Skip to content

Οικονομία: δύο στους τρεις πολίτες αγνοούν βασικές έννοιες

Σειρά δράσεων για την εξάλειψη του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αναλφαβητισμού, δηλαδή της ευρείας άγνοιας που παρατηρείται στον πληθυσμό για το πώς λειτουργεί η οικονομία, δρομολογεί το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Παράλληλα, ολοκληρώνει την πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που αποτυπώνει τo πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης την οικονομία.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Επιχειρώντας να εξαλείψει τις δραματικές συνέπειες που έχει στην οικονομία της χώρας και την ευημερία των πολιτών ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, το Ινστιτούτο παρουσίασε πρόσφατα την ενημερωτική  ιστοσελίδα www.gfli.gr, η οποία παρουσιάζει και εξηγεί με απλά λόγια βασικούς όρους και έννοιες, σε έξι διαφορετικές ομάδες ενδιαφέροντος: παιδιά, έφηβοι, νέοι γονείς, γυναίκες, συνταξιούχοι και μετανάστες. Παράλληλα, θα παρουσιάσει σύντομα την πρώτη μεγάλη έρευνα που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά στην αντίληψη του μέσου Ευρωπαίου πολίτη σχετικά με τις λειτουργίες της οικονομίας. Μέχρι σήμερα, στοιχεία ανάλυσης μπορούσαν να αντληθούν μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον  κ. Νικόλαο Φίλιππα, πρόεδρο και ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών αποτελεί βασικό στόχο του Ινστιτούτου, που σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι στόχοι και η στρατηγική του Ινστιτούτου παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κότιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, χορηγού του Ινστιτούτου, Γιάννης Καντώρος.

Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός σχετίζεται και με την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, δεδομένου ότι η έλλειψη κατανόησης βασικών οικονομικών όρων εμποδίζει το μέσο πολίτη να λάβει ενημερωμένες, άρτιες αποφάσεις. Βεβαίως, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Σύμφωνα με έρευνες, δύο στους τρεις πολίτες στον κόσμο είναι οικονομικά αναλφάβητοι. Η εκπαίδευση των πολιτών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χθες επισήμανε ο Γιάννης Καντώρος ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως από τα κύρια θύματα του αναλφαβητισμού είναι ο γυναικείος πληθυσμός, γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται και με την υστέρηση των γυναικών σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της πολιτικής και των επιχειρήσεων. «Η άγνοια πέραν του ότι στοιχίζει ακριβά, αυξάνει και τις ανισότητες. Οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Η σημασία της εκπαίδευσης

Τον ρόλο των Πανεπιστημίων στη διάχυση της Χρηματοοικονομικής Γνώσης στην κοινωνία επεσήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, παρουσιάζοντας τις δράσεις του Πανεπιστημίου για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, με χαρακτηριστική τη συνεργασία με το George Washington University. Επεσήμανε επίσης πως τα ελάχιστα οικονομικά μαθήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα στο Γυμνάσιο και Λύκειο, χρειάζονται τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική αναβάθμιση καθώς δεν επαρκούν για να δώσουν στους μαθητές μία ολοκληρωμένη εικόνα της εγχώριας και παγκόσμιας πολύπλοκης πραγματικότητας.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει, όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας θα αλλάξει σύντομα χάρη στην τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, robots, ψηφιακή οικονομία), αλλά και εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, όπως τόνισε ο κος Νικόλαος Φίλιππας. Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για τη χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών (financial wellbeing), ο κ. Φίλιππας πρότεινε την ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο, όπως κάνουν ήδη αρκετές προηγμένες χώρες.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι ο συνδυασμός συνειδητότητας, γνώσης, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών. Στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη αέναης χρηματοοικονομικής ευημερίας, όπως κατέληξε, παραθέτοντας τον επίσημο ορισμό που εγκρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τους ηγέτες του G20.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *