Skip to content

Η τουριστική κατάρρευση πνίγει (ασφαλιστικά) Ευρυτανία και Φωκίδα

Λίμνη Κρεμαστών, Ευρυτανία
Λίμνη Κρεμαστών, Ευρυτανία

της Βάσως Βεγίρη

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την …Ευρυτανία και τη Φωκίδα, ο δρόμος – αν είσαι ασφαλιστής – θα είναι σίγουρα μακρύς και επίπονος. Χαμένα τουριστικά – και γενικότερα πετσοκομμένα – εισοδήματα, έχουν αφήσει στην αγορά μόνο τρίμηνα-το πολύ εξάμηνα συμβόλαια και αυτά μόνο στους τομείς της υποχρεωτικής ασφάλισης, όπου και εκεί όμως ακόμη τα ανασφάλιστα οχήματα καθημερινά αυξάνονται.  (κεντρική φωτό: Μοναστηράκι Φωκίδος)

Με τα τουριστικά και κτηνοτροφο-αγροτικά της εισοδήματα μειωμένα κατά 50%, λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τους τοπικούς ασφαλιστές, η ασφαλιστική αγορά της ούτως ή άλλως μικρής σε πληθυσμό Ευρυτανίας συρρικνώνεται σχεδόν καθημερινά. Η μισή τουλάχιστον Ευρυτανία όπως μας επισημαίνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Θωμάς Ζαχαράκης, συντηρούνταν προ κρίσης από τον χειμερινό κυρίως εσωτερικό τουρισμό και πλέον μετά από έξι και πλέον χρόνια κρίσης και συνεχούς απομείωσης των εισοδημάτων των Ελλήνων έχουν κλείσει αρκετά ξενοδοχεια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εναπομείναντα δουλεύουν κατά κανόνα με τριήμερα και “από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σ.σ: βασικές “δεξαμενές” αφίξεων παλαιότερα) δεν κατεβαίνει τίποτε. Ο εσωτερικός τουρισμός πια δεν υπάρχει. Για να έρθει κανείς από την Αθήνα θέλει μόνο για διόδια 25-30 ευρώ συν τις βενζίνες του 80″.

Γαλαξίδι
Γαλαξείδι

Καμιά δεκαριά πλέον μόνο τα ασφαλιστικά πρακτορεία και γραφεία αγωνίζονται καθημερινά να πείσουν τον κόσμο να ξανασφαλίσει τα αυτοοκίνητά του, με τον αριθμό όμως των ανασφάλιστων, σύμφωνα τόσο με τον κ.Ζαχαράκη, όσο και με τον ασφαλιστικό πράκτορα κ.Βαγγέλη Ραϊκο, να αυξάνεται και τους τροχονομικούς ελέγχους μόνο αποσπασματικούς και τον κόσμο να μην παίρνει πλέον στα σοβαρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα περί ελέγχων-ποινών για τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς αυτές θυμίζουν πλέον τον γνωστό μύθο του Αισώπου με το παιδί και τον λύκο.

Η φορολογία των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου, προσθέτει ο κ.Ραϊκος, αποτελει φυσικά μείζον ζήτημα, ενώ κατά τον ίδιο πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά για να λειτουργήσει πλήρως ο ανταγωνισμός, να υπάρξει θεσμική αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις Τράπεζες και να ενταχθούν όλες  οι εταιρείες στον φιλικό διακανονισμό και οι ΕΠΥ να φύγουν από τη μέση. Οι κλάδοι πυρός και ζωής ουσιαστικά, όπως μας επισημαίνει ο συνομιλητής μας, ουσιαστικά δεν υπάρχουν και στην πράξη ασφάλειες στην Ευρυτανία πωλούνται από συνεργεία, κούριερ, μπακάλικα κ.ο.κ. “Είμαι κάθετος σε αυτό. Δεν μπορείς να πουλάς παράλληλα δέκα προϊόντα, να πουλάς κούριερ, να είσαι μεσιτικό γραφείο και να μην υάρχει  τεχνογνωσία και υποδομή”. Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή, κατά τον κ.Ραϊκο έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και όλα αυτά καλώς ή κακώς εξαρτώνται από την πολιτική, η πολιτική είναι η ζωή μας, συνεπώς πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική, να βρούμε τη λογική; πιο πολλή απελευθέρωση της αγοράς, μείωση της φορολογίας και να προχωρήσουμε, ούτε κραυγές, ούτε κομματικές ταμπέλες από εδώ και εξής”.

Αγόριανη Ευρυτανίας
Αγόριανη Ευρυτανίας

“Στην Ευρυτανία κινείται μόνο το αυτοκίνητο, τα υπόλοιπα τίποτε” δηλώνει από την πλευρά του ο κ.Άγγελος Ανδρώνης.Το πυροασφαλιστήρια τα παίρνουν οι τράπεζες, ακόμη και τους πελάτες στο αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι κάνουμε και δεύτερη δουλειά, εγώ έχω και μεσιτικό γραφείο, άλλοι courier, άλλος λογιστής, άλλος service. Οι διαμεσολαβητές στην επαρχία έχουν πρόβλημα”.

Και εάν στην Ευρυτανία οι αμιγώς ασφαλιστές απλά σπανίζουν, στην Φωκίδα αποτελούν, όπως φαίνεται είδος “εν ανεπαρκεία”. Μια απλή αναζήτηση και μόνο με βάση τις καταχωρημένες λίστες ασφαλιστών (γραφειών εταιρειών, πρακτόρων, συμβούλων κ.ο.κ.) των κυριότερων μηχανών αναζήτησης στο Ίντερνετ αποδεικνύεται “κυνήγι μαγισσών”. Ακόμη και γραφεία, που συνεχίζουν να εμφανίζονται στις ιστοσελίδες ασφαλιστικών εταιρειών ως ενεργά, στην πράξη δεν υπάρχουν πια, πόσο μάλλον τα γραφεία πρακτόρων και συμβούλων.

Καρπενήσι
Καρπενήσι

Από τους ελάχιστους εντοπίσιμους επαγγελματίες του κλάδου ο ασφαλιστικός σύμβουλος κ.Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου μας αναφέρει σημαντική αύξηση της ζήτησης για προγράμματα Υγείας και για σκάφη και ότι οι ασφαλιστές πλέον “δουλεύουμε για την εφορία”. Τα ανασφάλιστα οχήματα και στη Φωκίδα, όπως και πανελλαδικά σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου  είναι πολλά ενώ δε λείπουν και τα πλαστά συμβόλαια. Στο ίδιο μήκος κύματος η ασφαλίστρια κα.Γιώτα Προβιά από το πρακτορείο “Η.Τρίγκας & ΣΙΑ Ε.Ε.” επισημαίνει ότι “η ασφάλιση ακόμη και των αυτοκινήτων αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τον κόσμο λόγω της κρίσης και των συνεχώς μειούμενων εισοδημάτων. Ο κόσμος γκρινιάζει, ψάχνει ότι πιο φτηνό υπάρχει, έχουμε ακυρώσεις αρκετές, και τα συμβόλαια στο αυτοκίνητο είναι κατά κανόνα τρίμηνα και εξάμηνα”, με τις ΕΠΥ να προξενούν πρόσθετη ζημιά στην τοπική αγορά.

2 Comments

  1. Avatar

    Δεν μπορεί να μην είσαι καν Ασφαλιστής και να εκφράζεις γνώμη το πως πρέπει να δουλεύουν Αυτοί… Και φυσικά μιλάω για τον κ. Ραίκο…

  2. Avatar

    Δεν μπορεί να μην είσαι καν Ασφαλιστής και να εκφράζεις γνώμη το πως πρέπει να δουλεύουν Αυτοί… Και φυσικά μιλάω για τον κ. Ραίκο…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *