Skip to content

Κατηγορίες Διαμεσολάβησης: ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των συνεργασιών

Είναι ήδη 1η Οκτωβρίου και η ημερομηνία μέχρι την οποία η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν περιθώριο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας IDD έχει εκπνεύσει.

Το νομοσχέδιο που έχει προετοιμαστεί δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή και είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία με καθυστέρηση. Φυσικά δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας καθυστερεί να ενσωματώσει και να μην τηρήσει τις ημερομηνίες όσον αφορά ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι από την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει, στέλνοντας αρχικά στη χώρα μας, αλλά και τις υπόλοιπες οκτώ που έχασαν την προθεσμία (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) προειδοποιητική επιστολή για τη μη συμμόρφωσή μας, καλώντας όλες τις εν λόγω χώρες εντός δύο μηνών να έχουν υποβάλει παρατηρήσεις σχετικά με την καθυστέρηση.

Όλοι αναρωτιούνται στην αγορά πότε τελικά το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή και άρα, πότε θα ψηφιστεί για να αρχίσει η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, το νομοσχέδιο πέρασε ήδη από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, την επιτροπή δηλαδή που επεξεργάζεται τα Σχέδια Νόμων ελέγχοντας την πληρότητα των κειμένων και τη νομική τους υπόσταση, προτείνοντας τις αναγκαίες διορθώσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, διορθώσεις που συνήθως δεν μπαίνουν στην ουσία, αλλά αγγίζουν τη νομική ορθότητα, τη συμβατότητα με το δίκαιο και τη συνταγματικότητά τους.

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των παρατηρήσεων της Επιτροπής που θα αποδεχθεί το υπουργείο, η διατύπωση του τελικού κειμένου και η κατάθεσή του στη Βουλή.

Δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη διαμεσολάβηση είναι, από τη μια να παραμείνει ως έχει το άρθρο που αφορά τα εμπορικά δικαιώματα των διαμεσολαβητών, μιας και θεωρείται ότι διορθώνει αδικίες του παρελθόντος και θέτει σε σωστότερη βάση τις συναλλακτικές σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών διαμεσολαβούντων.

Από την άλλη, ανοικτό για τη διαμεσολάβηση παραμένει και το άρθρο που αφορά τη συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ίδιας κατηγορίας.

Σε πρώτη ανάγνωση είναι λογική η επιχειρηματολογία του Επόπτη ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται μια κατηγορία διαμεσολάβησης που εκπροσωπεί τον πελάτη με μια κατηγορία διαμεσολάβησης που εκπροσωπεί ασφαλιστικές εταιρείες, διότι δεν μπορεί να είναι σωστή η ενημέρωση του καταναλωτή και σωστή η νομική υπόσταση αυτής της συνεργασίας.

Από την άλλη όμως, στην αγορά παρατηρούνται πολλές φορές τα φαινόμενα πελάτες τους οποίους οι ασφαλιστικοί πράκτορες ή σύμβουλοι έχουν στο πελατολόγιό τους να έχουν την ανάγκη σχεδιασμού ασφαλιστικού προϊόντος που απαιτεί γνώσεις και δομές μεσιτικής εταιρείας και άρα αυτού του είδους η συνεργασία θα πρέπει να μην είναι απαγορευτική αφού εξασφαλίζεται ποιος τελικά πραγματικά διαμεσολάβησε για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική σύμβαση.

Από την άλλη, μεγάλη σημασία για τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει η προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμες με την εφαρμογή του νόμου για να μπορέσουν να τηρήσουν τις νέες απαιτήσεις τόσο στα ανάλογα έντυπα, στις πολιτικές διακίνησης προϊόντων, αλλά και στις ρυθμίσεις που θέτει η εθνική νομοθεσία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι απ’ όσο γνωρίζουμε έχει τεθεί πρόταση στο υπουργείο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και από την Επιτροπή Διαμεσολάβησης, οι ρυθμίσεις εθνικής νομοθεσίας να έχουν εφαρμογή από 01.01 ή τουλάχιστον από εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευσή τους, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής της αγοράς, μιας και το πότε θα ισχύουν αυτές οι ρυθμίσεις αποτελεί επιλογή της εθνικής νομοθεσίας σε αντίθεση με τα άρθρα που αποτελούν ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, τα οποία πια πρέπει να έχουν άμεση ισχύ.

Σε αναμονή λοιπόν μιας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χρόνο επεξεργασίας από το υπουργείο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά σίγουρα δε θα είναι μακρύς –  και σε αναμονή ταυτόχρονα, του τελικού κειμένου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *