Skip to content

Νέα εποχή για τα ανασφάλιστα – Online o έλεγχος από τις Αρχές

To Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει και αναμένεται να θέσει άμεσα σε λειτουργία δύο νέες πλατφόρμες ψηφιακής ενημέρωσης και ελέγχου για τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως – στην ουσία δύο πλατφόρμες ηλεκτρονικού “φακελώματος” των ΙΧ και ΔΧ οχημάτων. 

Οι πλατφόρμες θα έχουν τα ονόματα «myAuto» και «Audit-Car» και θα απευθύνονται στους ιδιοκτήτες αλλά και στις Αρχές, αντίστοιχα.

Στην πλατφόρμα «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να δουν την άδεια κυκλοφορίας τους, την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας, το ιστορικό του τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους (πότε ισχύει και πότε λήγει) αλλά και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Ακόμη, στον ηλεκτρονικό αυτό “φάκελο” του οχήματος θα φαίνεται αν το όχημα έχει ενταχθεί στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας!

Η πλατφόρμα «Audit-Car» θα περιέχει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες αλλά θα χρησιμοποιείται από τις Αρχές προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα κάθε οχήματος που κυκλοφορεί στο δρόμο.  

Και οι δύο πλατφόρμες θα συνδέονται με τα αντίστοιχα συστήματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), την Ελληνική Αστυνομία και το Επικουρικό Κεφάλαιο!

Η νέα ρύθμιση που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους σημαίνει ότι ο έλεγχος για το ανασφάλιστο όχημα θα γίνεται ηλεκτρονικά απο ένα αρχείο το οποίο θα είναι αυτόματα επικαιροποιημένο μιας και οι πληροφορίες που περιέχει θα είναι σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα γίνει γιατί όλες οι άνω Αρχές όπως και ο κάθε ιδιοκτήτης, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις πλατφόρμες, αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια ή γεγονός σε ένα αυτοκίνητο.

Έτσι, το ηλεκτρονικό αρχείο “Audit-car”  θα αποτελεί εργαλείο για τους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους στους δρόμους σε διερχόμενα οχήματα αλλά και για τους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν διασταυρώσεις. Μάλιστα οι πληροφορίες αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα οχήματα που κυκλοφορούν αλλά και όσα έχουν τεθεί επισήμως σε καθεστώς ακινησίας.

Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες μοιράζονταν σε διαφορετικές βάσεις και δεν επικυροποιούνταν με αποτέλεσμα όταν αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος ανασφάλιστων στους δρόμους, να δημιουργηθεί η σύγχυση που όλοι θυμόμαστε.

Πλέον ο έλεγχος για τους ανασφάλιστους οδηγούς, αυτούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ η χρωστούν τέλη κυκλοφορίας θα είναι πολύ πιο εύκολος, άμεσος και αποτελεσματικός. 

Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες myAuto και AuditCar που θα υλοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.)

Η δημιουργία τους περιέχεται στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο ” Ένταξη ψηφιακών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.)”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *