Skip to content

Να ελέγχεις τα λάθη σου για να μην σε πνίξουν

Από τους κλασικούς κανόνες δουλειάς για όσους ασκούν το επάγγελμα της Διαμεσολάβησης, είναι να μην αφήνουν τις «παραλείψεις» τους να συσσωρεύονται, γιατί μετά είναι αδύνατον να ξαναμπούν εντός πορείας στόχων.

Με τον όρο «παραλείψεις» εννοούμε τον αριθμό των δραστηριοτήτων που πρέπει να συμπληρώνονται κάθε εβδομάδα για να βγαίνει η δουλειά, γιατί αλλιώς, ως γνωστόν, δεν βγαίνει.

Στη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλύπτει τα «κενά» του ο κάθε Σύμβουλος, υπάρχει μια παραδοσιακή διαφωνία.

Ποιά είναι η καλύτερη μέρα για να κάνει τον απολογισμό του, να εντοπίζει που έχει μείνει πίσω και να ξεκινά με στόχο να έρθει «στα ίσια του», δηλαδή εντός στόχων, η «χαλαρή» Παρασκευή απόγευμα ή η «πιεστική» Δευτέρα πρωί;

Διότι όλοι έχουμε καλές και κακές εβδομάδες. Κανείς δεν μπορεί να είναι 100% παραγωγικός και τις 46 εβδομάδες του χρόνου. Όλοι οι Σύμβουλοι κάνουν νέα τηλέφωνα για νέα ραντεβού κάθε εβδομάδα, ας πούμε για παράδειγμα, 10-15 την εβδομάδα. Όμως είναι εύκολο μια εβδομάδα να χαθεί, να μαζευτούν πολλές άλλες εκκρεμότητες και ο Σύμβουλος να πάρει τα μισά τηλέφωνα.

Δεν χάθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι την αμέσως επόμενη να διορθώσει τις κινήσεις του δηλαδή να κάνει τα τηλέφωνα που «του λείπουν» από την προηγούμενη για να είναι εντός στατιστικών επιτυχίας.

Όπως έχουμε πει, στη Διαμεσολάβηση, η επιτυχία είναι θέμα εβδομάδων.

Η πρώτη σκέψη βεβαίως, είναι, ότι για απολογισμό είναι καταλληλότερη η Παρασκευή το απόγευμα. Όταν ολοκληρώνεται το τελευταίο τηλεφώνημα της εβδομάδας, κλείνουμε το ακουστικό και ακουμπάμε την πλάτη στην καρέκλα, στο κατά πάσα πιθανότητα μισοάδειο, ήσυχο γραφείο μας.

Τότε μπορούμε με ησυχία να κάνουμε τον απολογισμό μας, να μετρήσουμε τηλέφωνα, ραντεβού και αποτελέσματα, με φρέσκιες τις επιδόσεις μας στο κεφάλι μας και να δούμε πόσο καλά τα πήγαμε ή όχι, ώστε τη νέα εβδομάδα να διορθώσουμε την επίδοσή μας και να μην μαζεύονται οι απώλειες.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν ο Σύμβουλος δίνει ψυχολογικά στον εαυτό του την ώθηση, την απόφαση και την καθοδήγηση την επόμενη εβδομάδα, να κάνει μιάμιση φορά π.χ. το συνηθισμένο στόχο του.

Όμως μετά φεύγει για το Σαββατοκύριακο και αυτή η ορμή και η αποφασιστικόητα, η εντολή που δίνει στον εαυτό του μπορεί να έχει χαθεί μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Την…πηγμένη « Τσαγκαροδευτέρα» το πρωί, μπορεί να μην έχει την ίδια ενέργεια να κάνει τη διόρθωση. Διότι άλλο πράγμα είναι η συνειδητοποίηση για το τι πρέπει να αλλάξουμε και άλλο η δράση να το αλλάξουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόφαση μεταξύ τους γιατί η ένταση της συνειδητοποίησης χωρίς δράση…διαλύεται στην ατμόσφαιρα και μετά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή…

Χωρίς άμεση δράση η συνειδητοποίηση πάει χαμένη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι Δευτέρες είναι έτσι κι αλλιώς πολύ γεμάτες μέρες, είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να ξεκινήσει τα προκαθορισμένα ραντεβού, να πάει στο εταιρικό meeting, πριν το καταλάβει να μπει στη ρουτίνα που είναι πιεστικότατη έτσι κι αλλιώς και που χρόνος για έξτρα προσπάθεια.

Όμως αν καταφέρουμε να κλέψουμε μια ώρα τη Δευτέρα, αυτό που θα σκεφτούμε, η εντολή για διόρθωση που θα δώσουμε στον εαυτό μας μετά από την αποτίμηση, μπορεί να εκτελεστεί αμέσως μετά, με φρέσκια την αποφασιστικότητα και την ενέργεια, μπορούμε δηλαδή αμέσως να δράσουμε και να μην αφήσουμε την ορμή μας να εξατμιστεί.

Για αυτό άλλωστε και όλα τα meeting γίνονται Δευτέρες. Για να είναι κοντά η σκέψη με τη δράση, η απόφαση με την εκτέλεση, η θεωρία με την πράξη!

Παρασκευή ή Δευτέρα, αυτό είναι θέμα του καθενός. Το σημαντικό και το απαραίτητο είναι να μην περνάει ο Σύμβουλος στην επόμενη εβδομάδα χωρίς την αποτίμηση της προηγούμενης και χωρίς τον σχεδιασμό για διορθωτικές κινήσεις την επόμενη γιατί έχει τον κίνδυνο να του μεγαλώσει τόσο η απόκλιση από τα λάθη που κάνει, που να μην μπορεί μετά να κάνει τίποτα για να ξαναμπει στο παιχνίδι, όσες ώρες και αν δουλέψει, όσα τηλεφωνήματα κι αν κάνει (και πόσα τελικά μπορούμε να κάνουμε κάθε εβδομάδα; 100; Ας μην κοροιδεύουμε λοιπόν τον εαυτό μας και ας μην αφήνουμε το χρόνο να μας γλιστράει).

Αν δεν ελέγχεις τα λάθη σου αργά η γρήγορα χάνεις τη μπάλα, βγαίνεις εκτός και κινδυνεύεις να χάσεις τη χρονιά από το πρώτο εξάμηνο. Κρίμα δεν είναι;

Λάθη όλοι κάνουμε. Κακές ή όχι τόσο καλές μέρες, όλοι έχουμε.

Το θέμα είναι η αναπλήρωση.

Καλό απολογισμό και καλή δύναμη!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *