Skip to content

Κυβερνοασφάλεια – Προστασία και Νόμους ζητούν οι επιχειρήσεις

Έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη κανονισμών αναφορικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με το βάρος της προστασίας των δεδομένων τους να πέφτει πάνω στις ίδιες τις εταιρείες, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη ζητούν περισσότερη υποστήριξη και αστυνομική προστασία από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την Kaspersky, το 63% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ευρώπη πιστεύει ότι οι οργανισμοί δεν λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο αστυνομικής προστασίας ή βοήθειας για περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με τα εγκλήματα στον πραγματικό κόσμο. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να ανακτήσουν την κυριαρχία στα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία.

Η αλήθεια είναι οτι αν μας ληστέψουν στην πραγματική ζωή, μπορούμε να καλέσουμε την αστυνομία και να διεκδικήσουμε νομική αποκατάσταση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε λόγω των νόμων που έχουν θεσπιστεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πολύ καιρό. Η νομοθεσία υπάρχει άλλωστε ώστε όλοι στην κοινωνία να γνωρίζουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Οι νόμοι καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και εκείνων που επηρεάζονται ζωτικά από τις εργασιακές δραστηριότητες, όπως αυτοί που λαμβάνουν φροντίδα και υποστήριξη.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών.

Η εισαγωγή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) σημαίνει ότι οι εταιρείες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις που απειλούν τα δικά τους δεδομένα και τα δεδομένα των πελατών τους, με τους Διευθύνοντες Συμβούλους να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν το πράξουν. Σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2024, τρεις στους τέσσερις CEOs θα θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για οποιοδήποτε περιστατικό κυβερνοασφάλειας.

«Καθώς όλο και περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις είναι σοβαρές και διαταράσσουν την καθημερινή ζωή – μερικές φορές απειλούν ακόμη και την ασφάλεια των ανθρώπων όταν πρόκειται για επιθέσεις σε βιομηχανικούς οργανισμούς – οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να θεσπίζουν νόμους», αναφέρει ο Βασίλης Βλάχος, Manager της Kaspersky, σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Η έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι στην Ευρώπη η πλειοψηφία των εταιρειών:

  • πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους δεν τους παρέχει αρκετή υποστήριξη ή βοήθεια για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
  • απαιτεί το ίδιο επίπεδο αστυνομικής προστασίας και τιμωρίας για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο όπως και για άλλα είδη εγκλημάτων.
  • εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στελέχη μπορεί να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνα αν συμβεί περιστατικό κυβερνοασφάλειας στον οργανισμό τους, καθώς οι υπάρχοντες κανονισμοί εστιάζουν στα ανώτερα στελέχη.

«Οι εταιρείες πρέπει να δράσουν για να διασφαλίσουν ότι τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται τόσο ισχυρά όσο και τα φυσικά τους περιουσιακά στοιχεία. Η απουσία ή αναποτελεσματικότητα υφιστάμενων νόμων σχετικά με τον κυβερνοχώρο αποτελούν πρόκληση για τις εταιρείες. Καθώς τα στελέχη επιμερίζονται όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών, η προστασία στον κυβερνοχώρο πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μιας επιχείρησης. Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν εκ των προτέρων τα μέτρα κυβερνοασφάλειάς τους και πρέπει να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές μέλλον για την εταιρεία τους», σχολίασε ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Kaspersky.

*Η έρευνα διεξήχθη από την Arlington Research για λογαριασμό της Kaspersky τον Αύγουστο του 2021. Περιλάμβανε μια διαδικτυακή έρευνα με 1.500 υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων στην Ευρώπη – 250 από καθεμία από τις παρακάτω χώρες: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Iσπανία και τη Τσεχική Δημοκρατία. Το 62% των ερωτηθέντων απασχολείται σε εταιρείες και οργανισμούς με μέγεθος από 50 έως 999 υπαλλήλους και το 38% σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000.

(αναδημοσίευση άρθρου από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *