Skip to content

Καταργούνται οι εγγυήσεις στις ισόβιες συντάξεις

Αρκετό καιρό πριν είχαμε γράψει ότι το 2015 θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Το τελευταίο τρίμηνο μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η Metlife, σταμάτησε πλέον να εγγυάται το μηνιαίο ποσό της ισόβιας σύνταξης που κατοχυρώνει το συνταξιοδοτικό συμβόλαιο – από εδώ και στο εξής ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει το ποσό που θα λάβει ως εφάπαξ αλλά ο καταμερισμός του σε μηνιαία ισόβια σύνταξη, εφόσον αυτό επιθυμεί, θα γίνεται πλέον με βάση τους πίνακες θνησιμότητας που θα ισχύουν τότε που θα λήξει το πρόγραμμά του.

Στην πραγματικότητα, αυτή την αλλαγή την έχουν εφαρμόσει ήδη σχεδόν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές και το ποσό της ισόβιας μηνιαίας σύνταξης το εγγυώνται ακόμη μόνο κάποιες ελληνικές – οι Eurolife, International Life, Ευρωπαϊκή Πίστη και Μινέττα.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου και από αυτές οι περισσότερες θα διακόψουν επίσης τα εν λόγω συμβόλαια.

Τον περασμένο μήνα η Generali στο δικό της συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μείωσε στο 1% το εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο. Η μείωση αυτή επηρρεάζει την απόδοση του συμβολαίου, διατηρεί όμως η εταιρεία την εγγύηση ποσού ισόβιας σύνταξης.

Πλέον μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι το 2016 οι συνταξιοδοτικές λύσεις που θα προσφέρει η αγορά θα στηρίζονται κυρίως σε συμβόλαια unit linked (που ελπίζουμε τα capital controls να τα επιτρέψουν το συντομότερο δυνατό ) ή σε συμβόλαια εγγυημένου επιτοκίου το οποίο όμως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Και πάντως η καταβολή της ισόβιας σύνταξης στη λήξη θα γίνεται με τα τεχνικά στοιχεία (πίνακας θνησιμότητας) που θα ισχύουν όταν έρθει η ώρα της καταβολής της.

Για τον πελάτη δεν είναι ό,τι καλύτερο η εξέλιξη αυτή ωστόσο είναι αναπόφευκτη για μια σειρά από λόγους: σημαντική πτώση των επιτοκίων, μειωμένη δυνατότητα πρόβλεψης μακροχρόνιων αποδόσεων λόγω συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθειας παγκοσμίως, αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε περίπτωση επενδύσεωνελιναι το καλύτερο αλλά συνέβη γιατί η σημαντική πτώση των επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομική ρευστότητα ως προς τη δυνατότητα πρόβλεψης μακροχρόνιων επιοκίων, οι αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαίων σε περίπτωση επενδύσεων “υψηλής απόδοσης”.

Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και η πρόβλεψη για αύξηση του μέσου όρου θνησιμότητας.

2 Comments

  1. Avatar

    παρακαλώ διευκρινίστε, αν η εγγύηση την μηνιαίας ισόβιας σύνταξης, αφορά και τα παλιότερα συμβόλαια, ή μόνο όσα ξεκινούν από σήμερα και μετά. Ευχαριστώ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *