Skip to content

Καρκίνος: Το 40% των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

  • Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Στην Ευρώπη, σε δέκα μόλις χρόνια από σήμερα, αναμένεται να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.
  • 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε μέρα
  • Πάνω από το 40% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί καθώς συνδέονται με αναστρέψιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Σχεδόν τουλάχιστον το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω εξετάσεων ρουτίνας και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία
  • Το 70% των θανάτων από καρκίνο λαμβάνουν χώρα σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα
  • Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο με την εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής πρόληψης, έγκαιρής διάγνωσης και θεραπείας
  • Το συνολικό ετήσιο κόστος του καρκίνου υπολογίζεται σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια

Βασικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση:

Μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών & τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες άνω των 20 ετών

Κολονοσκόπηση ή εξέταση κοπράνων ή τεστ αιμοσφαιρίνης από 50 ετών ή και νωρίτερα σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού.

Για καπνιστές ή πρώην καπνιστές για λιγότερο από 10 χρόνια, αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης από τα 55 και άνω

Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β΄ για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος

Εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, για την πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας και καρκίνων όπως ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα. Χορηγείται δωρεάν σε νέα κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 15 ετών.

Εξελίξεις στην έρευνα

Το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό μας έχει βοηθήσει η μοριακή βιολογία. Σε πολλούς καρκίνους έχει σημειωθεί αύξηση στην επιβίωση, η χημειοθεραπεία έχει περιοριστεί, ενώ στη θέση της χρησιμοποιούμε νεότερες αποτελεσματικότερες θεραπείες, όπως είναι οι “στοχεύουσες θεραπείες” ή η ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να επιτεθεί στον όγκο.

Αυτές οι νέες θεραπείες βασίζονται στο μοριακό προφίλ του όγκου κι έτσι επιτυγχάνεται αυτό που λέμε “εξατομίκευση της θεραπείας”: Για κάθε ασθενή η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων που γίνονται στο υλικό της βιοψίας ή στο αίμα. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση με τα νεότερα φάρμακα, έχει οδηγήσει αφενός μεν σε βελτίωση της επιβίωσης, αφετέρου δε σε ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τι είναι ο καρκίνος

Ο καρκίνος (όλοι οι τύποι πλην λευχαιμίας, δηλαδή καρκίνου στο αίμα) συμβαίνει όταν μια ομάδα φυσιολογικών κυττάρων αρχίζει να αναπτύσσεται ανώμαλα, δημιουργώντας έναν όγκο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί και στην περιοχή στην οποία πρωτοεμφανίζεται αλλά και να μεταφερθεί σε άλλα σημεία του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφατικού συστήματος. Αν αυτό συμβεί επηρεάζεται το πεπτικό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα ή απελευθερώνονται ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία του σώματος.

Οι καρκινικοί όγκοι διαχωρίζονται σε τρεις ομάδες: καλοήθεις, κακοήθεις ή προκαρκινικοί.

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκινικοί και σπάνια απειλούν τη ζωή. Τείνουν να αναπτύσσονται σχετικά αργά και δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Συνήθως αποτελούνται από κύτταρα που είναι αρκετά παρόμοια με τα φυσιολογικά ή υγιή κύτταρα. Προκαλούν πρόβλημα μόνο αν μεγαλώσουν πολύ, και γίνουν άβολοι ή πιέζουν άλλα όργανα – για παράδειγμα ένας όγκος στον εγκέφαλο μέσα στο κρανίο.

Οι κακοήθεις όγκοι αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τους καλοήθεις και έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται και να καταστρέφουν τον γειτονικό ιστό. Τα κύτταρα των κακοηθών όγκων μπορούν να αποσπαστούν από τον κύριο (πρωταρχικό) όγκο και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως μετάσταση. Με την εισβολή σε υγιή ιστό στο νέο σημείο συνεχίζουν να διασπώνται και να αναπτύσσονται. Αυτά τα δευτερεύοντα σημεία είναι γνωστά ως μεταστάσεις και η κατάσταση αυτή αποκαλείται μεταστατικός καρκίνος.

Οι προκαρκινικοί όγκοι περιγράφουν την κατάσταση που αφορά σε μη φυσιολογικά κύτταρα που μπορεί (ή είναι πιθανό) να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι κύριοι τύποι καρκίνου

Τα σώματά μας αποτελούνται από δισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα είναι τόσο μικρά που μπορούμε να τα δούμε μόνο στο μικροσκόπιο.

Τα κύτταρα συνενώνονται για να φτιάξουν τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Είναι παρόμοια αλλά και διαφορετικά σε κάποιους τομείς επειδή τα όργανα του σώματος που απαρτίζουν κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα τα νεύρα και οι μύες εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες, συνεπώς τα κύτταρα έχουν διαφορετική δομή.

Ο καρκίνος μπορεί επίσης να ομαδοποιηθεί σύμφωνα με τον τύπο του κυττάρου στον οποίο ξεκινά. Υπάρχουν 5 κύριες ομάδες:

  • Καρκίνωμα – αυτός ο καρκίνος ξεκινά στο δέρμα ή στους ιστούς που καλύπτουν τα εσωτερικά όργανα. Υπάρχουν διαφορετικά υποείδη, μεταξύ των οποίων το αδενοκαρκίνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μεταβατικό καρκίνωμα
  • Σάρκωμα – αυτός ο καρκίνος ξεκινά στους συνδετικούς ή υποστηρικτικούς ιστούς όπως τα κόκκαλα, ο χόνδρος των αρθρώσεων, το λίπος και τα μυϊκά ή αιματολογικά κύτταρα.
  • Λευχαιμία – αυτός είναι ο καρκίνος των λευκών κυττάρων του αίματος. Ξεκινά μέσα στους ιστούς που κάνουν τα κύτταρα του αίματος όπως ο μυελός των οστών
  • Λέμφωμα και μυέλωμα – αυτοί οι καρκίνοι ξεκινούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Καρκίνοι εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού – αυτοί είναι γνωστοί ως καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *