Skip to content

Ν. Βαγιακάκος για αποτελέσματα ομίλου Talanx: Μείγμα θετικών και αρνητικών παραγόντων στην αγορά αύξησε τα καθαρά κέρδη

Στους λόγους για τους οποίους τα καθαρά έσοδα του Ομίλου Τalanx, που εκπροσωπείται στη χώρα μας από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI Global SE, αυξήθηκαν κατά 8,6% στο 9μηνο του 2022 αναφέρθηκε μιλώντας στο Underwriter.gr ο γενικός διευθυντής της HDI Global SE, Νότης Βαγιακάκος.

του Χρήστου Γαβαλά

Επισήμανε ότι ένας συνδυασμός ανόδου της τιμής των ασφαλίστρων, της γενικότερης ζήτησης για ασφάλιση αλλά και της επέκτασης του μεριδίου της εταιρείας στην (αντ)ασφαλιστική αγορά λόγω βελτίωσης ανταγωνιστικότητας έφερε αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Βαγιακάκος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης ισορροπημένου χαρτοφυλακίου κινδύνων αλλά και σε αυτήν της επιλογής επενδύσεων με γνώμονα την επιτάχυνση της πορείας της οικονομίας προς την «πράσινη μετάβαση».

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του κ. Βαγιακάκου στο Underwriter.gr

Βλέπουμε ότι τα καθαρά έσοδα του ομίλου παρουσιάζουν σαφή αύξηση της τάξης του 8,6%. Ποιος παράγοντας εκτιμάται ότι συνέβαλε πιο καθοριστικά σε αυτό;

Ο όμιλος λειτουργεί σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω διακριτών επιχειρηματικών μονάδων-κέντρων κέρδους. Συγκεκριμένα, α) Βιομηχανικές/Εμπορικές και Εξειδικευμένες ασφαλίσεις (μεσαίων και μεγάλων επιχ/σεων σε παγκόσμια κλίμακα), β) ασφαλίσεις ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τοπικά στην Γερμανία, καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού μέσω θυγατρικών – κυρίως Λατινική Αμερική και Κεντρο/Ανατολική Ευρώπη), γ) Διεθνείς Αντασφαλίσεις (σε παγκόσμια κλίμακα).  Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι παράγοντες  συνέβαλαν στην έντονη και συνεχή αύξηση των καθαρών εσόδων των τελευταίων ετών. Αφενός βοήθησε η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών μονάδας του ασφαλίστρου (από το 2018/2019 κι εντεύθεν, καθώς από τότε ανεστράφη ο συνεχής πτωτικός κύκλος της προηγούμενης εικοσαετίας), αφετέρου παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση για ασφάλιση λόγω επέκτασης της δραστηριότητας αλλά και του όγκου εργασιών και της αξίας του ενεργητικού των πελατών μας. Επίσης θετικά κινήθηκε και αυτή τούτη η περαιτέρω αύξηση της διείσδυσής μας στην (αντ)ασφαλιστική αγορά (μερίδιο αγοράς) λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μας, άρα και της εμπιστοσύνης εκ μέρους της αγοράς. Θα έλεγα ότι η αύξηση στα καθαρά έσοδα και τούτης της χρονιάς που ακόμη «τρέχει», ήταν ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων (με διαφορετικό, βέβαια, μείγμα ανά επιχειρηματικό κέντρο κέρδους και ανά αγορά, ανά τον κόσμο). Το μείγμα θετικών, αλλά και αρνητικών παραγόντων (π.χ. πληθωρισμός, μεταβολή επιτοκίων, φυσικές καταστροφές-ρεκόρ) ήταν αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα.

Πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η παρουσία της Talanx σε πολλές χώρες αλλά και η διαφοροποίηση κλάδων και κινδύνων και πόσο αυτό αποτελεί αντανάκλαση της διεθνούς τάσης στην ασφάλιση;

Προκειμένου να «λειτουργήσει» ο ασφαλιστικός θεσμός επιχειρηματικά, κάθε (αντ)ασφαλιστής οφείλει να διατηρεί ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο κινδύνων (αλλά και επενδυτικού χαρτοφυλακίου), με επαρκή διασπορά (τόσο σε όρους βαθμού επικινδυνότητας όσο και σε όρους γεωγραφικής διασποράς – προκειμένου να εξισορροπείται και ο κίνδυνος από φυσικά φαινόμενα και συναφείς κινδύνους. Επιπλέον, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν με διαφορετική ένταση, διάρκεια και χρονισμό οι «κύκλοι του underwriting», δηλαδή ο νόμος προσφοράς και ζήτησης παροχής ασφαλιστικού κεφαλαίου (αναδοχή ρίσκου εκ μέρους του ασφαλιστή) σε σχέση με τις τιμές πώλησης (ασφάλιστρα), κι έτσι να επέρχεται περαιτέρω εξισορρόπηση (hedging). Η «τέχνη» είναι αυτή ακριβώς: Το να διαχειρίζεται κανείς όλους αυτούς τους παράγοντες «σωστά», μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό του κόστος (χωρίς όμως να θυσιάζει το επιθυμητό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες του) ώστε να επιτυγχάνει το βέλτιστο μείγμα και αποτέλεσμα. Επιπλέον χρειάζεται και το σωστό μείγμα ανθεκτικότητας και πρόληψης ώστε να αντιμετωπίζει το «αναπάντεχο» και να παραμένει οικονομικά εύρωστος διαχρονικά.

Έχετε μιλήσει εκτενώς για την αξία της υιοθέτησης πρακτικών ESG από τις ασφαλιστικές. Πώς ο όμιλος Talanx ενισχύει τους ESG στόχους του την τρέχουσα χρονιά, πώς αυτό αναμένεται να εξελιχθεί την επόμενη και πώς αποτυπώνεται σε όρους ύψους βιώσιμων επενδύσεων και άλλες πρωτοβουλίες;  

Στον τομέα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, όπως και στο πεδίο της χρηστής διοίκησης είμαστε συνεπώς ενεργοί από πολλά χρόνια, με συνεχώς εντεινόμενους ρυθμούς. Προσπαθούμε να τείνουμε να λειτουργούμε με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, οι ίδιοι, ως οργανισμός, αλλά και να υποστηρίζουμε, μέσω των επενδυτικών μας επιλογών, την επιτάχυνση της πορείας της οικονομίας προς την «πράσινη μετάβαση». Τούτο, για να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες στην προσπάθεια καταπολέμησης (ή/και της επιβράδυνσης) της παρατηρούμενης κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, έναντι των συμμετοχών στην προσπάθειά μας αυτή (του προσωπικού μας, των μετόχων/επενδυτών μας, των πελατών μας και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα), επιδιώκουμε να είμαστε «καλοί κ’ αγαθοί», χρηστοί και ηθικοί. Χωρίς διακρίσεις, με ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου, όπου όλοι χωράνε κι έχουν την δικαιωματική θέση τους. Είμαστε από τους πρώτους που επενδύσαμε σε εναλλακτικές, ήπιες μορφές ενέργειας, σε βιώσιμη και ηθική τεχνολογία με πλείστες πρωτοβουλίες παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας θα ενταθούν ακόμη περαιτέρω όσο περνάει ο χρόνος, η βούλησή μας είναι δεδομένη και οι πράξεις μας συνεπείς με τον εταιρικό σκοπό μας: «Μαζί, φροντίζουμε για το αναπάντεχο και υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *