Skip to content

“Οι ατομικές δράσεις δεν βελτιώνουν την ασφάλεια” θεωρούν οι Έλληνες

Έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στις φυσικές καταστροφές αποκαλύπτει:

Αν και δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για τις φυσικές καταστροφές και θεωρούν τους σεισμούς νούμερο ένα κίνδυνο, οι Έλληνες δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι έναντι τέτοιων φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειονότητά τους οι Έλληνες δεν έχουν κάνει καμία ασφάλιση της περιουσίας τους έναντι φυσικής καταστροφής (σε ποσοστό 64%). Αλλά και όσοι διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη (ποσοστό 28%), οι μισοί φαίνεται ότι υποχρεώθηκαν να το κάνουν στο πλαίσιο τραπεζικού δανείου και μόνο ποσοστό 14% προχώρησε προληπτικά και… οικειοθελώς στην απόκτηση σχετικού ασφαλιστικού συμβολαίου.

Οι λόγοι εντοπίζονται όχι μόνο στο υψηλό κόστος που απαιτείται -όπως θεωρούν οι ίδιοι- αλλά και στη χαμηλή πεποίθηση των ατόμων ότι μπορούν με ατομικές δράσεις να βελτιώσουν την ασφάλειά τους.

Πάντως, η ιδιοκατοίκηση, το υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα και η μεγαλύτερη ηλικία φαίνεται να συνδέονται με αυξημένη ετοιμότητα και αγορά ασφαλιστικής κάλυψης. Αντίθετα, το φύλο και η εκπαίδευση δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις σχετικές συμπεριφορές.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Έλληνες ανησυχούν για τις φυσικές καταστροφές, αλλά σε ποσοστό 26% δεν μπορούν να σκεφτούν σωστά ούτε έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης (όπως το 199 της Πυροσβεστικής ή το ευρωπαϊκό 112).

Μάλιστα, σχεδόν 8 στους 10 (ποσοστό 77% ) παραδέχονται ότι δεν έχουν πάρει μέρος ποτέ στη ζωή τους σε κάποια σχετική άσκηση προετοιμασίας, με εξαίρεση τους σεισμούς για τους οποίους γίνονται ασκήσεις στα σχολεία.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η κοινωνία ανησυχεί σημαντικά για ορισμένες κλιματικές αλλαγές, αλλά σε περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων, όπου οι γεωφυσικοί κίνδυνοι έχουν ισχυρή παρουσία, οι σεισμοί ξεπερνούν σαφώς άλλους τύπους σε όλες τις μετρήσεις (ακολουθούν οι πυρκαγιές και πλημμύρες). Έτσι, οι μετεωρολογικοί κίνδυνοι θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνοι και λιγότερο πιθανοί -σε σχέση με τους γεωφυσικούς κινδύνους- αν και τέτοια φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες) συμβαίνουν συχνότερα και προκαλούν συνολικά περισσότερες ζημιές.

Για παράδειγμα, οι Έλληνες θεωρούν πιθανότερες τις καταιγίδες και έπονται κατά σειρά οι καύσωνες και οι σεισμοί. Ακολουθούν οι παγετοί, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, ενώ οι ηφαιστειακές εκρήξεις θεωρούνται εύλογα ο λιγότερο πιθανός κίνδυνος.

Γυναίκες και ηλικιωμένοι ανησυχούν περισσότερο για τις φυσικές καταστροφές, ενώ οι άνδρες στη χώρα μας ανησυχούν λιγότερο, ιδίως όσον αφορά τους μετεωρολογικούς κινδύνους. Την ίδια ώρα επτά στα δέκα θύματα από πλημμύρες στην Ελλάδα είναι άνδρες.

Ενδιαφέρον είναι ότι όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ανησυχούν λιγότερο και διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ελλιπώς ενημερωμένοι είμαστε οι Έλληνες όσον αφορά στους μετεωρολογικούς κινδύνους. «Οι φυσικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα», τονίζουν οι ερευνητές, «πρέπει να αναδειχθούν ως σημαντικές απειλές, ιδίως με δεδομένες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή για την περιοχή μας, αναφορικά με τις πλημμύρες, τα φαινόμενα κατολισθήσεων και τις δασικές πυρκαγιές. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη δημόσια ατζέντα, όσον αφορά την πρόληψη και προστασία από τέτοιους κινδύνους».

*Η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με επικεφαλής την δρα Κατερίνα Παπαγιαννάκη του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), πραγματοποιήθηκε το 2019 σε πανελλαδικό δείγμα 2.330 ατόμων μέσω της μετεωρολογικής ιστοσελίδας meteo.gr και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Water (https://www.mdpi.com). Στην έρευνα συμμετείχαν οι ερευνητές του ΕΑΑ Βασιλική Κοτρώνη και Κώστας Λαγουβάρδος και οι Μιχάλης Διακάκης και Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *