Skip to content

Μόλις 17 ευρώ το χρόνο δαπανά ο Έλληνας για προληπτικές εξετάσεις

Οι Έλληνες αδιαφορούν για την πορεία της υγείας τους και ενδιαφέρονται πληρώνοντας μάλιστα υψηλά ποσά μόνο όταν προκύψει το πρόβλημα. Αυτό δείχνει πρόσφατη έκθεση της Eurostat σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. στις δαπάνες για προληπτικές εξετάσεις.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Ελλάδα δαπανά μόλις το 1,3% των συνολικών δαπανών υγείας για προληπτικές εξετάσεις. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 3% . Και εάν πιστεύετε ότι η αδιαφορία για προληπτικές εξετάσεις είναι ίδιον των μεσογειακών λαών, κάνετε λάθος. Η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή, με τις δαπάνες πρόληψης να αντιστοιχούν στο 4,4% επί των συνολικών δαπανών υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας δαπανά μόλις 17 ευρώ το χρόνο για προληπτικές εξετάσεις όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 82 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από χώρες όπως η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η γειτονική μας Βουλγαρία.  Στην κορυφή είναι η Σουηδία με 165 ευρώ ανά κάτοικο και στις τελευταίες θέσεις η Ρουμανία και η Σλοβενία με 8 ευρώ ανά κάτοικο. Σε χώρες εκτός σύνδεσης με Ε.Ε. η Ελβετία έχει 219 ευρώ ανά κάτοικο, η Νορβηγία 171 ευρώ ανά κάτοικο (στο αντίστοιχο νόμισμα βέβαια) , η Ισλανδία 141 ευρώ και το Λιχτενστάιν 103 ευρώ.

Η τεράστια σημασία που δίνουν οι ασφαλιστικές στην πρόληψη

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι μεγάλο ζήτημα να προωθήσουν την ιδέα των προληπτικών εξετάσεων προς τους πελάτες τους.  Γι’ αυτό μέσα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας περιλαμβάνουν όλο και περισσότερες δυνατότητες και καλύψεις για διαγνωστικές εξετάσεις.  Θεωρούν πολύ σωστά ότι η Ιπποκράτειος ρήση : «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» αποτελεί την ουσία για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων υγείας και φυσικά περιορισμό των όλο και υψηλότερων δαπανών και αποζημιώσεων.

Μία συνεπής πολιτική προληπτικών εξετάσεων μπορεί να περιορίσει το κόστος των αποζημιώσεων των ασφαλιστών προς τις κλινικές κατά 20-30% υπολογίζουν τα στελέχη της αγοράς. Γιατί ο υγιής ασφαλισμένος είναι αυτός που μπορεί να φέρει και τα περισσότερα κέρδη στις εταιρείες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *