Skip to content

Οι νέες προτάσεις για ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Του Νίκου Σακελλαρίου

Mείωση ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός πλήρους κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης περιλαμβάνει το «Σχέδιο Πισσαρίδη» το οποίο θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια (ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να φτάσει στα 70-72 δις. Ευρώ στο καλύτερο σενάριο) προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μεταβατική αλλαγή από το παρόν ασφαλιστικό σύστημα σε ένα σύστημα που θα συμμετάσχουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τουλάχιστον στον δεύτερο πυλώνα.

Déjà vu στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ουσιαστικά οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό αποτελούν μία πιο τολμηρή μετεξέλιξη των προτάσεων Μυταράκη γιατί περιλαμβάνουν και την μεταρρύθμιση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης δηλαδή της κρατικής ασφάλισης. Σε θεσμικό επίπεδο , η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει και νέο πλαίσιο εποπτείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Απαραίτητη προυπόθεση είναι να υπάρξουν τα ρευστά διαθέσιμα για να προχωρήσει η χρηματοδότηση των εισφορών. Είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι ο ΕΦΚΑ μετά το πρώτο κύμα του covid 19 δημιούργησε ένα έλλειμα της τάξης των 2,5 δις. Ευρώ που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.   Τα αναδρομικά των συνταξιούχων που θα πληρωθούν ανέρχονται σε 1,9 δις. Ευρώ. Οι ‘τρύπες’ στον προυπολογισμό απ’ αυτά τα ελλείματα θα κλείσουν είτε με άμεσο δανεισμό, δηλαδή δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων Δημοσίου και έκδοση ομολόγων είτε με αύξηση φορολογίας που δεν διαφαίνεται υπό την παρούσα συγκυρία. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα περιμένει να προχωρήσει γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρηματοδότηση του Δημοσίου

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει ακόμη 1-2 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του δημοσίου και μία έκδοση ομολόγου. Η κυβέρνηση ελπίζει να αντλήσει περίπου 8-10 δις. Ευρώ. Οι εισπραχθέντες φόροι στο εξάμηνο είναι 30% χαμηλότεροι απ’ αυτούς που είχαν προυπολογιστεί. Η κυβέρνηση ελπίζει ο αριθμός αυτός να μειωθεί στο 20% στο εννεάμηνο και να κλείσει τον χρόνο στο (-10%).

Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία του τουρισμού τους επόμενους 2 μήνες. Αν η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι καλή και ο τουρισμός δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης τότε οι ελπίδες για βελτίωση των φορολογικών εσόδων θα είναι άγονες.

Στο θετικό σενάριο, δηλαδή της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας προς το τέλος 2020 και αρχές 2021 η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει άμεσα μέσα στο 2021. Εάν η οικονομία εμφανίσει σημαντικά προβλήματα και δεν ανακάμψει άμεσα το 2021 τότε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *