Skip to content

Η συνεργασία της Google με Allianz και Munich Re

Γεγονός αποτελεί η δημιουργία του πρώτου στο είδος του διαδικτυακού ασφαλιστικού προγράμματος μεταξύ της Google Cloud και των διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών Allianz και Munich Re, κάτι που σαν στόχο έχει την επίτευξη καλύτερης διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο (cyber risk management) και τελικά οικονομική απόδοση για τους χρήστες εταιρικών cloud.

Του Χρήστου Γαβαλά

Πως φθάσαμε σε αυτό το σημείο; Επί της ουσίας εδώ και χρόνια, οι ασφαλιστές ήταν αναγκασμένοι να καλύψουν τις επιχειρήσεις για προστασία από κινδύνους στον κυβερνοχώρο, αλλά αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ της Google Cloud, της Allianz και της Munich Re παρέχει στις εταιρείες τη δυνατότητα να κάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πιο mainstream και να την ενσωματώσουν σε υπηρεσίες cloud.

Αρχικά η σύζευξη αυτή στοχεύει να εξυπηρετήσει εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ με ετήσια έσοδα μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας θα καλύψουν έως και 50 εκατομμύρια δολάρια σε πιθανές ζημιές στο διαδίκτυο για τους πελάτες του Google Cloud.

Η νέα πρωτοβουλία που ονομάζεται Πρόγραμμα Προστασίας Κινδύνων θα επιδιώξει να μειώσει τους κινδύνους ασφάλειας στο cloud και να προσφέρει ένα βελτιωμένο, αλλά παράλληλα εξελισσόμενο σχήμα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που απευθύνεται σε χρήστες του Google Cloud.

Ο Φιλ Βέναμπλς, αντιπρόεδρος και Διευθυντής Ασφαλείας Πληροφοριών της Google Cloud, ισχυρίστηκε στην ανάρτηση στο blog του στην οποία και ανακοίνωσε το ξεκίνημα του Προγράμματος ότι οι στόχοι της συνεργασίας ήταν «να μειώσουν τον κίνδυνο, να μειώσουν ενδεχομένως το κόστος και να δημιουργήσουν περαιτέρω εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα» μεταξύ των εταιρικών πελατών της Google.

Η Gartner Research λέει ότι έως το 2024, σχεδόν το ήμισυ (45%) όλων των πληροφοριακών δαπανών θα μεταφερθούν από τις παραδοσιακές λύσεις που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις κάθε επιχείρησης στο cloud. Καθώς η χρήση των υπηρεσιών cloud αυξάνεται, με επέκταση σε ευαίσθητους όγκους δουλειάς και νέους τύπους δεδομένων, οι εταιρείες που βρίσκονται στο cloud θα χρειαστούν περισσότερη εξασφάλιση από ποτέ ότι η χρήση των νέων υπηρεσιών cloud ενσωματώνεται δυναμικά στο συνολικό τους σχέδιο για τη διαχείριση του κινδύνου.

Τα βασικά στοιχεία του Προγράμματος Προστασίας Κινδύνων της Google θα περιλαμβάνουν το Cloud Protection +, ένα εξειδικευμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο στον κυβερνοχώρο αποκλειστικά για το Google Cloud. Για την παροχή των απαραίτητων δεδομένων έτσι ώστε να ενισχυθεί η λήψη των αποφάσεων, υπάρχει επίσης το εργαλείο Risk Manager, ένα εργαλείο διαγνωστικού ελέγχου που παρέχει μια αναφορά διαθέσιμη στους πελάτες του Google Cloud κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να διαχειριστεί και να μετρήσει τους κινδύνους στην πλατφόρμα.

Το εργαλείο αυτό παρέχει παράλληλα στους ασφαλιστές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιήσουν πέρα ​​από τα συνηθισμένα δεδομένα που συλλέγονται από ερωτηματολόγια. Οι πελάτες μπορούν να αποκαλύψουν τη δική τους κατάσταση κινδύνου στον κυβερνοχώρο αφού εκτελέσουν το Risk Manager, και μόνο τότε μπορούν να στείλουν στην Allianz Global Corporate and Speciality (AGCS) και στην Munich Re για να λάβουν προσφορά για online ασφάλιση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το Cloud Protection.

Εκτιμάται ότι αυτή η πιλοτική πρωτοβουλία θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία διοχέτευσης ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, με την συμπερίληψη στο σχήμα του Google Cloud αλλά θα βελτιωθεί και διαδικασία ασφάλισης καθώς θα παρέχονται τα σχετικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

«Το εργαλείο διαχείρισης κινδύνου μας δίνει μια εσωτερική ματιά σε μια εταιρεία», δήλωσε ο Παρίσι. «Φέρνουμε την ασφάλιση σε μια προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο σε δεδομένα».

Το Google Cloud θα μπορεί επίσης τώρα να στοχεύσει σε πιο αυστηρά ρυθμιζόμενους κλάδους, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υγειονομική περίθαλψη για cloud προσφορές, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Allianz και η Munich Re θα μοιράσουν εξίσου την κάλυψη κινδύνου στον κυβερνοχώρο, για τους πελάτες που θα επιλεγούν.

Η χρησιμότητα αυτής της λύσης είναι ότι θα πρέπει θεωρητικά να ισχύει και για άλλους συνεργάτες τεχνολογίας και παρόχους υπηρεσιών, προσφέροντας προστασία από τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο σε μια ευρύτερη γκάμα πιθανών πελατών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους κλάδους με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης, προσθέτοντας εν τέλει ακόμα μεγαλύτερη αξία ασφάλειας στο οικοσύστημα cloud.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *