά τις σωστές απαντήσεις και να ολοκληρώνει με πληρότητα και σαφήνεια την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού.

Διότι αυτό εν τέλει διασφαλίζει τόσο το συμφέρον του υποψήφιου πελάτη του όσο και το δικό του επαγγελματικό συμφέρον.

Άλλωστε, την συγκεκριμένη αίτηση και κάθε αίτηση ασφάλισης, την επεξεργάζεται εξειδικευμένος υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρίας. Η καθαρή εικόνα που θα αντιμετωπίσει θα τον βοηθήσει στη σωστή εκτίμηση του κινδύνου.

Βεβαίως υπάρχουν και εταιρίες που κατά την εκτίμηση κινδύνου ξεπερνούν τα όρια του «αναγκαίου» και δυσκολεύουν ιδιαίτερα το έργο του Διαμεσολαβητή, ζητώντας συνεχώς νέα στοιχεία, ή νέες εξετάσεις, με αποτέλεσμα και οι Διαμεσολαβούντες να προκαταβάλονται αρνητικά απέναντί τους και οι υποψήφιοι πελάτες να δυσαρεστούνται.

Αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση είναι το αυτόματο underwriting. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα συστήματα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης αίτησης και ιατρικού ιστορικού, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να ολοκληρώσει μπροστά στον πελάτη την συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων στον τομέα του underwriting.

Στη χώρα μας υπάρχει μια και μόνο, προς το παρόν, εταιρία η οποία τα εφαρμόζει πλήρως – θεωρώντας ότι η επιλογή αυτή ενδεχομένως να ενδιαφέρει ευρύτερα την αγορά, σε επόμενη δημοσίευση θα την παρουσιάσουμε εκτενώς (case study).

Στην ιδιωτική ασφάλιση, η πιο σημαντική στιγμή στη σχέση με τον πελάτη, είναι η στιγμή της αποζημίωσης. Επειδή βασικό μέλημα, όχι μόνο της εταιρίας αλλά και της Διαμεσολάβησης, είναι η άμεση και πλήρης αποζημίωση του ασφαλισμένου, είναι σημαντικό ο Διαμεσολαβητής να έχει πάντα στο μυαλό του ότι ένα σωστά συμπληρωμένο ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο στοιχείο για την άμεση χρηματική ικανοποίηση του πελάτη και άρα τη δικαίωση της δουλειάς του.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *