Skip to content

Κύμα εξαγορών – Νέα εποχή για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Τα πρώτα αποτελέσματα των πολύμηνων διεργασιών στο χώρο της ιδιωτικής υγείας αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το τρέχον διάστημα. Το επενδυτικό «τσουνάμι» πρόκειται να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην εγχώρια αγορά νοσοκομειακών μονάδων, επαναπροσδιορίζοντας τις προοπτικές και για τον ίδιο τον κλάδο αλλά και για τις «συνεργαζόμενες» με αυτόν επιχειρήσεις, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Υγεία, Metropolitan, Ερρίκος Ντυνάν και Ιασώ βρίσκονται στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που διαβλέπουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.

Προ λίγων ημερών, η CVC Capital Partners γνωστοποίησε πως είναι πρόθυμη να δαπανήσει περί τα 199 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του Υγεία (από την MIG), σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταβολή 80 εκατ. ευρώ με την οποία εξασφάλισε πλειοψηφική συμμετοχή στην Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε. (στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan) και την προσφορά 48 εκατ. σε μετρητά και ανάληψη χρεών για την εξαγορά της γενικής κλινικής ΙΑΣΩ General στον Χολαργό.

Δεδομένης της παραδοχής των ελληνικών νοικοκυριών για την κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας, της στροφής του κόσμου στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και της μακρόχρονης συνεργασίες των δύο κλάδων (υγεία-ασφάλιση) οι εξελίξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πόσο μάλλον που η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στην παρούσα συγκυρία περιλαμβάνει και συζητήσεις ξένων με ελληνικές πιστώτριες τράπεζες, αλλά και ασφαλιστικών υπό ξένο πλέον έλεγχο, που ενδεχομένως να τοποθετούνταν σε περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η μητρική εταιρεία του Υγεία, η MIG, αποδέχθηκε τη δεσμευτική προσφορά που υπέβαλε η Hellenic Healthcare S.A.R.L, η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners για την εξαγορά του συνόλου της συμμετοχής της στο Υγεία.

Έκπληξη και από το Ντυνάν

«Έκπληξη» αναμένεται να προκαλέσει και το επενδυτικό σχήμα που θα τοποθετηθεί κεφαλαιακά στην πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στην επόμενη φάση, η PwC η οποία είχε αναλάβει την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν και στις αρχές του 2016, διερευνά το ενδιαφέρον των επενδυτών, οριοθετώντας παράλληλα και τη διαδικασία.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποστείλει πρόσκληση σε δυνητικούς επενδυτές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους εξήντα (!). Η υψηλή συμμετοχή είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα για τον χώρο της υγείας, ο οποίος, μετά και τις τελευταίες κινήσεις εξαγορών, μπαίνει στην τελική φάση αναδιάρθρωσής του.

Ξένοι επενδυτές

Στις συζητήσεις για τον κατάλογο των υποψηφίων ενδιαφερομένων επενδυτών περιλαμβάνονται κινεζικά επενδυτικά σχήματα, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια, Βρετανοί, αλλά και Αμερικανοί επενδυτές.

Πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς είναι η συμφωνία να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του επόμενου διμήνου.
Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί σημαντική κίνηση για τον κλάδο υγείας, που βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και τις προσπάθειες επανατοποθέτησης στην αγορά από τους εγχώριους παίκτες. Με δεδομένη τη σημαντική υποδομή, αλλά και την τοποθεσία του κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το «Ντυνάν» μπορεί να εντείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των νοσηλευτηρίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *