Skip to content

“Κανόνι” Thomas Cook: Tι εισπράττουν οι ταξιδιώτες & τι οι ξενοδόχοι

Δεν είχαν ασφάλιση έναντι πιστώσεων οι ξενοδόχοι

Αντασφαλίσεις ύψους κοντά στο 1 δις. στερλίνες είχε η Thomas Cook για τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης μεταφοράς επιβατών, αλλά και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, η εταιρεία το 2019 δεν είχε γίνει δεκτή στις ασφαλίσεις πιστώσεων από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους το τελευταίο διάστημα λόγω της άσχημης οικονομικής της κατάστασης και των μεγάλων δανειακών ανοιγμάτων της. Λίγοι ξενοδόχοι είχαν ασφάλιση πιστώσεων έναντι της Thomas Cook. Αυτοί θα μπορούν να πληρωθούν μέσα στους επόμενους 2 μήνες. Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να κινηθούν δικαστικά για να πάρουν τα χρωστούμενά τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές και το ATOL (βρετανικός οργανισμός εγγύησης πτήσεων) θα αναλάβουν την πληρωμή του κόστους του επαναπατρισμού των πελατών της T.C., αλλά είναι άγνωστο εάν και πότε θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις προς τα ξενοδοχεία στο εξωτερικό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στέλεχος της ξενοδοχειακής αγοράς αναφέρει ότι οι εκκρεμότητες της Thomas Cook προς τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν τα 200-250 εκατ. ευρώ (αντί για 500 εκατ. ευρώ που γράφονται στα διάφορα sites) για το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και καλύπτονται εν μέρη και από τις ασφαλιστικές συμβάσεις business continuity.

O όμιλος Thomas Cook Group ιδρύθηκε το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ, με πωλήσεις 9,6 δισεκατομμυρίων λιρών για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Διαθέτει 200 ξενοδοχεία υπό τη δική του επωνυμία και δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές, με περισσότερα από 40.000 δωμάτια, σε 47 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι σχέσεις του ομίλου Thomas Cook ήταν άμεσες με τους Lloyd’s και ήταν από τους πλέον μεγάλους πελάτες κατά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *