Skip to content

Να επιτραπούν οι εισπράξεις στα Unit Linked ζητούν οι ασφαλιστικές

Από τον Ιούνιο που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς Capital Control, πέρα από τις συνολικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία υπήρξαν και πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία. Μια από αυτές που ακόμα παραμένει άλυτη και επηρεάζει αρνητικά και τον όγκο της παραγωγής και το εισόδημα των Διαμεσολαβούντων, είναι η άρση λειτουργίας των συμβολαίων των συνδεδεμένων με επενδύσεις (Unit Linked).

Όπως είναι γνωστό τα Unit Linked συμβόλαια είναι είτε εφάπαξ καταβολής είτε περιοδικού ασφαλίστρου. Τα δεύτερα βοηθούν τους ασφαλισμένους να δημιουργούν κεφάλαιο αποταμίευσης συνδυάζοντας ταυτόχρονα αν επιθυμούν, ασφαλιστικές καλύψεις. Επειδή όμως χρησιμοποιούν επενδυτικά κεφάλαια για τη λειτουργία τους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής – εδώ και τρεις μήνες δεν υπογράφονται νέα συμβόλαια ούτε εισπράττονται ασφάλιστρα για τα ήδη ισχύοντα. 

Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στον οικονομικό σχεδιασμό των ασφαλισμένων ή όσων επιθυμούν να “ασφαλίσουν” τα χρήματά τους με αυτό τον τρόπο αλλά δεν έχουν την δυνατότητα, ενώ όπως ειπώθηκε και στην αρχή επιβαρύνει τα έξοδα των διαμεσολαβούντων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι σημαντικός όγκος αυτών των συμβολαίων εισπράττεται μηνιαίως, τότε προστίθεται άλλο ενα πρόβλημα: όταν ανοίξει η διαδικασία και απελευθερωθεί η άρση, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλουν αθροιστικά όλες τις εκκρεμείς δόσεις των ασφαλίστρων τους – οι μήνες τρέχουν και το χρέος ανεβαίνει. Θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κατόπιν εορτής;

Πάντως οι εταιρείες και ιδιαίτερα αυτές που είχαν σημαντικό όγκο παραγωγής σε τέτοια συμβόλαια, πιέζουν εδώ και αρκετό διάστημα τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση του προβλήματος με χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό που συζητείται είναι να επιτραπεί τουλάχιστον η  δυνατότητα είσπραξης των υπαρχόντων συμβολαίων ακόμη και με όριο ποσού ή όριο ασφαλίστρου ανά ασφαλισμένο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δυστυχώς η πλήρης εξομάλυνση της αγοράς θα συμβεί μόνο όταν αρθούν πλήρως τα capital control, κάτι απίθανο να συμβεί πριν το τέλος του χρόνου.

Η περιοδική καταβολή αφορά πελάτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων που στηρίζουν μέσω αυτών των συμβολαίων τις αποταμιεύσεις τους. Παράλληλα όπως είπαμε επηρεάζει σημαντικά τις αμοιβές των διαμεσολαβούντων για αυτό ευχή όλων είναι να εισακουστούν οι εκκλήσεις της αγοράς και να επιτραπεί έστω η είσπραξη των εν ισχύ συμβολαίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *