Skip to content

Κερδισμένες οι ασφαλιστικές που πίστεψαν στα ελληνικά ομόλογα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,9% ολοκληρώθηκε η έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου από την Ελλάδα με την οποία αντλήθηκαν από τις αγορές 2,5 δις Ευρώ. Η επιτυχημένη έκδοση οφείλεται στην ευνοϊκή συγκυρία από την αρχή της χρονιάς, η οποία κορυφώθηκε τον τελευταίο μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι αγορές κεφαλαίων πόνταραν αφ’ ενός στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, αφ’ ετέρου στην πολιτική αλλαγή προς μία κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα ήταν φιλικότερη στις επενδύσεις.

Πώς φτάσαμε στην επιτυχία της έκδοσης και το ιστορικό χαμηλό απόδοσης  

Οι ξένοι επενδυτές μετά τις ευρωεκλογές -όταν και φάνηκε ότι θα επικρατούσε η Ν.Δ.- εντόπισαν τη (δυσανάλογη) διαφορά της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων (10ετών και 5ετών) από τα αντίστοιχα των μελών της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα στις αρχές Ιουνίου, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν υψηλή απόδοση 2,8%, όταν η Ιταλία με τις προβληματικές τράπεζες και το τεράστιο χρέος επί του ΑΕΠ δανείζονταν με επιτόκια κοντά στο 1,7%, η Ισπανία με 0,4% όσο και η Ολλανδία με το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που εδώ και χρόνια είχε αρνητικές αποδόσεις στα 10ετή της ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κράτη, προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση εκδίδοντας ομόλογα, δηλαδή ζητώντας χρήματα τα οποία θα επενδύσουν και θα προσφέρουν πίσω με τόκο. Όσο πιο ασφαλής και εύρωστη οικονομικά θεωρείται μια χώρα, τόσο χαμηλότερη απόδοση δίνει στα λεφτά που της “εμπιστεύεται” ο κόσμος (ομόλογα). Όταν η Ελλάδα ήταν στο ναδίρ, προσέφερε ομόλογα με απίστευτα υψηλές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές, όμως και πάλι δεν τα αγόραζε κανείς, γιατί φοβόταν ότι θα χρεοκοπούσε και θα έχανε τα λεφτά του. Έτσι, η χώρα μας αναγκαζόταν να βρει ρευστό δανειζόμενη από την Ευρώπη και το ΔΝΤ με πολύ υψηλούς τόκους.

Τα ξένα funds, οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες που έβλεπαν ότι οι χαμηλές αποδόσεις των εύρωστων οικονομικά χωρών όπως η Γερμανία δεν τους συνέφεραν, είδαν την ευκαιρία στα ελληνικά ομόλογα με τις υψηλές αποδόσεις. Συνεκτιμώντας και τη φιλοεπενδυτική πολιτική της νέας κυβέρνησης, στράφηκαν λοιπόν πρόσφατα σε αγορές ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνοντας τελικά τις αποδόσεις τους προς τα επίπεδα του 2%. 

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση άντλησε περί τα 2,5 δις. ευρώ με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου και φυσικά ξαναμπήκε στο παιχνίδι του δανεισμού από την ελεύθερη αγορά.

Το ποσό των 2,5 δις Ευρώ ήταν μικρό μεν, αλλά ουσιαστικά αποτελούσε μία δοκιμή για τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Όσο για τη διάρκεια (7ετές) αυτή επιλέχθηκε για τεχνικούς λόγους προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό μεταξύ των εκδόσεων 10ετών και 5ετών ελληνικών ομολόγων που υπήρχαν.

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Αμερική  

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνότερα απ’ ότι η Αμερική (!) αποτελεί ίσως ένα παράδοξο των αγορών, αλλά δικαιολογείται πλήρως από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά ακολουθεί τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει περιθώρια ενίσχυσης των ομολόγων της μέσα από τη μελλοντική ποσοτική επέκταση (QE). Ο άλλος λόγος είναι ότι τα αμερικανικά ομόλογα αποτελούν ένα «παγκόσμιο νόμισμα» το οποίο εξαρτάται όχι μόνο από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το χρέος των ΗΠΑ, αλλά και από την πορεία όλων των επιμέρους οικονομιών που τα κατέχουν. Σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε κανένα επίπεδο. Ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερες ευκαιρίες κερδών από την απόδοση των ελληνικών ομολόγων απ’ ότι των αμερικανικών και αυτό επιζητούν αυτή την περίοδο.

Κερδισμένος ο ασφαλιστικός κλάδος από την αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων

Ιδιαίτερα κερδισμένος εμφανίζεται ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα από τα ελληνικά ομόλογα. Όσες ασφαλιστικές εταιρείες πίστεψαν στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας μετά το 2012 και είχαν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφουν σημαντικά κέρδη όχι μόνο σε ολόκληρη την περίοδο μετά το PSI (2012) μέχρι σήμερα αλλά και από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα. Σε παλαιότερο άρθρο αναφέρουμε ότι τα έσοδα επενδύσεων για τις ασφαλιστικές με ελληνικά ομόλογα θα φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου. Οι αποδόσεις μετά τις 30/06/2019 μέχρι και σήμερα, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης, ουσιαστικά, θα ενισχύσει και τα αποτελέσματα χρήσης, αλλά θα αυξήσει σημαντικά τους δείκτες φερεγγυότητας (Solvency II)

Βέβαια, οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ελληνικά ομόλογα και καλούνται να υποστηρίξουν προγράμματα ζωής και σύνταξης ενδεχομένως να καταγράψουν χαμηλότερες αποδόσεις στα συμβόλαιά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερες από αυτές των εταιρειών που επένδυαν μόνο σε ξένα ομόλογα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *