Skip to content

Μεσίτες Ασφαλίσεων Howden: Πάνω από μισό δισ. λίρες πέρυσι το κόστος τραυματισμών των ποδοσφαιριστών

Αυξήθηκαν κατά 20% οι τραυματισμοί στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης κατά την περασμένη σεζόν, στοιχίζοντας σε συλλόγους περίπου μισό δισεκατομμύριο λίρες, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας μεσιτών ασφαλίσεων Howden.

του Χρήστου Γαβαλά  

Η μελέτη, η οποία εγείρει ανησυχίες για την ευημερία των παικτών εν μέσω αύξησης τους αριθμού των παιχνιδιών που καλούνται να δώσουν, βασίζεται στον ευρωπαϊκό δείκτη τραυματισμών ποδοσφαίρου Howdens European Football Injury Index για τη σεζόν 2021-22.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι το κόστος τραυματισμών αυξήθηκε κατά 29% στα 513,2 εκατομμύρια λίρες (572,3 εκατομμύρια ευρώ), με την πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας με 38,1 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς όμως υπολογίζεται το κόστος τραυματισμού; Πολλαπλασιάζοντας το ημερήσιο κόστος ενός παίκτη με τον αριθμό των ημερών που δεν ήταν διαθέσιμος. Ο πληθωρισμός των μισθών έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Η Premier League ανέφερε τους περισσότερους τραυματισμούς (1.231) ακολουθούμενη από τη γερμανική Bundesliga (1.205) και την ισπανική LaLiga (848).

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό απουσιών με 114, ενώ η Μπάγερν Μονάχου και η Τσέλσι υπέστησαν αμφότερες από 97 τραυματισμούς.

«Αν κοιτάξετε τις δύο τελευταίες σεζόν, είναι λογικό να καταλήξετε ότι η αναστάτωση του αγωνιστικού προγράμματος (λόγω του κορωνοϊού) και η συμφόρηση έχει αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά στην εμφάνιση τραυματισμών», δήλωσε ο Τζέιμς Μπάροους, επικεφαλής του τμήματος αθλητισμού στην εταιρεία Howden.

Ο Μπάροους πρόσθεσε το έντονο στυλ παιχνιδιού των αγγλικών και γερμανικών συλλόγων, σε συνδυασμό με την επιδίωξή τους να φτάσουν στα τελευταία στάδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, συνέβαλαν στην αύξηση των τραυματισμών τους.

Οι παίκτες κάτω των 21 ετών επηρεάστηκαν επίσης ιδιαίτερα, με τον αριθμό των τραυματισμών τους να έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από 30 το 2018-19 σε 326 το 2021-22.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι κορυφαίοι μάνατζερ των συλλόγων εδώ και καιρό , ότι οι τραυματισμοί είναι σε εξέλιξη άνοδο σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι λόγοι για αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αλλά η εκτεταμένη έρευνα της Howden δείχνει ότι υπάρχει αύξηση 20% σε κάθε σεζόν σε τραυματισμένους παίκτες», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Με τις αρχές του ποδοσφαίρου να διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή το καλεντάρι, ο δείκτης τραυματισμών παρέχει μια βαθιά εικόνα για το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της διεξαγωγής πολλών αγώνων και την ύπαρξη ενός γεμάτου ημερολογίου. Θα σας βοηθήσει να απαντήσετε στο ερώτημα εάν τελικά παίζεται πάρα πολύ ποδόσφαιρο».

Η μελέτη έρχεται στη δημοσιότητα ενώ οι σύλλογοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση αυτή τη σεζόν λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ που ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση θα διεξαχθεί το χειμώνα.

Η διακοπή των συλλογικών αγώνων για έξι εβδομάδες θα απαιτήσει οι παίκτες να παίξουν περισσότερα παιχνίδια σε μικρότερο χρονικό διάστημα, έχοντας λιγότερη χειμερινή διακοπή.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αναστάτωση στη μέση μιας σεζόν», είπε ο Μπάροους.

«Η χειμερινή διακοπή έχει πολύ σαφές αποτέλεσμα όσον αφορά στη μείωση της εμφάνισης τραυματισμών ειδικά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και η συγκεκριμένη απώλεια της διακοπής φέτος, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *