Skip to content

Κυβερνο-επίθεση σε ελληνικές τράπεζες!

Γράψαμε για αυτό αρκετά τελευταία και τώρα έχουμε και το πρώτο μεγάλο παράδειγμα στη χώρα μας. Μιλάμε για τις κυβερνο-επιθέσεις, θύματα των οποίων έπεσαν την περασμένη εβδομάδα τρεις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη Πέμπτη μια ομάδα Ρώσων με την ονομασία Armada Collective διέρρηξε τα συστήματα των τραπεζών ζητώντας 245.000 ευρώ (700 bitcoins), απειλώντας με DoS (denial of service), δηλαδή παρακώλυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αν δεν τους δοθούν τα λύτρα.

Πράγματι το e-banking των τριών ιδρυμάτων μπλόκαρε για περίπου τρία τέταρτα, ωστόσο τα συστήματα ασφαλείας κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και οι δράστες αποχώρησαν άπραγοι.

Πρόκειται για οργάνωση που πραγματοποιεί παρόμοια χτυπήματα σε επιχειρήσεις και τράπεζες σε όλο τον κόσμο, γνωστή σε FBI και CIA. Την έρευνα στην Ελλάδα έχουν αναλάβει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η συγκεκριμένη απειλή (DoS), σχετικά απλή στην υλοποίησή της για όσους είναι στα κόλπα, χρησιμοποιείται συχνά από διάφορες οργανώσεις για τον εκβιασμό επιχειρήσεων ή τραπεζών και τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζει έξαρση.

(Διαβάστε εδώ για το πρόγραμμα προστασίας παραβίασης συστημάτων και απώλειας δεδομένων που διαθέτει στην ελληνική αγορά η Cromar Insurance Brokers)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *