Skip to content

Μέχρι το 2023 θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μια ασφαλιστική εξαγορά

Κινητικότητα σε ασφαλιστικές, στελέχη και διαμεσολάβηση ενόψει β’ εξαμήνου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Εντονη κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο  επιχειρήσεων και στελεχών και ιδιαίτερα στην διαμεσολάβηση αναμένεται να έχουμε μέσα στο β’ εξάμηνο. Οι συνομιλίες μεταξύ εταιρειών (ελληνικών και ξένων) συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο μέχρι το 2023 θα υπάρξει μία νέα, μπορεί και δύο, εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά.  Σε επίπεδο στελεχών υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στις εταιρείες που εξαγοράστηκαν και άλλων εταιρειών, ενώ σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση εκεί υπάρχει κινητικότητα και ήδη τα μεγαλύτερα σχήματα (μεσιτικές και ασφαλιστικές) έχουν ισχυροποιηθεί μέσα στο 2020 με εξαγορές χαρτοφυλακίων και νέες συνεργασίες. Προς το παρόν, οι ασφαλιστικές και οι συνεργάτες τους τηρούν ή προσπαθούν να τηρήσουν τους όρους της εχεμύθειας γιατί δεν θέλουν να διαρραγούν οι επαγγελματικές σχέσεις και να χαθούν πελάτες.

Γιατί η πανδημία δεν άλλαξε τις τάσεις στην ελληνική αγορά όπως στο εξωτερικό

Η πανδημία άλλαξε διεθνώς τις συνθήκες τόσο στα μεγέθη των ασφαλιστικών όσο και στις συνεργασίες αλλά και στον τρόπο εργασιών. Στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, η ψηφιοποίηση των εργασιών το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί μείωση προσωπικού στις ασφαλιστικές εταιρείες και πίεση των προμηθειών συνεργασίας στους διαμεσολαβητικούς ομίλους. 

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, ανθίσταται των πιέσεων καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβανόμενες την ιδιαιτερότητα των σχέσεων των ασφαλισμένων με τους συνεργάτες τους ( ο Έλληνας θέλει τον δικό του ασφαλιστή) αλλά και το γεγονός ότι πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής πραγματοποιείται μέσα από τα αποκλειστικά ή ανεξάρτητα δίκτυα δημιουργεί την ανάγκη διατήρησης των συνεργασιών ή ακόμη και ενίσχυσής τους.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κατάφερε την υψηλότερη δυνατή διατηρησιμότητα συμβολαίων

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κατάφερε να διαμορφώσει όρους διατηρησιμότητας μέσα στην πανδημία πάνω από 90% καθώς οι ασφαλιστικοί συνεργάτες παρακολουθούσαν τις λήξεις συμβολαίων και καλούσαν τους πελάτες είτε να τις ανανεώσουν είτε να προχωρήσουν σε νέα συμβόλαια.  Έτσι η ασφαλιστική παραγωγή παρέμεινε το 2020 σταθεροποιημένη ή με μικρές απώλειες που ήταν κυρίως τιμολογιακές (αστική ευθύνη αυτοκινήτου).

Οι εξελίξεις στον κλάδο υγείας στο β’ εξάμηνο

Η CVC με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται ότι θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στον κλάδο υγείας στο β’ εξάμηνο αφού όπως μαθαίνουμε από το τέλος του γ’ τριμήνου θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ κλινικών που ανήκουν στον όμιλο και των υπόλοιπων ασφαλιστικών εταιρειών. Οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει πάνω στο πρόβλημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (της CVC) μέσα στην ιδιωτική υγεία αλλά και ως πάροχος πλεον ιδιωτικής ασφάλισης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *