Skip to content

Μπαράζ νέων επενδύσεων σε data centers στην Ελλάδα

Γιατί είναι σημαντική εξέλιξη για μια σειρά κλάδων της οικονομίας

Τα εγκαίνια εργασιών του πρώτου μεγάλου data center στη χώρα, αυτού της Lamda Hellix, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κορωπί.

Του Χρήστου Γαβαλά

Το “Athens 3” κατασκευάζεται εντός του campus της Lamda Hellix θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα, διαθέτοντας  χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζι, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές.

Με τα εγκαίνια αυτά άνοιξε έτσι και επισήμως ένας πολύ σημαντικός κύκλος επενδύσεων στην Ελλάδα, με στόχο να δοθεί τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Είναι ωστόσο σημαντικό να σταθούμε στη σημασία αυτού του είδους των επενδύσεων και να παρατηρήσουμε για ποιο λόγο είναι κεφαλαιώδης για το μέλλον, τόσο από άμεσης οικονομικής απόδοσης όσο και έμμεσης υπό την έννοια ότι συμπαρασύρει και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. 

Πλέον, ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από την άνθιση της ψηφιακής οικονομίας, μια οικονομία στην οποία το κάθε λογισμικό λογίζεται ως υπηρεσία. Δεδομένο είναι επίσης ότι οι περισσότερες ΜμΕ ή και πολυεθνικές χρησιμοποιούν τις υποδομές cloud εταιρειών όπως η Microsoft, η Google και η Amazon για τις δικές τους υποδομές διαδικτύου ενώ κι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών όπως web hosting ή λογιστικές υπηρεσίες βασίζονται και αυτοί στο cloud. Όπως φυσικά και οι σημαντικότερες startup. 

Όπως μάλιστα τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την έναρξη των εργασιών της υποδομής, η Ελλάδα κάνει στροφή προς τη μεγάλη αλλαγή, κάνοντας λόγο για μια καινοτόμα στρατηγική στον τομέα του cloud (cloud first) και συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζεται ένα νέο εργαλείο προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πάνε στο cloud.

Αυτό σημαίνει ότι η εγκαθίδρυση data center είναι τεράστιας σημασίας και αποτελεί μια επένδυση με μέλλον. 

Θετικό πρόσημο για ΑΠΕ, θέσεις εργασίας και ακίνητα 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σύγχρονο κέντρο δεδομένων σε μια πόλη ενισχύει τον δείκτη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τη στιγμή που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη λειτουργία του, και ειδικά για την περίπτωση της ψύξης των δωματίων που βρίσκονται οι υπολογιστές.

Ενώ, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ένα κέντρο δεδομένων δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίαςαλλά ειδικότερα θέσεις που έχουν υψηλή αξία και ειδίκευση.

Αυτό βοηθάει καθοστικά στην προσέλκυση ταλέντων αλλά και φοιτητών με καλές επιδόσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ένας τομέας, ωστόσο, που δεν ακούγεται ιδιαίτερα, ως παράπλευρο όφελος από τη λειτουργία αυτών των κέντρων, είναι τα ακίνητα. Τόσο από την άποψη της ανάγκης στέγασης πολλών startup και πολυεθνικών στις ευρύτερες περιοχές, όσο όμως και εκ του γεγονότος ότι οι ενοικιαστές συνήθως χρησιμοποιούν τον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για βραχυχρόνιο.

Κύκλοι της αγοράς, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers αυξάνεται ραγδαία την τελευταία πενταετία και πως αποτελούν πλέον μία από τις κορυφαίες επιλογές για επενδυτές ακινήτων, καθότι ο τομέας προσφέρει μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.

Σύμφωνα δε με άλλες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, αναμένεται ότι τα ακίνητα για data centers θα αποτελέσουν χρυσή επένδυση μαζί με εκείνα που προορίζονται για εγκαταστάσεις logistics.

Έρχεται και το πρότζεκτ της Microsoft

Από εκεί και πέρα, αντίστροφα μετράμε και για τις προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft.

Φέρεται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η αγορά οικοπέδων για τα τρία data centers που σχεδιάζονται, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές του επόμενου αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις των Microsoft και Digital Realty – Lamda Hellix υπολογίζεται ότι θα έχουν ένα άμεσο οικονομικό αποτύπωμα που θα υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *