Skip to content

“Μαύροι κωδικοί”: υπάρχουν ακόμη;

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι υπάρχει, δυστυχώς ακόμη, σεβαστός αριθμός ατόμων (κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι), που ασκούν το επάγγελμα χωρίς άδεια…άσκησης του επαγγέλματος απο τα κατά τόπους Επιμελητήρια, δηλαδή άτομα που λειτουργούν μη νόμιμα. Πρόκειται για το φαινόμενο που στην αγορά είναι γνωστό ως “μαύροι κωδικοί”.

Άτομα, που είτε υπήρξαν στο παρελθόν Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και για κάποιους λόγους σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλά συνέχισαν να ασφαλίζουν κόσμο, ή ατόμα νεοεισερχόμενα στο επάγγελμα τα οποία για καθαρά  (ευνόητους) οικονομικούς λόγους δεν πραγματοποιούν την τυπική αλλά επίσημη έναρξη του επαγγέλματός τους (πιστοποίηση και έναρξη επαγγέλματος) παρότι καθημερινά δρουν ως Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές.

Θα συμφωνούσαμε ίσως όλοι, ότι η ύπαρξη αυτών των ομάδων δεν συνάδει με την ποιότητα του θεσμού της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, όπως η αγορά την επιθυμεί. Δεν είναι μόνο ότι δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα και προφανώς ούτε και τα ουσιαστικά. Ταυτόχρονα,  δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους «συναδέλφους» τους, διότι λειτουργούν με πολύ λιγότερα έξοδα: δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ούτε φόρους.

Παρότι οι “μαύροι κωδικοί” συζητούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η αγορά δεν φαίνεται να αντιδρά αποτελεσματικά στην καταπολέμησή τους. Το ζητούμενο ίσως τελικά να μην είναι οι εποπτικές ή λεκτικές παρεμβάσεις (παρότι και αυτές χρήσιμες θα ήταν), αλλά η αυτορύθμιση της αγοράς, δηλαδή η ανάληψη δράσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ενημερωτικές καμπάνιες προς το κοινό σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ώστε να ζητάται η επίδειξη της ταυτότητας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή
  • Αναγραφή στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του ονόματος του Διαμεσολαβητή που συναλάσσεται με τον πελάτη
  • Δημιουργία κοινού μητρώου όλων των Επιμελητηρίων, στο οποίο θα έχει πρόσβαση διαδικτυακά ο καταναλωτής για να ελέγχει την νομιμότητα του Διαμεσολαβητή  – κάποια Επιμελητήρια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και της Αθήνας, παρέχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα
  • Υποχρέωση αναγραφής στην επαγγελματική κάρτα του αριθμού μητρώου του Επιμελητηρίου που εκδίδει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η ενημέρωση του καταναλωτή και η εκπαίδευσή του στο να απαιτεί επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή για την εξυπηρέτησή του, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στο να αναγνωρισθεί περαιτέρω η αξία της ύπαρξης επαγγελματικά και σωστά εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων δικτύων.

Εδώ θα πρέπει ωστόσο να μπει μια υποσημείωση: Δικαίως υπάρχει η απαίτηση, ιδιαίτερα εκ μέρους των Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων που στελεχώνουν το επάγγελμα, να βελτιωθούν οι εποπτικές και νομοθετικές διαδικασίες ώστε να διευκολυνθεί η εισροή νέων στο επάγγελμα χωρίς να υφίσταται λόγος για διλήμματα παράνομης ή μη νόμιμης δραστηριοποίησης.

Όπως και σε άλλα θέματα που έχουμε θίξει στο Underwriter και που αφορούν την ορθή λειτουργία της αγοράς, ο  καλώς εννοούμενος διάλογος των εμπλεκόμενων φορέων (Εταιρίες-Διαμεσολαβητές-Εποπτική Αρχή-Νομοθετική Αρχή), είναι σίγουρο ότι γρήγορα και αποτελεσματικά θα οδηγήσει στην επίλυση και αυτού του προβλήματος, που δυσχεραίνει την υγιή ανάπτυξη της αγοράς.

4 Comments

  1. Avatar

    Καλά πλάκα κάνετε? Οπου πας και όπου σταθείς υπάρχει ένα κοριτσάκι, ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας συνταξιούχος, ένας ένστολος, ένας πανεπιστημιακός, μια πωλήτρια σε σούπερ μάρκετ ακόμα και ένα μπακάλη βρήκα προχθές που έκοβε τυρί σε έναν πελάτη μπροστά μου και τον ρώταγε που έχει ασφαλίσει το αυτοκίνητό του γιατί συνεργάζεται με μια εταιρία ( που δεν θυμόταν πως τη λένε) αλλά είναι πολύ φθηνή και να πάει να τον ασφαλίσει Εχει φουντώσει το φαινόμενο των μαύρων κωδικών και σεις ρωτάτε ( ρητορικά υποθέτω) αν υπάρχουν ακόμη?

    • Avatar

      Πολυ σωστός

  2. Avatar

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ.ΠΕΡΝΕΙ Η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ.

  3. Avatar

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αθηνών έχει άποψη ;;;
    Κάτι θα έχει ακούσει.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *