Skip to content

Καβάλα: Η αγορά έχει σφυγμό, ο κόσμος ενδιαφέρεται για την υγεία του

Η ανεργία, οι κλειστές εb_xartis_polis-1πιχειρήσεις, τα “παρκαρισμένα” αυτοκίνητα και ο κραταιών αθέμιτος ανταγωνισμός είναι η μια όψη του νομίσματος για την μεγάλη πόλη της Καβάλας. Από την άλλη, σφυγμό στην τοπική αγορά δίνουν το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγεία, οι εμπορικές – βιομηχανικές καλύψεις, η ασφάλιση τουρισμού και η ασφάλιση πιστώσεων – κλάδοι που συζητούνται για πρώτη φορά σήμερα στο ρεπορτάζ που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα το Undewriter.gr για την αγορά των ασφαλειών σε όλη την Ελλάδα. Κοινό αίτημα όλων όσων συμμετείχαν; το κράτος να συνεργαστεί επιτέλους με την ιδιωτική ασφάλιση για να αφήσει τον κόσμο να νιώσει ασφάλεια.

Ρεπορτάζ: Ελενα Ερμείδου

Στην αποικία των Θασίων και επίνειο της πόλης των Φιλίππων, γνωστή και ως Χριστούπολις «βρίσκεται» σήμερα το Underwriter.gr. Η Καβάλα είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Βόρεια Ελλάδα μετά την Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται ανάμεσα στο Νέστο και το Στρυμόνα, και πάνω στη διαδρομή που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, καθιστώντας την κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών.

Στο σημερινό ρεπορτάζ μιλούν οι: Ιωάννης Χάϊδος Μεσίτης Ασφαλίσεων,  Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Π.Ε. Καβάλας. Τσούτσας Χαράλαμπος – Ασφαλιστικός Πράκτορας, Μέλος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Π.Ε. Καβάλας. Μακέδος Συμεών Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ζωής, Ασφαλιστικός Σύμβουλος MetLife, Μέλος MDRT επί σειρά 5 ετών, Limra Ισόβιο Μέλος. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Ασφαλιστικό γραφείο. Φουρτούνας Δημήτρης – Ασφαλιστικός Σύμβουλος ΑΧΑ. Νικόλαος Παλάβρατζης Ασφαλιστικός Σύμβουλος (Generali, Groupama, AXA, ERGO, Euler Hermes, Πιστοποιημένος Συνεργάτης Τραπεζών). 

Kavala_Greece_01Μικρή παραγωγικότητα, στασιμότητα στις επιλογές αποφάσεων για ασφαλιστική κάλυψη και μια γενικότερη υποτονικότητα βλέπει στην αγορά ο Ιωάννης Χάϊδος, Μεσίτης Ασφαλίσεων & Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Π.Ε. Καβάλας. Λογικό αφενός για μια πόλη όπου το ποσοστό πληθυσμού των συνταξιούχων είναι αρκετά υψηλό, άρα και γενικότερα τα εισοδήματα χαμηλά, αφετέρου δε η Καβάλα ανήκει σε μια Περιφέρεια, αυτή της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, όπου είναι από τις πρώτες σε ανεργία ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Η δε οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο άνω των 1.000 επιχειρήσεων-επαγγελματιών, τα τελευταία 4 έτη.

Ως προς την κινητικότητα ανά κλάδο, στον κλάδο αυτοκινήτου η κατάσταση είναι δραματική με τη συνεχόμενη απομείωση του στόλου (λόγω ακινησίας) αλλά και την αύξηση των «ανασφάλιστων», στο δε κλάδο περιουσίας, ελάχιστες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις όπου προσπαθούν να επιβιώσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ένα «αξιοπρεπές» ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να τους καλύπτει πραγματικά. Η μόνη «αχτίδα» παραμένει ο κλάδος υγείας, όπου δείχνει να αντιστέκεται, λόγω ότι υπάρχουν αρκετοί μη ασφαλισμένοι (κυρίως πρώην αλλά και νυν επαγγελματίες) από τον ΟΑΕΕ, όπου επιζητούν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη με φθηνό ασφάλιστρο.

Kavala_Plateia_Kapnergati_1Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζουν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές είναι κι άλλα, όπως ο τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός από τα πιστωτικά ιδρύματα, που ομολογουμένως το τελευταίο διάστημα έχει εκτραχυνθεί μιας και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως φυσικά και το ποσοστών των «Μαύρων και μη πιστοποιημένων διαμεσολαβητών» που και αυτοί με τη σειρά τους γίνονται ακόμα περισσότεροι με ότι συνεπάγεται αυτό, τόσο για την προστασία του καταναλωτή όσο και για τα υγιή ακόμα ασφαλιστικά γραφεία.

“Προσωπικά πιστεύω ότι στην σημερινή κατάσταση που διανύουμε, αφενός ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει να στραφεί προς εκείνες τις εξειδικευμένες ασφαλίσεις, όπως προγράμματα Υγείας, Νομικής Προστασίας, Αστικής Ευθύνης, όπου μπορεί να παρέχει επιπλέον εγγύηση και πραγματική κάλυψη στους πελάτες του. Αφετέρου δε οι διαμεσολαβητές τόσο τοπικά με τους Συλλόγους τους, αλλά και με τις Ομοσπονδίες θα πρέπει να «πιέσουν» ακόμα περισσότερο την εποπτική αρχή, ώστε να αποκτήσει πια και «καταγγελτικό ρόλο» όσον αφορά την προστασία του επαγγέλματός μας” κατέληξε ο Ιωάννης Χάϊδος.

assets_LARGE_t_420_30671536-1“Η υφαρπαγή χαρτοφυλακίων το μεγαλύτερο πρόβλημα”

Αν και η κινητικότητα του κλάδου είναι κατατονική το τελευταίο διάστημα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η πόλη της Καβάλας σε γενικές γραμμές δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα και αυτό οφείλεται, αφ’ ενός ότι είναι πόλη δημοσίων υπαλλήλων και αφ’ ετέρου ότι παραμένουν στο Νομό Καβάλας το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων και τα πετρέλαια. Στην πόλη, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών κινούνται τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής, υγείας, όπως και τα ατομικά ασφαλιστήρια, οι ασφαλίσεις μεταφορών εντός και εκτός Ελλάδας, τα ασφαλιστήρια στόλων αυτοκινήτων, καθώς επίσης και συμβόλαια αστικής ευθύνης, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης ασφαλιστικού γραφείου.

Πλεονέκτημα για το κλάδο στο Νομό Καβάλας, οι τουριστικές ασφαλίσεις. Λόγω της Νήσου Θάσου, όπου έχει αυξημένο τουρισμό, τα ξενοδοχεία αγοράζουν τις υποχρεωτικές καλύψεις που επιβάλλουν οι μεγάλοι πράκτορες, ώστε να στείλουν τουρίστες σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Θάσο.

Στην αύξηση της κινητικότητας έχει συντελέσει, επίσης η επιδείνωση των συνθηκών δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον στα συμβόλαια υγείας και κυρίως στις νοσοκομειακές καλύψεις. «Παλαιότερα εμείς κάναμε την πώληση στην υγεία, τώρα έρχονται μόνοι τους και ζητάνε».

«Αναμπουμπούλα» έχουν προκαλέσει για άλλη μία φορά οι ανακοινώσεις για αποστολές ειδοποιητηρίων σε ανασφάλιστους οδηγούς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα, ωστόσο, το μέτρο έχει, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

Kavala_Plateia_Kapnergati_2Στο αυτοκίνητο, αν και η παραγωγή παραμένει στα ίδια επίπεδα, λόγω πτώσης των τιμολογίων τα έσοδα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο οι προμήθειες παραμένουν ίδιες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο Νομό Καβάλας σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη είναι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ συναδέλφων, η υφαρπαγή πελατών με κάθε τρόπο, και η μεταφορά χαρτοφυλακίων από τον ένα στον άλλο ασφαλιστή.

“Οι μαύροι κωδικοί συντηρούνται από τα πρακτορεία”

Η αγορά είναι μπερδεμένη, λέει ο Δημήτρης Φουρτούνας, Ασφαλιστικός Σύμβουλος ΑΧΑ. Κοιτά τα οικονομικά και ψάχνει να βρει φτηνό ασφάλιστρο. Στα θετικά είναι ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τα ασφάλιστρα τους, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους ασφαλιστές.

Υπάρχει ενδιαφέρον σημαντικό από όλους τους κατοίκους της Καβάλας στο κομμάτι της υγείας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει, θέλει να διαχειριστεί τον κίνδυνο, ωστόσο δύσκολα λαμβάνονται αποφάσεις λόγω των οικονομικών δυσχερειών και λόγω του ότι είμαστε ένας «Μεσογειακός λαός», όχι συνηθισμένος στην “πρόληψη”.

Kavala_200708Δυστυχώς για τους πολίτες, την οικονομία και το κλάδο, η παρούσα κυβέρνηση δεν στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Δεν διακρίνει τα σφάλματα που μέχρι τώρα έχουν διαπραχθεί».

Ζημιά στο κλάδο και, δη στην διαμεσολάβηση διαπράττουν και οι τράπεζες. Οι πελάτες των τραπεζών αγοράζουν από το ταμείο, όμως όταν επέλθει η ζημιά και δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση, ο πελάτης κατηγορεί τον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τους μαύρους κωδικούς, αυτοί υπάρχουν και συντηρούνται από τα ίδια τα πρακτορεία. Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα πολύ σύντομα τα πρακτορεία δεν θα μπορούν να αποκομίζουν οφέλη από τους μαύρους κωδικούς λόγω της υψηλής φορολογίας. Με αποτέλεσμα ο κλάδος να καθοδηγείται μόνο από επαγγελματίες.

Στα θετικά και τα αρνητικά μαζί είναι το γεγονός ότι ο κλάδος υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να ανθίσει και η συμμετοχή του στο ΑΕΠ της Ελλάδας να πλησιάσει της Ευρώπης, αν ο κόσμος διέθετε την ρευστότητα που είχε πριν την κρίση.

“Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που ηγούνται”

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αγγίζει και την Καβάλα σχολιάζει ο Παλάβρατζης Νικόλαος, ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Σύμβουλος. Όμως μεγάλο ρόλο παίζει και αυτός που διευθύνει ένα ασφαλιστικό γραφείο και ο κόσμος στον οποίον απευθύνεται. Αν και οι εποχές είναι δύσκολες, η Καβάλα δίνει την δυνατότητα στους σωστά τοποθετημένους ασφαλιστές στην αγορά να έχουν δουλειά. Λόγω της παρουσίας των εργοστασίων και εταιρειών ασφαλίζονται οι μεγάλοι κίνδυνοι, ενώ, όλοι οι εμπορικοί – βιομηχανικοί πελάτες επιζητούν να έχουν σωστές – επαρκείς καλύψεις ώστε να σε περίπτωση που επέλθει ζημιά και προκύψει απαίτηση.

Ανάπτυξη επίσης στο Νομό προσφέρουν και οι ασφαλίσεις πιστώσεων καθώς ο Νομός έχει εξαγωγικές δραστηριότητες.

Kavala_akvaduktΕνδιαφέρον παρατηρείται στις ασφαλίσεις υγείας και κυρίως όσον αφορά στην νοσοκομειακή περίθαλψη. Το χαμηλό κόστος των συμβολαίων υγείας αποτελεί κίνητρο στο να ασφαλιστεί ο πελάτης. Ιδιαίτερα προσιτό είναι το κόστος, αν ο πελάτης επιλέξει απαλλαγές, άνω των 1000 ευρώ.

Κάποιοι εκκολάπτουν τους μαύρους κωδικούς, επισημαίνεται και εδώ,  ωστόσο με το νέο φορολογικό καθεστώς είναι δυσκολότερο να συντηρηθούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα σημειωθεί αν “σκάσουν” ζημιές.

Η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να συνεργαστεί με το κράτος, πρέπει το κράτος να λάβει αποφασίσει ώστε ο λαός να νιώσει ασφάλεια, κατέληξε ο κ. Παλάτρατζης.

“Ο ασφαλιστής προσαρμόζει το προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη”

Ο κόσμος λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει από τις κρατικές δομές ψάχνει να βρει εναλλακτικές από το υστέρημα του, όχι από το πλεόνασμα του. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το κράτος από το να συνεργαστεί με τους πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες όπως όλα τα προηγμένα ανεπτυγμένα κράτη, αρχίζοντας επί της παρούσης με τα φορολογικά, μας είπε και ένας Συνεργάτης που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος.

Στην Καβάλα κινείται όλο το φάσμα του κλάδου ζωής ενώ, πλέον ο ανταγωνισμός από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά την αποταμίευση δεν υπάρχει. Ο πολίτης γνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα συνδέσει το προϊόν με τις ανάγκες του πελάτη και ότι βάσει αναγκών του πελάτη το προϊόν προσαρμόζεται.

Ουσιαστικά οι εξελίξεις σηματοδοτούν την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης  «ήρθε η ώρα ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους ώστε να διαχειριστούν από κοινού τους κινδύνους, κάνοντας πράξη τα όσα λέγονται».

SAM_4279 “Ο κόσμος υπό-ασφαλίζεται”

Τα προβλήματα στο Νομού σχετίζονται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Λόγω μείωσης των εισοδημάτων, ο κόσμος υπό – ασφαλίζεται. Στο αυτοκίνητο ζητάνε λιγότερες καλύψεις και φτηνότερο τιμολόγιο, μας είπε ο Χαράλαμπος Τσούτσας, Ασφαλιστικός Πράκτορας. Στους λοιπούς κλάδους δεν ακυρώνουν τα συμβόλαια, αλλά γυμνώνουν τις καλύψεις.

Δουλεύουν οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις, ήτοι ασφαλίσεις ξενοδοχειακών μονάδων, δωματίων, μεταξύ των άλλων και οι ασφαλίσεις πιστώσεων κάπως, ωστόσο σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις πιστώσεων η Καβάλα απευθύνεται σε μεγάλα εξειδικευμένα γραφεία όπως σε γραφεία στην Θεσσαλονίκη.

Μεγάλο πρόβλημα στο κλάδο δημιουργούν οι τράπεζες και οι μαύροι κωδικοί. Ο περιορισμός των μαύρων κωδικών μπορεί να γίνει μέσω του Συλλόγου, με διασταυρώσεις με το επιμελητήριο, με πελάτες.

Το φινάλε, ανήκει σε αυτά που μας είπε ο Συμεών Μακέδος, Ασφαλιστικός Σύμβουλος της Metlife:

«Η επαρχία έχει σφυγμό, δεν είναι μία αγορά πεθαμένη. Μπορεί το πλήθος να είναι μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, αν υπάρχει όμως εκ μέρους του ασφαλιστικού συμβούλου επαγγελματισμός, άρτια κατάρτιση, γνώση και το κυριότερο πίστη ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρει, τότε μπορεί να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες».

img_9130

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *