Skip to content

Θεσσαλονίκη: Επτά στους δέκα επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ

Οι επιχειρήσεις κλείνουν κατά…χιλιάδες ενώ όσοι ενεργοί επαγγελματίες απομένουν, σε ποσοστό 70% (!) αδυνατούν να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο. Του χρόνου, που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αυξημένες εισφορές, αναμένεται να προστεθούν σε αυτούς και όλοι οι υπόλοιποι.  Αποτέλεσμα; η πλειοψηφία του πληθυσμού να παραμένει ανασφάλιστη.
της Βάσως Βεγίρη

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον στη Θεσσαλονίκη – και φυσικά όχι μόνο – η αδυναμία των επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΟΑΕΕ, την ίδια ώρα που το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, βάσει των στοιχείων εγγραφών-διαγραφών από τα τρία τοπικά Επιμελητήρια  για το πρώτο εξάμηνο του 2016, παραμένει σταθερά στο …κόκκινο, παρά την αποκλιμάκωση των διαγραφών. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κατά συνέπεια, παραμένει ανασφάλιστο και μάλιστα, το ποσοστό αυτό, συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο συνολικός αριθμός των διαγραφών, ήτοι των “λουκέτων” που έβαλαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Μητρώων των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ και ΕΕΘ) ανέρχεται σε 2.389, έναντι 3.309 στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως επισημάνθηκε από τις αρμόδιες επιμελητηριακές αρχές, η μείωση αυτή οφείλεται όχι σε ευημερία, αλλά αντίθετα, στο γεγονός ότι η αγορά πολύ απλά σιγά σιγά “στερεύει” από…επιχειρήσεις και επαγγελματίες… Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και η στασιμότητα στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, καθώς για το ίδιο διάστημα αυτές δεν ξεπερνούν τις 1.829, έναντι 1.821 εγγραφών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ),  το οποίο στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατέγραψε μεν  μείωση λουκέτων, με 1.506 διαγραφές, έναντι 2.074 διαγραφών στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο κατέγραψε επίσης και μείωση εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 1.256, έναντι 1.301 στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Η μεγαλύτερη κινητικότητα, φυσικά, παρατηρείται στις ατομικές επιχειρήσεις, με 900 εγγραφές και 1.307 διαγραφές, έναντι 1.039 εγγραφών και 1.742 διαγραφών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει στο “underwriter.gr” o πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, ο αριθμός των ενεργών μεν επαγγελματιών, οι οποίοι όμως αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους ειφορές στον ΟΑΕΕ αυξάνεται συνεχώς και σήμερα πλέον η διοίκηση του Επιμελητηρίου εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε…70%, δηλαδή οι επτά στους δέκα!

Δεδομένων, δε, των πρόσφατων νομοθετημάτων για ασφαλιστικό και φορολογικό, που αυξάνουν τις υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες, ο πρόεδρος του ΕΕΘ εκτιμά πως η μεγάλη πλειοψηφία του ποσοστού αυτού δεν έχει χρόνο “ζωής” μεγαλύτερο του ενός έτους.

Αντίστοιχα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι διαγραφές στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν 459, δηλαδή 2,5 λουκέτα ημερησίως, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 188 επιχειρήσεις, ενώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο οι διαγραφές είχαν φτάσει τις 706 και οι εγγραφές τις 160. Έτσι, το ισοζύγιο για το πρώτο εξάμηνο του 2016, αν και βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παραμένει αρνητικό κατά 271 επιχειρήσεις.

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) οι εγγραφές παρουσιάζουν μικρή άνοδο, ανερχόμενες σε 385, έναντι 360 στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και οι διαγραφές είναι 424, έναντι 529 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου η κατάσταση-κλίμα φέτος είναι πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις και κατά κανόνα κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και ανοίγουν ατομικές.  Οι φετινές εγγραφές Ανώνυμων Εταιρειών, εξάλλου, είναι λιγότερες από πέρυσι  και δεν ξεπερνούν τις 20 έναντι 25 στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως και οι εγγραφές ομόρρυθμων εταιρειών που είναι μόνο 31 έναντι 40, ενώ αντιθέτως φέτος στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων είναι 142 έναντι 122 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι εγγραφές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών είναι 94 έναντι 73.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *