Skip to content

Ιρλανδία: “Καπέλο” έως και 800 ευρώ στα ασφάλιστρα ηλικιωμένων οδηγών

Ένα περίεργο φαινόμενο εντοπίστηκε στην ασφαλιστική αγορά της Ιρλανδίας: Οδηγοί άνω των 70 ετών να υφίστανται παράλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου τους, μόνο και μόνο γιατί σπάνια αποφασίζουν να αλλάξουν εταιρεία!

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Ασφάλιστρα με «καπέλο» έως και 800 ευρώ πληρώνουν οι παλαιότεροι οδηγοί, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που διενεργήθηκε στην Ιρλανδία σε ηλικιακό δείγμα άνω των 70 ετών! Θύματα των υπερκοστολογήσεων -σε αυτή την περίπτωση- δεν «πέφτουν» οι νεαροί αυτοκινητιστές εξαιτίας της απειρίας τους, αλλά οι οδηγοί συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας εξαιτίας της υψηλής… πιστότητας που επιδεικνύουν στα προγράμματα τους, αλλά και του φόβου… αλλαγών.

Όπως διαπιστώνει έρευνα που διεξήγαγε το ασφαλιστικό site της χώρας, Insuremycars.ie, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 70 ετών λαμβάνουν συχνά «φουσκωμένους» λογαριασμούς για την ανανέωση των συμβολαίων ασφάλισης αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εξ αυτών προχωρούν εν τέλει σε ανανέωση, δίχως να αναζητούν καλύτερες τιμές ή προνόμια.

«Ο φόβος της αλλαγής οδηγεί τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να δεχθεί την προσφορά και να προχωρήσουν με τα υπάρχοντα συμβόλαια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του «The Irish Times», υποθέτοντας πως δεν θα πετύχουν καλύτερη προσφορά ή φτηνότερη τιμή από κάποια άλλη ασφαλιστική.

«Όταν πρόκειται για συμβόλαια ασφάλισης, είναι ευρέως γνωστό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του καταναλωτή, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες αλλαγής στις υπάρχουσες προτιμήσεις και επιλογές του – κυρίως εξαιτίας τους φόβου στο καινούργιο ή/και της αίσθησης πιστότητας στο σημερινό πάροχο υπηρεσιών», όπως τονίζει ο Jonathan Hehir, διευθύνων σύμβουλος της Insuremycars.ie. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει «Ως μεσίτες έχουμε παρατηρήσει την ύπαρξη αυτής της τάσης. Και φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι. Οι ασφαλιστές γνωρίζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών και φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το εκμεταλλεύονται».

Σύγκριση προγραμμάτων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «The Irish Times», το Insuremycars.ie συνέκρινε τα ασφαλιστικά πακέτα σύμφωνα με τα δεδομένα τριών υποθετικών σεναρίων υποψήφιων οδηγών. Συγκεκριμένα: Μιας 76χρονης γυναίκας που ζει στο Δουβλίνο και είναι κάτοχος ενός Ford Focus, ενός ανδρός ηλικίας 72 ετών που ζει στην πόλη Cork και οδηγεί ένα Skoda Octavia και μιας 78χρονης γυναίκας, που ζει στο Galway και οδηγεί ένα VW Polo (πόλεις έξω από το Δουβλίνο).

Όπως αποδείχθηκε από τη σύγκριση τιμών, το χάσμα μεταξύ των καλύτερων και χειρότερων προσφορών (εννοώντας τα παραδοσιακά συμβόλαια που έχουν στην κατοχή τους) είναι πραγματικά «συγκλονιστικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να μην εφησυχάζουν σε πάγιες τακτικές.

Τη φθηνότερη προσφορά από όλους, έλαβε η γυναίκα που κατοικεί στο Δουβλίνο, συνολικής αξίας 582 ευρώ. Ενώ το πιο ακριβό συμβόλαιο που έλαβε ως προσφορά (στα χαρακτηριστικά αυτού που έχει ήδη στην κατοχή της σε καλύψεις) ήταν συνολικής αξίας 1.395 ευρώ. Δηλαδή διαφορά 813 ευρώ.

Για τον 72χρονο άνδρα οδηγό, η φθηνότερη προσφορά ήταν 590 ευρώ και η ακριβότερη στα 1.216 ευρώ. Δηλαδή διαφορά 626 ευρώ. Ενώ, για την 78χρονη γυναίκα από το Galway, η φθηνότερη προσφορά ήταν 642 ευρώ και η πιο ακριβή στα 1.288 ευρώ – με διαφορά στα 646 ευρώ.

Η Insuremycars.ie συμβουλεύει τους ηλικιωμένους οδηγούς να κάνουν έρευνα αγοράς για την ασφάλιση τους πριν επιλέξουν. «Είναι σχεδόν απίθανο να ανταμειφθείτε παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο ασφαλιστή. Επιπλέον, για όσους φοβούνται την αλλαγή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι ασφαλιστικές δεσμεύονται από τους ίδιους κανονισμούς προστασίας των καταναλωτών, οπότε δεν υπάρχει καμία διαφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες», όπως τονίζει ο Jonathan Hehir.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *