Skip to content

Οι οικονομικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν τις ασφαλιστικές αγορές

Αυξημένα τα κόστη ζωής παγκοσμίως

Στη δημοσιότητα έδωσε η EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) τον Πίνακα με τους Κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές.

του Χρήστου Γαβαλά

Το κύριο μέλημα σύμφωνα με την EIOPA για τους ασφαλιστές σήμερα είναι οι λεγόμενοι μακρο-οικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι από τις διακυμάνσεις των χρηματαγορών:

Στις χρηματαγορές είναι αυξημένη η αστάθεια – ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασφαλιστές επενδύουν ευρέως και μακροπρόθεσμα σε ομόλογα και μετοχές.

Ακόμη, τα διαθέσιμα μετρητά και τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστών μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ τα ποσοστά ακυρώσεως (όρων στα συμβόλαια) έχουν αυξηθεί.

Οι κίνδυνοι για την κερδοφορία και την φερεγγυότητα παραμένουν σε μέσο επίπεδο. Οι ασφαλιστικές στους κλάδους Ζωής ανέφεραν αύξηση του δείκτη SCR (Solvency Capital Requirement) τους, ενώ το ίδιο μέτρο για τις ασφαλιστικές σε κλάδους εκτός Ζωής παρουσίασε ελαφρά μείωση.

Σε θετικό τόνο, η απόδοση των επενδύσεων τόσο σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία όσο και με τα ασφάλιστρα αυξήθηκε.

Πάντως τα δημόσια χρέη των κρατών έχουν επιδεινωθεί ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την αυστηρή νομισματική πολιτική. Έτσι, παρότι προβλέπεται να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ και ενώ έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας, οι τιμές για τους καταναλωτές παραμένουν στο ανώτατο όριο – κάτι που παραδοσιακά επιδρά στην παραγωγή των ασφαλιστικών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *