Skip to content

“Μαζική στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση” προέβλεψε μεγάλη εφημερίδα

Ως γνωστόν η Ελλάδα, μετά και τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή το φετινό καλοκαίρι ή θα τεθούν το νέο έτος, καθίσταται από τις πλέον αφιλόξενες χώρες για επενδύσεις, για επιχειρηματικότητα, ακόμη και για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

Ενδεχομένως σύντομα να βρίσκεται ανάμεσα και στις ακριβότερες χώρες για να ζει κανείς, με δεδομένο τον καταιγισμό των αυξήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα (πάνω από 70% ο συντελεστής από 1/1/17) και στις μετακινήσεις γενικότερα αλλά και σε υπηρεσίες όπως η κινητή τηλεφωνία.

Business man showing his empty pocketsΟι έλληνες πληρώνουμε ανελέητα. ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστική εισφορά, φόρο εισοδήματος. Όμως υπηρεσίες, όσον αφορά τουλάχιστον τις ασφαλιστικές εισφορές και τις παροχές υγείας και σύνταξης, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

Αυτό φαίνεται ότι συνειδητοποίησε και ο υπογράφων ρεπορτάζ με τίτλο “Μαζική στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση” στην Καθημερινή στις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα μαντάτα σχετικά με τις εισφορές στα δημόσια ταμεία.

Στιγμιότυπο 2016-08-31, 11.51.29Φέρνοντας για παράδειγμα έναν επαγγελματία με αποδοχές ύψους 3000 ευρώ το μήνα μεικτές,  το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι εισφορές για σύνταξη και υγεία φτάνουν τα 800 ευρώ περίπου μηνιαίως.  Το ελάχιστο συνταξιοδοτήσιμο διάστημα απασχόλησης είναι 15 χρόνια τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα κλειδώσουν σύνταξη περίπου 650 ευρώ στα 67 έτη. Όμως από εκεί και πέρα, σχολίαζε η «Κ», από το συμπλήρωση του 15ου έτους εργασίας και ύστερα, δεν συμφέρει τον εργαζόμενο να συνεχίσει να πληρώνει το δημόσιο ταμείο. Γιατί για να πάρει πίσω τα λεφτά που θα δώσει, για παράδειγμα μετά από 30 χρόνια δουλειάς, όπου θα φτάσει να δικαιούται σύνταξη 1000 περίπου ευρώ το μήνα, θα πρέπει να ζήσει μέχρι τα…100.

Ο εργαζόμενος που αργά ή γρήγορα, θα συνειδητοποιήσει τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα επιλέξει είτε την μαύρη εργασία είτε την “εισφοροδιαφυγή” (πχ να συστήσει εταιρεία εφόσον με τις ίδιες ακριβώς εισφορές υπάρχουν τρόποι να πάρει έως και 30% υψηλότερη σύνταξη όταν αποχωρήσει ). “Στην πράξη” ανέφερε η εφημερίδα, “θα αποδειχθεί ότι αν αυτά τα 800 ευρώ το μήνα διοχετευθούν σε άλλες κατευθύνσεις (αποταμιευτικά προγράμματα, συνταξιοδοτικά προγράμματα ή ασφάλιση υγείας η απόσβεση θα είναι ταχύτερη και οι υπηρεσίες καλύτερες”…

Κάτι που θα πρέπει σιγά σιγά να συνειδητοποιείται από κάθε έλληνα που ακόμη πιστεύει στον ΟΑΕΕ και θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση “είναι για τους εύπορους”.

Το ότι η χώρα δε, θα τα βρει μπροστά της όλα αυτά, είναι δεδομένο. Οι επιχειρήσεις μετακινούνται μαζικά προς Βουλγαρία και Κύπρο (η Κυβέρνηση ήδη απειλεί ότι θα βρει τρόπο να ασκήσει κυρώσεις), οι ελεύθεροι επαγγελματίες συστήνουν εταιρείες γιατί αυτό τους συμφέρει όπως είπαμε ως προς τις υποχρεώσεις, ενώ πολλά υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων θα αρχίσουν να ψάχνουν θέσεις διεθνώς μιας και εδώ οι εισφορές και απο πλευράς τους και απο πλευράς εργοδοσίας είναι πλέον από ασύμφορες έως δυσβάσταχτες.

Η Ελλάδα είναι πλέον από τις ασύμφορες χώρες  για να είναι κανείς υψηλόβαθμο στέλεχος, έχει τις υψηλότερες εισφορές – το Στέλεχος θα καταβάλει το 52%+ του εισοδήματος στο κράτος ενώ ο εργοδότης, για καθαρή μισθοδοσία περί των 2300 ευρώ το μήνα θα πληρώνει 77.000 ευρώ το χρόνο…

Το κόστος δε της έδρας μιας επιχείρησης σε ελληνικό έδαφος ξεπερνά σε εκατοντάες χιλιάες περιπτώσεις το 50% (ασφαλιστικές εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, φόροι επι κερδών, προκαταβολές φόρων)

Από την άλλη, όσοι μαγαζάτορες και ελεύθεροι επαγγελματίες αντέξουν θα καταφύγουν στην φοροδιαφυγή μη εκδίδοντας αποδείξεις (φοροελεγκτές έλεγαν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι δεν αξίζει καν να κάνουν ελέγχους – τα πρόστιμα είναι ελάχιστα και όλοι τα προτιμούν από το να εκδίδουν απόδειξη με κρατήσεις επίσης άνω του 50% για ΦΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία και φόρο).

Στην έμμισθη εργασία, ο μέσος μισθός έχει πέσει κάτω από τα 1000 ευρώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Ιανουάριο του 2016.  Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί κατά 200.000 ο αριθμός των μερικά απασχολούμενων (σε σύγκριση με το 2010) οι οποίοι αμείβονται κατά μέσο όρο με 400 ευρώ το μήνα…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *