Skip to content

Κάτω από 600 χιλ. τα ανασφάλιστα οχήματα σύμφωνα με κύκλους ΥΠΟΙΚ και ΕΑΕΕ

Πολύ μικρότερος των 600.000 αναμένεται να είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων, που θα προκύψουν απ’ την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης» όπως αναφέρουν στο Underwriter κύκλοι προσκείμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, προειδοποιώντας παράλληλα πως “έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αρχές Μαρτίου, θα γίνει η σχετική ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τους οφειλέτες στο taxisnet“, αφού το πρόβλημα με τα κλεμμένα οχήματα και όσα έχουν παραδώσει πινακίδες φαίνεται πως “εξαλείφεται οριστικά“.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Πηγές της αγοράς, επιχειρώντας να διαψεύσουν τις φήμες που κάνουν λόγο για εκτίμηση των ανασφάλιστων οχημάτων στα 800.000 σήμερα (αυξημένα κατά 200.000 σε σχέση με την 1η διασταύρωση του περασμένου καλοκαιριού) τονίζουν ότι «στις τελευταίες εκτιμήσεις των 600.000 περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός λαθών της πρώτης φάσης και όπως είναι λογικό, αυτός ο αριθμός θα αφαιρεθεί με την περάτωση του ελέγχου».

Στο περυσινό σαφάρι χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ έσπευσαν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους, με τον συνολικό αριθμό των ασφαλισμένων αυτοκινήτων και μηχανών να εμφανίζεται αυξημένος κατά 450.000 περίπου.

Στο αλαλούμ της πρώτης διασταύρωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε αποστείλει σε πάνω από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα. Ωστόσο, σε λίγες ημέρες αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις και τα κενά ενημέρωσης στις λίστες (π.χ. κλεμμένα, κατάθεση πινακίδων κτλ) ακυρώνοντας τα πρόστιμα. Ενώ για όσους πρόλαβαν και καταβάλουν τις οφειλές τους επεστράφησαν τα χρήματα.

Το πρόβλημα με τα κλεμμένα οχήματα και όσα έχουν παραδώσει πινακίδες φαίνεται πως εξαλείφεται οριστικά -έστω και με μικροκαθυστερήσεις- παρά τα όποια προβλήματα μηχανογράφησης παρατηρούνται κυρίως στις περιφέρειες.

Στο μέτωπο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προαναγγέλλει τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα και όταν ολοκληρωθεί η διασταύρωση στοιχείων θα λάβουν ειδοποιήσεις από την εφορία, προκειμένου να προσέλθουν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ για μηχανές έως 250 κυβικά, ενώ για άνω των 250 κυβικών το ραβασάκι φτάνει στα 150 ευρώ.
Για τα αυτοκίνητα, έως 1.000 κυβικά το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ και για άνω των 1.001 κυβικών στα 250 ευρώ.

Απαραίτητος ο έλεγχος

Παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταβληθεί τα ασφάλιστρα, υπάρχουν οχήματα τα οποία εμφανίζονται ακόμη ως ανασφάλιστα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.hic.gr) μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους οδηγούς όχι μόνο για το αν είναι ή όχι ασφαλισμένο το όχημα, αλλά ακόμη και για το ποια εταιρεία το έχει ασφαλίσει και μέχρι πότε.
Φυσικά τα στοιχεία δεν είναι δημόσια, καθώς ο χρήστης χρειάζεται να δηλώσει τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, προκειμένου να έχει πρόσβαση στην “καρτέλα κατάστασης”.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *