Skip to content

Ι. Χατζηθεοδοσίου: “Η χώρα έχει ανάγκη από υπερβάσεις”

Τώρα πλέον που ακούσαμε- μετά τον Πρωθυπουργό- και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχηματίσαμε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ποια μπορεί να είναι η «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκαν περισσότερο στο κομβικό σημείο της ενίσχυσης της ιδιωτικής οικονομίας, κάτι που όλοι εμείς οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούμε επιβεβλημένο αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά για μία σταδιακή ανάκαμψη. Είναι αισιόδοξο γεγονός ότι φαίνονται να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι την σημασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει στην οικονομία μας η πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων. Βέβαια κανείς δεν εξηγεί γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο προκειμένου να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας.

Σχετικά με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να μειωθούν σημαντικά φόροι και εισφορές. Όπως και να προστατευθούν αποτελεσματικά αλλά και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μας. Άρα δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε μαζί του στα βασικά σημεία των προθέσεων του. Ούτως ή άλλως είναι σύνηθες οι κοινωνικοί φορείς να συμφωνούμε με την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τις περισσότερες φορές εστιάζει τις τοποθετήσεις της σε τομείς που υπάρχουν παράπονα από την ασκούμενη πολιτική. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω έχει να κάνει με την κοστολόγηση όσων ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εάν όλα αυτά είναι εφικτό να γίνουν άμεσα, γιατί ως χώρα χάσαμε τόσο πολύτιμο χρόνο; Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη να διαφοροποιηθεί από την σημερινή κυβέρνηση και να δώσει το δικό του στίγμα. Πραγματικά η αγορά έχει ανάγκη από όσα δηλώνει ότι θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης. Πόσο σίγουρο είναι όμως ότι θα βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων; Μήπως και τα δύο κόμματα έχουν το βλέμμα τους περισσότερο στραμμένο προς μία εκλογική αναμέτρηση και γι’ αυτό επιλέγουν τη ρητορική της παροχολογίας;

Έχω πει πολλές φορές ότι στο Ε.Ε.Α. δεν είμαστε με κάποιο κόμμα, παρά μόνο με τον επαγγελματία και τις επιχειρήσεις. Άρα δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη αγωνία για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Έχουμε όμως απαίτηση οι εκάστοτε κυβερνώντες να στηρίζουν έμπρακτα τις επιχειρήσεις μας και να τολμήσουν βήματα προς τα εμπρός. Αρκεί βέβαια να είναι σίγουροι ότι οι όποιες πρωτοβουλίες δεν θα «σκοντάψουν» στις απαιτήσεις δανειστών και εταίρων και δεν θα μας φέρουν ακόμα μία φορά σε αδιέξοδο. Θέλουμε ξεκάθαρα λόγια και κυρίως έργα. Η κρίση μας έκανε περισσότερο υποψιασμένους και επιφυλακτικούς. Η εποχή των «σωτήρων» έχει περάσει. Επιτυχημένος πολιτικός θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας και που θα εστιάσει στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Το μήνυμα που στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από υπερβάσεις. Και η μεγαλύτερη υπέρβαση που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να αφήσουμε στο περιθώριο διχαστικές τακτικές και να ενωθούμε σε μία εθνική προσπάθεια που θα έχει ως στόχο να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να επενδύσουμε σε όσα όπλα έχουμε και να σχεδιάσουμε προσεκτικά μία μετάβαση από την αβεβαιότητα και ανασφάλεια του σήμερα στην ανάπτυξη και ευημερία του αύριο.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *