Skip to content

Νέα επικουρική: Σε κρατική διαχείριση οι εισφορές την πρώτη διετία

Σε ομόλογα και μετοχές θα επενδύονται οι εισφορές που θα εισπράττονται από το σχεδιαζόμενο νέο επικουρικό και κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό ταμείο της κυβέρνησης. Προβλέπεται συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του δημοσίου και αφού παρέλθει η πρώτη διετία εφαρμογής του νέου συστήματος. 

Η διαχείριση των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από τις εισφορές κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη διετία θα γίνεται από υφιστάμενο φορέα, και συγκεκριμένα την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (δημόσιων) Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ-Α.Ε.). Οι επενδύσεις θα αφορούν αποκλειστικά τίτλους (ομόλογα και μετοχές) του εσωτερικού, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για διεύρυνση και στο εξωτερικό.

Οι ασφαλισμένοι, όπως έχει ξαναγράψει το Underwriter.gr, θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν αν οι εισφορές τους θέλουν να πηγαίνουν σε επενδύσεις υψηλού, χαμηλού ή μεσαίου ρίσκου ενώ θα έχουν και την δυνατότητα να αλλάζουν κατηγορίες.

Οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο νέο επικουρικό δεν θα χρησιμοποιούνται για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αλλά για τις δικές τους συντάξεις στο μέλλον. Θα επενδύουν δηλαδή στον “ατομικό τους κουμπαρά”.  Τα χρήματα που θα λάβουν όταν έρθει η ώρα της σύνταξης δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έτη ασφάλισής τους και τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού τους λογαριασμού.

Η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, ήδη διαχειρίζεται μέρος των αποθεματικών των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας, ο ίδιος φορέας θα αναλάβει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την επιλογή ιδιωτικού φορέα διαχείρισης των κεφαλαίων. Για την επιλογή θα ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις των επενδύσεων που έχει πετύχει στο παρελθόν κάθε εταιρεία, η φερεγγυότητά της, αλλά και το κόστος της διαχείρισης.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στην τοποθέτηση των επενδύσεων αποκλειστικά σε ελληνικούς τίτλους, δηλαδή ελληνικά ομόλογα και ελληνικές μετοχές. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις για διεύρυνση πέραν των συνόρων, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές -έστω βορειοαμερικανικό-, επίπεδο.

Σήμερα η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών έχει τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα και μετοχές, συνεπώς, υπάρχει “προηγούμενο”, αλλά και η σχετική τεχνογνωσία.

Ιδιωτικοί φορείς, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμοί κ.λπ., οι οποίοι θα έχουν πιστοποιηθεί με αυστηρές προδιαγραφές βάσει του νόμου, θα μπορούν να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ασφαλισμένων, πιθανότατα μετά από κάποιου είδους ανάθεση από την ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ (Eταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων) αλλά μετά την πρώτη διετία.

Ο ασφαλισμένος δηλαδή δεν θα έρχεται σε άμεση και απευθείας επαφή με τους ιδιωτικούς φορείς – εταιρείες, που θα διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια των συσσωρευμένων εισφορών. Στόχος είναι ανάμεσα στον ασφαλισμένο και την εταιρεία του ιδιωτικού τομέα που θα αναλαμβάνει να υλοποιήσει την επενδυτική στρατηγική, να μεσολαβεί ένας δημόσιος οργανισμός -όπως η ΑΕΔΑΚ και η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ- ο οποίος θα διασφαλίζει τον κεντρικό έλεγχο του συστήματος και τη διαφάνεια στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.

Τέλος, προβλέπεται η ύπαρξη τριών επιλογών προς τους ασφαλισμένους και συγκεκριμένα: Η πρώτη επιλογή θα προβλέπει την επένδυση του 60% των εισφορών σε μετοχές, του 20% σε ομόλογα και του υπόλοιπου 20% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές. Η δεύτερη επιλογή θα προβλέπει την επένδυση του 50% σε ομόλογα, του 40% σε μετοχές και του 10% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές. Η τρίτη επιλογή προβλέπει την επένδυση του 80% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές, του 20% σε ομόλογα.

Με πληροφορίες από την Ναυτεμπορική και το Capital.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *