Skip to content

Μισοάδειο ή μισογεμάτο το “ποτήρι” για τους ζημιωθέντες από Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value;

της Βάσως Βεγίρη

Είναι άραγε το “ήμισυ του παντός” η πρόσφατη εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων για τους πρώην ασφαλισμένους των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας προ ολίγων ημερών; Ή απλά το “ποτήρι’ είναι μισοάδειο αντί για μισογεμάτο και η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την απαρχή άλλης μια μακρόχρονης ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, σε συνέχεια λ.χ. των επτά ετών, που ήδη έχουν παρέλθει  από την ημερομηνία ανάκλησης άδειας  της Ασπίς Πρόνοια;

Ακόμη και με τους πλέον αισιόδοξους συλλογισμούς, ο δρόμος προβλέπεται να είναι ακόμα ..μακρύς. Καταρχάς, όπως επισημαίνει στο Underwriter.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, κ.Νίκος Κεχαγιάογλου, οι προκαταβολές θα δοθούν (από την περιουσία των εταιρειών του Ομίλου) αποκλειστικά και μόνο σε όσους ασφαλισμένους της Ασπίς βρίσκονται ήδη εγγεγραμμένοι  στην κατάσταση δικαιούχων (πίνακας) που είναι αναρτημένη στο site της Τράπεζας της Ελλάδος. Όσοι έχουν προβεί σε ανακοπές, θα περιμένουν την τελεσιδικία της υπόθεσής τους για να ενταχθούν και αυτοί στους πίνακες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι δεν ξεπερνούν τους 40.000 (σ.σ: επί συνόλου περίπου 270.000).

Ιδιαίτερα, δε, για τους ασφαλισμένους της Ασπίς τα ποσά που θα διανεμηθούν δεν θα ξεπερνούν το 10-12% των οφειλών, σε αντίθεση με ποσοστά της τάξης του 60% για τους ασφαλισμένους της Commercial Value, καθόσον τα αποθεματικά της Coomercial Value είναι μεγάλα σε σχέση με τα χρέη, ενώ της Ασπίς Πρόνοια πολύ μικρά. Τα υπόλοιπα, συγκεκριμένα το 70%, θα πρέπει να αναμένονται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, που φέρει την αποζημιωτική ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό ο αγώνας του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, σύμφωνα με τον κ,Κεχαγιάογλου, θα κινηθεί σε δύο στάδια: πρώτον να μπουν όσο περισσότεροι ασφαλισμένοι γίνεται μέσα στους πίνακες και δεύτερον να ενεργοποιηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο για να λάβουν οι ασφαλισμένοι τα υπόλοιπα χρήματα.

Στο πλαίσιο της πρώτης προσωρινής διανομής -κατά την κα Ελπινίκη Καράμπαλη, ασφαλιστικό εκκαθαριστή των εταιρειών- προβλέπεται ότι περί τα 70 χιλιάδες συμβόλαια πρόκειται να λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι μέσω της παραπάνω διαδικασίας δεν ταυτίζεται με εκείνο με το οποίο έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων και για το οποίο διατηρούν απαίτηση, αλλά μέρος του. Όπως είπαμε και παραπάνω, σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση εταιρειών και επιπλέον θα λάβουν το 70% του υπολοίπου της απαίτησής τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η εκκαθάριση των παραπάνω εταιρειών θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με την πρώτη προσωρινή διανομή, τον αριθμό των δικαιούχων και την αναλογία.

Ως ημερομηνία έναρξης της πιστοποίησης των δικαιούχων έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου 2016.

Ο Σύλλογός  από την πλευρά του, πάντως, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα, τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

– Τι έχει προβλεφθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν μείνει εκτός πίνακα;

– Για ποιο λόγο οι εκκαθαριστές δεν δέχονται συναινετικά όσους έχουν κάνει ανακοπή για μη αναγγελθέντα συμβόλαια,  την στιγμή που οι ίδιοι επισήμως και  εγγράφως είχαν υποσχεθεί την αποδοχή τους; Σήμερα όχι μόνο δεν τους αποδέχονται, αλλά καταθέτουν ειδικές ακριβοπληρωμένες γνωματεύσεις στρεφόμενοι εναντίον τους.

– Για ποιο λόγο προσεπικαλείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στις δίκες;  Μήπως για να τεθούν εκτός πίνακα κάποια συμβόλαια τα οποία έχουν μεγάλες αξίες εξαγοράς, μέσω διασταλτικών ερμηνειών των νόμων;

– Για ποιο λόγο δεν ενεργοποιείται ταυτόχρονα ο αποζημιωτικός μηχανισμός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής μέσω του οποίου θα αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στους δικαιούχους;

“Μετά από 7 χρόνια πολυμέτωπου αγώνα χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Παραμένουμε όμως πολύ επιφυλακτικοί έως ότου αρθούν όλα τα προαναφερθέντα εμπόδια και αρχίσουν οι συνολικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων βάσει των ισχυόντων νόμων” καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *