Skip to content

Κλάδος Υγείας: Προσοχή λόγω ζημιών και συγκέντρωσης κλινικών

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ζημιές από τις εργασίες στους κλάδος Ασθενειών και Ατυχημάτων (πρακτικά αποτελούν τον Κλάδο Υγείας) καταγράφουν στο α’ εξάμηνο οι περισσότερες ασφαλιστικές. Αυτό δεν είναι είδηση καθώς τα τελευταία χρόνια, τα τεχνικά αποτελέσματα (λειτουργικά αποτελέσματα) στις περισσότερες εταιρείες  είναι αρνητικά για μία ακόμη χρονιά και αυτό φαίνεται ότι μπορεί να επιδεινωθεί με τις εξελίξεις στο χώρο των κλινικών.

Η συγκέντρωση του κλάδου της ιδιωτικής υγείας (κλινικές-γιατροί) σε έναν μεγάλο όμιλο που ανήκει στο CVC ουσιαστικά αλλοιώνει τους όρους και την δυναμική των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών (με εξαίρεση την Εθνική Ασφαλιστική που ανήκει πλέον στον ίδιο όμιλο).

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αποκαλύπτουν στο underwriter.gr ότι οι διαπραγματεύσεις πλέον των ασφαλιστικών με τις ιδιωτικές κλινικές έχουν γίνει περίπλοκες και πιο δύσκολες. Αφ’ ενός λόγω της συγκέντρωσης των κλινικών, αφ’ ετέρου λόγω της αλλαγής στην ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών που επέφερε ο covid 19 απ΄ τον Μάρτιο 2020.  Απ’ την άλλη ούτε οι ασφαλιστικές δεν μπορούν (και δεν πρέπει επουδενί) να μεταφέρουν το κόστος νοσηλείας στους ασφαλισμένους που βρίσκονται ακόμη σε μία περίεργη κατάσταση εισοδηματικής ανασφάλειας.  Επίσης καμία εταιρεία δεν θέλει να εγκαταλείψει τον κλάδο αφού φαίνεται ότι έχει μεγάλη ζήτηση στους καταναλωτές.

Να ‘παγώσουν’ τα τιμολόγια και οι συμβάσεις ασφαλιστικών – κλινικών

Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ασφαλιστικών και κλινικών είναι να υπάρξει είτε ‘πάγωμα’ των τιμολογίων, είτε ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής βάσει του πληθωρισμού (όχι του ιατρικού πληθωρισμού).  Στη λογική αυτή ουσιαστικά θα πρέπει να συνεργαστούν οι κλινικές με τους γιατρούς που συχνά είναι ο άγνωστος Χ στις σχέσεις ασφαλιστικών και κλινικών.

Επίσης, κάποιες ασφαλιστικές έχουν σκεφτεί και προτείνει να μπουν ως μέτοχοι μειοψηφίας σε κλινικές ώστε και να συνεισφέρουν κεφαλαιακά και να ελέγχουν τις υπηρεσίες και να έχουν μικρότερο κόστος νοσηλείας.

Η εκτόνωση του covid 19 θα βοηθήσει και τον κλάδο υγείας

Οι εξελίξεις με την πανδημία καθόρισαν σημαντικά τον κλάδο υγείας.  Η νοσοκομειακή εκτόνωση του ιού (λιγότερες νοσηλειες και παραμονές σε ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία) θα βοηθήσουν έμμεσα και τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τις ασφαλιστικές να ανακτήσουν την δυναμική της περιόδου 2014-2019 που κατέγραφαν σημαντική αύξηση εσόδων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *