Skip to content

“Οικονομία της Μακροβιότητας”: H νέα μεγάλη πρόκληση για τους Ασφαλιστές

Ρολόγια που κάνουν καρδιογράφημα, βραχιολάκια που στέλνουν σήμα άμα πέσουμε, smartwatches με 24ωρη γραμμή… βοήθειας είναι μερικές μόνο από τις νέες τεχνολογίες που απευθύνονται σε ηλικιωμένους, θα ανοίξουν νέες αγορές και θα ανατρέψουν όλα όσα ξέραμε για την ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία.   

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Η διαΝΕΟσις, είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που παράγει μελέτες και ερευνητικό έργο πάνω στα σημαντικά θέματα της εποχής μας. Στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παρουσίασε έρευνα σχετικά με τις καταναλωτικές ανάγκες της τρίτης ηλικίας. 

Καθώς ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, σε όλο το δυτικό κόσμο γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για την περίφημη “silver economy”, δηλαδή την “οικονομία της τρίτης ηλικίας” ή αλλιώς, “οικονομία της μακροβιότητας”. Πρόκειται για μια αναδυόμενη, όλο και πιο “υπολογίσιμη”, καταναλωτική αγορά, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για πολλούς και διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Οι επιχειρήσεις που “οσμίζονται” νωρίς τις νέες τάσεις, έχουν ήδη πιάσει δουλειά – πρώτες και καλύτερες, οι επιχειρήσεις υγείας, ευεξίας και ιατρικής τεχνολογίας.

Αυτή τη στιγμή η “silver economy” θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αποτιμάται στα 7 τρις δολάρια ετησίως (στοιχεία από την Merrill Lynch). Η Ε.Ε. έχει υπολογίσει ότι οι κυβερνήσεις – μέλη της, δαπανούν ετησίως για την τρίτη ηλικία περίπου το 50% του προϋπολογισμού τους!

Σε μια δεκαετία από σήμερα, τα άτομα 65 ετών και άνω θα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 56% και μέχρι το 2050, θα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια! (στοιχεία διαΝΕΟσις).

Αυτή η αύξηση αποδίδεται στις εξελίξεις στην ιατρική και την τεχνολογία, αλλά και στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλο τον πλανήτη. Ειδικά η Ελλάδα, είναι μια “γηράσκουσα χώρα”, καθώς οι πολίτες άνω των 65 , που σήμερα αποτελούν το 21% του συνολικού πληθυσμού, το 2050 θα φτάσουν στο 30%-33%, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αντίστοιχα, θα μειωθεί σημαντικά. 

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ Πλάτων Τήνιος, γνωστός και από τις μελέτες που έχει κάνει για το ασφαλιστικό σε συνεργασία με το Μιλτιάδη Νεκτάριο, ο οποίος γνωρίζει καλά τα στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού, το έθεσε απλά:

“Οι σημερινοί 75άρηδες, έχουν την υγεία που είχαν κάποτε οι 65άρηδες.  Ζούμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία – η γήρανση λοιπόν αρχίζει τώρα και γίνεται δουλειά όλων. Η μακροβιότητα, εκεί που ήταν εξαίρεση, γίνεται θέμα lifestyle.”

Η πρώτη εταιρεία που ανταποκρίθηκε άμεσα στη νέα τάση είναι φυσικά η πρωτοπόρα Apple. Τον περασμένο Σεπτέμβρη λάνσαρε τα Apple Watch Series 4, που μεταξύ άλλων κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα (!) και στέλνουν αυτόματα τα αποτελέσματα σε ειδική εφαρμογή στο iPhone για να καταγραφούν. Αν η εφαρμογή κρίνει ότι οι παλμοί της καρδιάς έχουν αυξηθεί ή μειωθεί επικίνδυνα, ενεργοποιεί σύστημα συναγερμού. Για πιστοποιημένους χρήστες άνω των 65 ετών, τα Apple Watch Series 4 περιλαμβάνουν και έναν αυτόματο “αισθητήρα πτώσης”!

Στην αγορά κυκλοφορούν και άλλες διάφορες έξυπνες συσκευές και εφαρμογές, και κάθε μέρα, βγαίνουν καινούργιες. Στο εξωτερικό υπάρχουν ρολόγια που μεταξύ άλλων προσφέρουν πρόσβαση σε υπηρεσία βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο (Health Smartwatch by Reemo). Κυκλοφορούν ακόμη, μόνιτορ που φοριούνται σα ρολόι και παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση (Omron blood pressure monitor), αλλά και βραχιολάκια με αισθητήρα, που αν αντιληφθούν πτώση, στέλνουν σήμα στο smartphone το οποίο στέλνει αυτόματα μήνυμα κινδύνου στις επαφές του ατόμου (Buddi’s wristband). Κυκλοφορούν ακόμη και “έξυπνα”  ηλεκτρονικά κουτάκια χαπιών, τα οποία αντιλαμβάνονται εάν κάποιος έχει ξεχάσει να πάρει τα χάπια του και τον ειδοποιούν την κατάλληλη στιγμή με έναν ήχο όπως του ξυπνητηριού (AdhereTech smart wireless pill bottles).

Σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ διατίθενται οικιακά συστήματα από αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις του ατόμου μέσα στο σπίτι και ενεργοποιούν σήμα κινδύνου σε  συγγενείς αν αντιληφθούν κάτι περίεργο, (Canary Care, TruSense). Η Κομισιόν από την άλλη, υποστηρίζει το πρόγραμμα “Mysphera  –  Activage” που αναπτύσσεται στην Ισπανία με το ακριβώς ίδιο αντικείμενο.

Το έδαφος είναι κάτι παραπάνω από πρόσφορο για όλα τα άνω, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλη επιθυμία να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους. Οπότε δε θα προκαλέσει έκπληξη το να ανταποκριθούν θερμά σε ό,τι νέο τους προσφερθεί και τους υποσχεθεί βοήθεια για να παραμένουν υγιείς.

Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα που θα αρχίσει να συγκεντρώνει η ιατρική κοινότητα από αυτές τις υπηρεσίες, θα είναι αμέτρητα και σίγουρα θα φέρουν επανάσταση στην ιατρική επιστήμη. Ήδη ένας καινούργιος κόσμος ανακαλύπτεται σχεδόν κάθε δεκαετία από τότε που η ψηφιοποίηση πέρασε στην καθημερινότητα – και όχι μόνο στην ιατρική.

Φυσικά, κάθε τι νέο εγκυμονεί κινδύνους και έχει και την αρνητική του πλευρά.

Για παράδειγμα, πόσο φερέγγυο μπορεί να είναι το gadget μιας εταιρείας που μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, για να  μας προειδοποιεί για θέματα υγείας; Ποιός εγγυάται ότι ο κόσμος δεν θα υπερ-βασιστεί σε όλα αυτά τα συστήματα και θα παραμελήσει τις κανονικές εξετάσεις του; Κατά πόσο παραβιάζεται η ιδιωτικότητα αφού οι εν λόγω συσκευές ουσιαστικά παρακολουθούν κάθε κίνηση – άσχετα αν αυτό γίνεται για καλό σκοπό. Τι θα συμβεί εάν ο τεράστιος αυτός όγκος προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται από τις παραπάνω «έξυπνες» συσκευές πέσει στα λάθος χέρια; Πρόκειται για πολύ λεπτές ισορροπίες και ξεκάθαρη απάντηση είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθεί!

Όπως και να έχει η στροφή κολοσσών της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση, θα φέρει επανάσταση στη καθημερινότητα της τρίτης ηλικίας. Θα τη βοηθήσει να προστατεύσει την υγεία της, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να αισθάνεται λιγότερο στιγματισμένη και περιθωριοποιημένη!

Όσο για τους Ασφαλιστές, θα αλλάξει τις υπηρεσίες τους (θα στραφούν στρατηγικά και στην πρόληψη και το wellbeing), αλλά και τα κόστη και την τιμολόγησή τους, αφού οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες του κόσμου για νοσηλεία!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *