Skip to content

Αρχεία ασθενών: Πολυτιμότερα λάφυρα από τις πιστωτικές κάρτες

Αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του έγκυρου Reuters σύμφωνα με το οποίο τα…. ιατρικά ιστορικά θεωρούνται πλέον πολυτιμότερο απόκτημα για τους κλέφτες από τις πιστωτικές κάρτες.

Οι κυβερνο-εγκληματίες, ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους να βγάζουν λεφτά και η βιομηχανία υγείας εσχάτως αποτελεί αγαπημένο προορισμό. Τα νοσοκομεία διατηρούν αρχεία με πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων, τις οποίες οι χάκερς στη συνέχεια εκμεταλλεύονται ή μοσχοπωλούν.

Τα ιατρικά αρχεία περιλαμβάνουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεων, αριθμούς συμβολαίων, κωδικούς διαγνώσεων καθώς και στοιχεία χρέωσης λογαριασμών. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να φτιάξουν ψεύτικες ταυτότητες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, για παράδειγμα σε ιατρικό εξοπλισμό ή φάρμακα τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν – αναπηρικά καροτσάκια, οξυγόνα, πανάκριβα φάρμακα χημειοθεραπειών. Ακόμη, συνδυάζουν τον κωδικό του ασθενή με ένα ψεύτικο κωδικό κλινικής για να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στις ασφαλιστικές εταιρείες, για νοσηλείες και χειρουργεία που βεβαίως, δεν έγιναν ποτέ…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το FBI έστειλε γραπτή προειδοποίηση στις κλινικές και τα νοσοκομεία των ΗΠΑ να προσέχουν ιδιαιτέρως τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών. Αφορμή ήταν η πρωτοφανής επίθεση κινέζων hackers στα κομπιούτερ μιας εκ των μεγαλυτέρων οργανισμών υγείας στις ΗΠΑ, της Community Health Systems Inc.: Οι κινέζοι έκλεψαν τις προσωπικές πληροφορίες 4,5 εκατομμυρίων ασθενών.

Τα νοσοκομεία δεν έχουν και ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας στα ούτως ή άλλως απαρχαιωμένα δίκτυά τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολο στόχο. Άλλωστε, για ευνόητους λόγους, προτιμούν να επενδύουν σε μηχανήματα και τεχνολογίες νοσηλείας και ίασης και όχι στα δίκτυα της πληροφορικής.

Ταυτόχρονα, νοσοκομεία και ασθενείς αργούν να αντιληφθούν την κλοπή, γεγονός που δίνει ακόμη και χρόνια ολόκληρα στους κλέφτες να αρμέξουν τους καρπούς της παρανομίας με την ησυχία τους – σε αντίθεση με την κλοπή πιστωτικών καρτών για παράδειγμα, που γίνεται αντιληπτή άμεσα.

Τα αρχεία των ασθενών πωλούνται για 10 δολάρια το καθένα (10 φορές επάνω από την τιμή μιας πιστωτικής κάρτας) σύμφωνα με τους ερευνητές του FBI.

Οι Όμιλοι Υγείας που έχουν αναφέρει κυβερνο-επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 40% το 2013, από 20% το 2009!

Οι κυβερνο-απάτες στον τομέα της υγείας κόστισαν στο αμερικανικό κράτος περί τα 6 δις δολλάρια τα τελευταία δύο χρόνια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *