Skip to content

Καταρρακώνεται ο Μικρο-Επιχειρηματίας στην Ελλάδα

gseveeΈως και “ανατριχιαστικά” είναι τα επίσημα ευρήματα της έρευνας για το οικονομικό κλίμα στην περίφημη “ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”, δηλαδή στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διαβάστε:

Η “Έρευνα Οικονομικού Κλίματος” της ΓΣΕΒΕΕ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων) πραγματοποιείτα κάθε έξι μήνες. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν έως 50 απασχολούμενους (Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις – ΜμΕ).

Η τελευταία έρευνα, που καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2016, κατέδειξε ότι στο διάστημα αυτό έκλεισαν 18.000 επιχειρήσεις. Σε ποσοστό 70% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους έχει επιδεινωθεί και σε ποσοστό 60%, πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους μιας και τα πακέτο των τελευταίων μέτρων θα επιδράσει αρνητικά σε εισοδήματα και κατανάλωση – μόλις ένα  8,5% ελπίζει να δει κάποια βελτίωση.

Το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί “αρκετά και πολύ πιθανό” να κλείσει το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με την έρευνα το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν περί τις 18,100 επιχειρήσεις.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%).

Ο ελληνικός δείκτης “οικονομικού κλίματος” για τις ΜμΕ είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση πάντα με το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών των ΜμΕ μειώθηκε κατά 66%, η ζήτηση κατά 64%, η ρευστότητα κατά 76%, οι παραγγελίες κατά 70%. 

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δηλαδή με το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε ανά μέσο όρο κατά 17,6%.

Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση τζίρου από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010, υπερβαίνει το 80% (την τελευταία τριετία η πτώση αγγίζει το 35%).

Εν τω μεταξύ, η μειωμένη – έως μη υφιστάμενη –  πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η έλλειψη κερδών οδηγεί σε αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά κυριαρχεί το μοντέλο της μερικής απασχόλησης. Για το πρώτο εξάμηνο του 2016,  το 52% των νέων προσλήψεων αφορούσε θέσεις μερικής ή και εκ περιτροπής απασχόλησης. 

Ενδιαφέρον τέλος,  παρουσιάζει, ιδιαίτερα για την ασφαλιστική αγορά,  ότι οι καθυστερήσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, αφορούν κυρίως τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

πηγή: Έρευνα ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ / Τάσεις Οικονομικού Κλίματος Ιούλιος 2016

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *