Skip to content

Ιδιωτικό ή Δημόσιο; Δύο τελικά οι προσφορές για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν προχθές εμπρόθεσμα στα γραφεία της PwC για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που πωλείται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Παρόλο που δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των δύο μνηστήρων, θεωρείται σίγουρο πως ο ένας εκ των δύο είναι το Ίδρυμα Ωνάση το οποίο όπως είναι γνωστό, εάν έχει τελικά πλειοδοτήσει, θα δωρίσει το νοσοκομείο στο δημόσιο.

Οι προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να ανοίξουν στα επόμενα 24ωρα ώστε ο σύμβουλος ανάλογα με το τίμημα να κάνει την εισήγησή του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στα τρία υπάρχοντα σενάρια: α) εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ο «στόχος», ο σύμβουλος θα ζητήσει βελτιωτικές προσφορές, β) εάν το τίμημα είναι ικανοποιητικό, θα ανακηρυχθεί άμεσα προτιμητέος επενδυτής, ή γ) στο κακό σενάριο -εφόσον δηλαδή το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό- θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως «πιθανόν να βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να μετατραπεί το Ερρίκος Ντυνάν σε αμιγώς ΕΟΠΥΥ Hospital, ειδικά μετά τις δύο υποβολές φακέλων».

Σε επίσημη ανακοίνωση της -αργά χθες το βράδυ- η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η φάση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας «Ημιθέα Α.Ε.», η οποία κατέχει και λειτουργεί το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

«Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την Τράπεζα σε συνεργασία με την PwC, χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης, όπως προβλέπεται από τους όρους της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου η Τράπεζα να λάβει την τελική της απόφαση» όπως επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συγκέντρωσε περί τους 20 υποψήφιους «μνηστήρες», ενώ στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν μόλις τέσσερις φάκελοι, με τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 90 εκατ. ευρώ.

Στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών για το Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχαν το Ίδρυμα Ωνάση, η Farallon, που έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Euromedica και ελέγχει ποσοστό 16% στον όμιλο, η AGC Partners, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα Βουλιαγμένης και το fund HIG, γνωστό από την επένδυση του στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαΐλλης.

Η εξαγορά αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στον νοσοκομειακό χάρτη της πρωτεύουσας, με την Τράπεζα Πειραιώς να αναμένει πλέον με ενδιαφέρον το ύψος του τιμήματος.

Οι ασφαλιστικές αναμένουν τις εξελίξεις καθώς οι περισσότερες εξ’ αυτών βρίσκονται ήδη σε συνεργασία και ανέμεναν στο τέλος του χρόνου να προχωρήσουν είτε σε ανανεώσεις είτε σε νέες διαπραγματεύσεις. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επεσήμαναν ότι οι επόμενες συνομιλίες θα έχουν ως στόχο να διατηρήσουν τη σχέση που έχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές με το «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις τιμολογίων ή καλύψεων.

Το Ντυνάν απασχολεί σήμερα 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες, αλλά η πληρότητα κινείται κοντά στο 30%. Περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY. Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *