Skip to content

Η VIP* λίστα του φετινού χειμώνα

Παρότι παραγωγικά η χρονιά «μετράει» από την 1η Ιανουαρίου του κάθε έτους, το τέλος του καλοκαιριού δεν παύει άτυπα, να αποτελεί ευκαιρία για ένα φρέσκο επαγγελματικό ξεκίνημα.

Ωστόσο η πορεία κάθε δραστηριότητας εξαρτάται και απο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δηλαδή τις συνθήκες, εσωτερικές και εξωτερικές, οι οποίες επί του παρόντος εμπεριέχουν πολλές προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά.

Τόσες, που δεν θα ήταν υπερβολή να αναμένει κανείς ένα χειμώνα γεμάτο… συγκινήσεις.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα στην οικονομία. Μετά τα capital controls, το νέο μνημόνιο και προσφάτως την προκήρυξη εκλογών, οι προοπτικές για την οικονομία είναι αβέβαιες και τα μέτωπα ορθάνοιχτα – όλοι ελπίζουμε η νέα ψηφοφορία να φέρει έστω και τώρα, ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις να κινηθούν.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των καταναλωτών (και υποψήφιων ασφαλισμένων), οι οποίοι απο τη μία θα φορτωθούν με επιπλέον έξοδα προς το δημόσιο, από την άλλη όμως, ακούν και βιώνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα, τα αδιέξοδα της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο στις συντάξεις όσο και στην ιατρική μέριμνα.

Ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι η υποστήριξη του κράτους είναι όλο και λιγότερη.

Ο φετινός χειμώνας είναι ο χειμώνας που επιτέλους θα δούμε το Solvency II να γίνεται πράξη – από 1/1/16, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε επίπεδο συγχωνεύσεων & εξαγορών, αλλά και σε επίπεδο προϊόντων, παροχών και τιμολογήσεων, όπου οι διαφορές θα είναι αισθητές.

Τα καυτά θέματα δεν σταματούν εδώ. Ουσιαστικές μεταβολές θα επέλθουν και σε επίπεδο Διαμεσολάβησης. Όχι μόνο με τη σταδιακή εφαρμογή του υπάρχοντος εποπτικού πλαισίου αλλά και με τα νέα δεδομένα στα κανάλια διανομής που θα επιφέρει η οριστικοποίηση της IDD, της Κοινοτικής δηλαδή Οδηγίας που θα αντικαταστήσει την IMD και η οποία στη διετία 2016-2017 θα πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο και εποπτικό πλαίσιο.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αψηφά κανείς και τα μόνιμα αγκάθια του κλάδου: την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα που συνεχώς αναβάλεται, την πίεση στα εισοδήματα των Διαμεσολαβούντων και το νέο σφιχτό φορολογικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να ανταπεξέλθουν.

Τέλος, με αγωνία προσμένουμε πότε επιτέλους η ασφαλιστική βιομηχανία θα αποκτήσει την εξωστρέφεια που της αξίζει, στοιχείο απαραίτητο για την υγιή της ανάπτυξη.

Θα ήταν άδικο η μακρά αυτή λίστα με προβλήματα να μην κλείσει με μια αισιόδοξη νότα.

Άδικο γιατί η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και μαζί όλοι όσοι εργάζονται για να υφίσταται η ελληνική αγορά έχουν αποδείξει ότι είναι “παντός καιρού”.

Έχουν αντέξει και στο παρελθόν δύσκολους περιόδους και είναι σίγουρο ότι και αυτή τη χρονιά θα αποδείξουν, παρά τις αντιξοότητες, ότι ξέρουν να κρατούν ψηλά την αξία τους.

*VIP=Very Important Problem («πολύ σημαντικό πρόβλημα»)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *