Skip to content

Η Interamerican χορηγός και του Β’ Τόμου του έργου «H Πνευματική Πορεία του Γένους»

Η INTERAMERICAN χορηγός και του Β’ Τόμου του έργου
«H Πνευματική Πορεία του Γένους
με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο»

Το έργο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο» απέδωσε, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Β’ τόμο (16ος αιώνας – μέσα 17ου αιώνα) και σταδιακά, αναδεικνύεται η μοναδικότητα και εξαιρετική σημασία του πονήματος για τα Ελληνικά Γράμματα. Ο Β’ τόμος, που υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN -η εταιρεία είναι δεσμευμένη για την υποστήριξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του-, παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα και τον Θεοδόση Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, στις 18 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της INTERAMERICAN.

Ήδη, από τον Α’ τόμο είχε διαφανεί η σπουδαία και υψηλή στόχευση να καταγραφεί και να σχολιαστεί όλος ο χειρόγραφος και έντυπος πλούτος της Ελληνικής Γραμματείας και με την άριστα οργανωμένη παρουσίασή του να αναδειχθούν οι αξίες που διατήρησαν τη συνέχεια του «νήματος» του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων, από τον 13ο αιώνα και εντεύθεν.

Από την παρουσίαση του βιβλίου: Κωνσταντίνος Στάικος και Θεοδόσης Τάσιος.

Ο Κ. Σπ. Στάικος στον Β’ τόμο παρέχει την εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διάφορες πόλεις της Ιταλίας από τις αρχές του 16ου αιώνα, που ήταν βασισμένη στις αριστοτελικές πραγματείες – όμως, μέσα από μια νέα οπτική. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά έκθεση του Ελληνικού κοσμικού και λειτουργικού βιβλίου και των διακριτικών τους, όπως της εικονογράφησης (σελίδα τίτλου, πρωτογράμματα, επίτιτλα και εικόνες εντός και εκτός κειμένου). Με αφετηρία την πρώτη έκδοση του Απόκοπου του Μπεργαδή, κατά το 1509 στη Βενετία, παρατίθεται το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής της κρητικής και της επτανησιακής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και οι εκδόσεις στοχασμού, το «Γεωπονικόν» του Αγάπιου Λάνδου.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της «Πνευματικής Πορείας του Γένους» είναι αφιερωμένο στην ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, όπως επίσης και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εκατοντάδες Έλληνες απόφοιτοί του – ο Αρκούδιος και ο Κωττούνιος ως παράδειγμα. Ο σημαντικός ρόλος του πατριάρχη Κυρίλλου Λούκαρη, ως του κατεξοχήν πολέμιου των προπαγανδιστικών ενεργειών της Καθολικής Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο, θίγεται εκτενώς εδώ και σε συνάρτηση με την προσπάθειά του να εδραιώσει Πατριαρχικό Τυπογραφείο στο Φανάρι.

Την υπερηφάνεια της INTERAMERICAN για την υποστήριξη της έκδοσης εξέφρασε κατά την παρουσίαση, εκ μέρους της Διοίκησης της εταιρείας ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing, παρατηρώντας στον χαιρετισμό του πως «στα Γράμματα οφείλουμε την επιβίωσή μας, μέσα από δύσκολες ιστορικές περιόδους, ως Γένος. Για να μιλήσουμε με επιχειρηματικούς όρους: κάθε επένδυση στα Γράμματα είναι η πιο σίγουρη, η πιο ασφαλής, η πιο βιώσιμη επένδυση. Η συνεισφορά της INTERAMERICAN στον πολιτισμό ταιριάζει στην εικόνα που η εταιρεία έχει κτίσει στα 50 χρόνια της, που τα γιορτάζουμε φέτος».

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου: Κ Στάικος, Θ. Τάσιος, Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Μπαμπινιώτης, Μ. Φραγκουλόπουλος.

Όπως τονίζει από θέση ευθύνης για το πολιτισμικό και κοινωνικό πρόσωπο της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας: «Το πνεύμα γεννά πνεύμα και χρειαζόμαστε την ιστορική και πολιτισμική μνήμη για να αποκαταστήσουμε τη μόρφωση των ανθρώπων στις πραγματικές διαστάσεις της, που ευνοούν την αντίληψη του όλου και την υποσχόμενη προοπτική για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Το βιβλίο, ως ύλη, μέσα από την ευδιάκριτη αυτοτέλεια και ταυτότητά του ως μέσου, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίσει κάποιος το περιεχόμενό του μέχρι να το αφομοιώσει και να το μετουσιώσει σε γνώση, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί στην εφήμερη ψηφιακή υπεραγορά πληροφοριών, ιδεών και απόψεων χάριν μιας αποσπασματικής χρήσης. Τελικά, χρειαζόμαστε την παράδοση για να έχουμε μετάβαση και συνέχεια, σε συνάρτηση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία».

Το έργο εκδοτικά υπογράφεται από τις εκδόσεις ΑΤΩΝ.

(Κεντρική Φωτό: Ο συγγραφέας, αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου, Κ. Σπ. Στάικος με τον Γιάννη Ρούντο, διευθυντή εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *