Skip to content

Κλάδος Υγείας: Αλλαγή στρατηγικών με ευέλικτα προϊόντα & εξειδικευμένες συνεργασίες

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται για το τέλος του capitation

μεγάλες αλλαγές που καταγράφονται στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και η ανάγκη για διαμόρφωση κερδοφόρων προϊόντων οδηγούν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αλλαγή της δομής των προϊόντων τους. Τα νέα προϊόντα υγείας έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι ευέλικτα προϊόντα υγείας που έχουν στόχο την επίτευξη της πρόληψης έναντι της θεραπείας. Στην περίπτωση της θεραπείας έχουν στοχευμένες επιλογές και νοσοκομείων και ιατρών, αλλά και ασφαλίστρων.

Του Νίκου Σακελλαρίου

To σύστημα του capitation, δηλαδή η απεριόριστη διάγνωση και θεραπεία με συγκεκριμένα ασφάλιστρα, φαίνεται ότι δεν θα γίνεται αποδεκτό από τις κλινικές σε μερικά χρόνια καθώς θεωρούν ότι εγκλωβίζονται σε πολλές ιατρικές πράξεις με ελάχιστες αμοιβές που δεν καλύπτουν τον ιατρικό πληθωρισμό.

Εάν αποσυρθούν κλινικές και ασφαλιστικές από το capitation, τότε οι αποζημιώσεις θα δίνονται ανάλογα με τις θεραπείες που θα γίνονται και όχι βάσει του πλαφόν που θέτει το πρόγραμμα.

Ολιγοπωλιακό καθεστώς στους παρόχους υγείας

Η διαμόρφωση ενός ολιγοπωλιακού σκηνικού σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. «Το γεγονός ότι εισέρχονται funds στο χώρο της υγείας και ότι διαμορφώνεται ένα ολιγοπωλιακό σκηνικό στο χώρο των παρόχων υγείας δημιουργεί νέες (δύσκολες) συνθήκες για τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε νέο περιβάλλον», μας είπε ο Γενικός Διευθυντής κλάδου Υγείας της Interamerican, κ. Γ. Βελιώτης, ένας από τους εμπειρότερους ανθρώπους του κλάδου.

Οι στρατηγικές που έχουν αρχίσει να ακολουθούν οι ασφαλιστικές στους κλάδους ζωής και υγείας πλέον έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες εξαρτήσεις από μεγάλες κλινικές, να δώσουν ώθηση σε πρόληψη και να δημιουργήσουν συνεργασίες με συγκεκριμένες κλινικές σε μία λογική αμοιβαίου συμφέροντος και κέρδους.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ζημιογόνα, λένε παράγοντες της αγοράς. Με λίγα ασφάλιστρα -λόγω ανταγωνισμού- καλούνται να καλύψουν τα πάντα.  Αυτό, βέβαια, σε βαριές ασθένειες δημιουργεί πολλά προβλήματα. Έτσι εδώ και χρόνια έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες παραμετροποίησης και –όσο το δυνατόν– εξατομικευμένων συμβολαίων.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας υγιής 30άρης που αθλείται να έχει τις ίδιες καλύψεις με ένα 50άρη που δεν έχει αθληθεί καθόλου στη ζωή του. Επίσης, δεν μπορεί ένας καπνιστής να τιμολογείται το ίδιο με ένα μη καπνιστή.

Οι ασφαλιστικές θέλοντας να παραμετροποιήσουν τους κινδύνους και να επιμερίσουν στο σύνολο του χαρτοφυλακίου τους τα ρίσκα, οδηγούνται σε εξειδικευμένα προϊόντα με συγκεκριμένες καλύψεις. Έτσι θα καταφέρουν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και με νεότερες ηλικίες που δεν χρειάζεται να πληρώνουν για καλύψεις 50-60άρηδων και βεβαίως, θα πληρώνουν (οι  νεαρές ηλικίες) πολύ χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Συγκεκριμένα νοσοκομεία

Η άλλη τάση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι συμφέρει τις ασφαλιστικές να συμβάλλονται με συγκεκριμένο αριθμό νοσοκομείων παρά να συμβάλλονται με το σύνολο των νοσοκομείων της αγοράς. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών τους και μειωμένου νοσοκομειακού κόστους. Επιπλέον, δημιουργεί και σχέσεις εξάρτησης με τις κλινικές, οι οποίες δεν θα μπορούν στο μέλλον να πραγματοποιούν αυθαίρετα μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων.

Έμφαση στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία 

Η ιπποκράτειος ρήση: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» βρίσκει τέλεια εφαρμογή στις μέρες για τον ασφαλιστικό κλάδο της υγείας. Αρκετά πακέτα ασφάλισης πλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ αυξάνονται τα προγράμματα που περιέχουν και εφαρμογές για τη μέτρηση των αθλητικών δραστηριοτήτων και της φυσικής κατάστασης των ασφαλισμένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *