Skip to content

Κάνει πίσω η ΑΧΑ στην κάλυψη πολέμου μετά τις ζημιές από Ουκρανία – Πόσο θα κοστίσει στις ασφαλιστικές η ρωσική εισβολή σύμφωνα με τη Howden

Ο εμπορικός βραχίονας της γαλλικής ασφαλιστικής AXA προέβη σε μείωση της κάλυψης που προσφέρεται σε αεροπορικές εταιρείες καθώς επιδιώκει να προστατεύσει την επιχείρηση από βαριές απώλειες που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που ασχολούνται με το underwriting και τη μεσιτεία.

Ουσιαστικά, μια από τις 10 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που προσφέρουν αεροπορική ασφάλιση, η AXA XL αποσύρεται από τον κίνδυνο underwriting για τη λεγόμενη κάλυψη πολέμου, ανέφεραν αυτές οι πηγές, μειώνοντας τις επιλογές για τους αερομεταφορείς ή τους εκμισθωτές που αναζητούν προστασία από απώλειες ή ζημιές που προκύπτουν από συμβάντα πολέμου.

Η υποχώρηση ενός σημαντικού «παίκτη» όπως η AXA XL θα καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεση αυτής της εξειδικευμένης κάλυψης, αυξάνοντας ενδεχομένως τα ασφάλιστρα αλλά και το κόστος για εξαγωγείς και ταξιδιώτες.

Η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να περιορίζει μέρος της έκθεσής της στην κάλυψη θαλάσσιου πολέμου, ανέφεραν τρεις άλλες πηγές του κλάδου.

Από τη μεριά της, η AXA XL αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η υποχώρηση αυτή έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει την πρώτη του επέτειο στις 24 Φεβρουαρίου και μετά μάλιστα από ολόκληρους μήνες που ήταν έφεραν τεράστιες ζημιές σε πολλές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου.

Η σύγκρουση, την οποία η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ασφαλιστικές απώλειες μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, ανέφερε έκθεση του μεσιτικού ασφαλίσεων Howden, τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η έκθεση, η κάλυψη του αεροπορικού πολέμου είναι μια από τις κατηγορίες καλύψεων που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε «σημαντικές απώλειες που έχουν προκύψει και θα προκύψουν και στο μέλλον».

Η AXA XL ανταγωνίζεται στον κλάδο αυτό με άλλες εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Lloyd’s του Λονδίνου και στην ευρύτερη εμπορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου, καθώς και με ασφαλιστές με έδρα τις ΗΠΑ και τις Βερμούδες.

Το είδος αυτό κάλυψης αποτέλεσε το 20% των εσόδων του ομίλου της AXA ύψους 55,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά μόνο το 14% των καθαρών εσόδων ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων.

Η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε στη δήλωση κερδών της ότι ο πόλεμος οδήγησε σε αύξηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας τον δείκτη ζημιών του τρέχοντος έτους στα κέρδη του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αεροπορία.

Οι ασφαλιστικές αναμένουν περισσότερες απώλειες καθώς οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για να ζητήσουν πληρωμές ασφάλισης, με περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια να είναι ουσιαστικά δεσμευμένα σε περισσότερα από 400 αεροπλάνα που έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία.

Οι αντασφαλιστές, οι οποίοι ασφαλίζουν τους ασφαλιστές, αισθάνονται επίσης πίεση από την κατάσταση. Μάλιστα φέρεται να έχουν αρνηθεί να παρέχουν κάλυψη για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου, λένε οι μεσίτες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιγράφουν επίσης τις ρήτρες αποκλεισμού τις οποίες χρησιμοποιούν οι αντασφαλιστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ή της Μέσης Ανατολής που πετούν στη Ρωσία δεν θα ασφαλιστούν εάν καταρριφθούν, ανέφερε μία από τις πηγές. 

Ενώ παράλληλα, οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφάλιση για τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων.

Πηγή: Reuters

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *