Skip to content

Οι τακτικές των “κακών” ασφαλιστικών εταιρειών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι γενικότερα στο πλευρό του πελάτη τους αλλά παντού στον κόσμο, υπάρχουν και οι επιταγές της κερδοφορίας – δεν παύουν να είναι οργανισμοί με σκοπό το κέρδος,  όπως όλες οι δουλειές άλλωστε. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις εκπρόσωποι των εταιρειών πείθουν τους ανθρώπους που διεκδικούν αποζημιώσεις να συμβιβάζονται με λιγότερα απ’ όσα όντως έχουν ανάγκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα (μια από τις πολλές) έκθεση του Συνήγορου του Καταναλωτή σύμφωνα με την οποία ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε την καταβολή αποζημίωσης εμμένοντας ότι ο ασφαλισμένος ήταν υποχρεωμένος να προσκομίσει δήλωση από την αστυνομία ότι της έγινε γνωστό το συμβάν. Η εταιρεία επικαλέστηκε όρο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, δυνάμει του οποίου η παράλειψη προσκόμισης του ως άνω δικαιολογητικού οδηγούσε σε απαλλαγή της από την καταβολή του ασφαλίσματος.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έκρινε καταχρηστική τη συγκεκριμένη συμβατική πρόβλεψη, καθώς η επέλευση της ζημίας συνέβη κατά την έξοδο του οχήματος από θέση στάθμευσης, χωρίς να εμπλέκεται άλλο όχημα, γεγονός που δεν καθιστούσε σκόπιμη την επέμβαση της Αστυνομίας στο περιστατικό. Μετά την παρέμβαση του ΣτΚ στην υπόθεση, η εταιρεία κατέβαλε το ποσό της αιτούμενης αποζημίωσης στον ασφαλισμένο και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως προς τον επίμαχο όρο.

Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από την Αυστραλία και σχετίζεται με μία ελεύθερη επαγγελματία που διαγνώστηκε με καρκίνο. Η γυναίκα ζήτησε αποζημίωση βάσει του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της, μέσω της κάλυψης προστασίας εισοδήματος.  Η Ασφαλιστική εταιρεία όμως, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, ακύρωσε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ύστερα από έρευνα που αποκάλυψε ότι η γυναίκα είχε παραλείψει στην αρχική της αίτηση ασφάλισης να αναφέρει ότι έπασχε από άσχετο με τον καρκίνο νόσημα, από κατάθλιψη. Η ασφαλισμένη κατηγορήθηκε ότι ενήργησε κακή πίστη και την απείλησαν ότι θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που είχε ήδη λάβει. Η ιστορία της συγκέντρωσε μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον. Ακολούθησε μια δραματική δικαστική διαμάχη και τέλος η δικαιοσύνη αποφάνθηκε.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο όρισε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει το καθήκον της να ενεργεί “καλή τη πίστη” με το να ακυρώσει το ασφαλιστήριο της γυναίκας, χρησιμοποιώντας την αμφιλεγόμενη πρακτική του “underwriting κατόπιν εορτής” (έψαξε δηλαδή το ιστορικό κατόπιν υπογραφής του συμβολαίου).

Ορισμένες πάντως γνωστές ασφαλιστικές πρακτικές για τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης, που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς και από έρευνες δημοσίων Αρχών, από δικαστικά αρχεία, απο μαρτυρίες πρώην εργαζομένων κλπ είναι οι εξής:

Εξαιρετικά χαμηλές αρχικές προσφορές

Η αρχική προσφορά αποζημίωσης είναι αρκετά χαμηλή, και σίγουρα χαμηλότερη από την αξία της ζημίας του ασφαλισμένου. Ξεκινώντας από χαμηλές προσφορές οι ασφαλιστικές κάνουν τις πιο υψηλές που ακολουθούν να μοιάζουν πιο ελκυστικές, ακόμη κι αν οι προσφορές παραμένουν ανεπαρκείς σε σχέση με τις ζημίες.

Βουτιά στο ιατρικό ιστορικό

Όταν κάποιοι έχουν ασφαλιστικές απαιτήσεις για ιατρικά έξοδα, συχνά οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν να σκάψουν στο ιατρικό ιστορικό τους προκειμένου να βρουν οτιδήποτε μπορούν ώστε να θεωρήσουν την ασθένεια «προϋπάρχουσα κατάσταση».

Έγγραφη δήλωση συμβάντος

Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που προβάλλουν απαιτήσεις δεν έχουν ξαναπεράσει τη διαδικασία και δεν έχουν τη νομική κατάρτιση που θα τους επέτρεπε να αναγνωρίζουν σημεία που μπορεί να βλάψουν τις απαιτήσεις τους. Για αυτό το λόγο συχνά οι ασφαλισμένοι πιέζονται να παρέχουν έγγραφες δηλώσεις όπου απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το συμβάν. Όμως οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να είναι έτσι διατυπωμένες, που να αποβλέπουν στην επιθυμητή τις εταιρείες απάντηση, σε μια προσπάθεια ο απαιτητής να παραδεχθεί το λάθος του ή να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές του.

Διαστρέβλωση των δικαιωμάτων

Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών μπορεί να διαστρεβλώσουν τα δικαιώματα του πελάτη για να τον κάνουν να συμβιβαστεί με λιγότερα. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αποζημίωση για μελλοντικά ιατρικά έξοδα που σχετίζονται μ’ ένα ατύχημα, ενώ ισχύει το αντίθετο. Αν ο απαιτητής βασιστεί σε αυτή την πληροφορία μπορεί να αποδεχτεί πολύ χαμηλότερο διακανονισμό απ’ ότι θα έπρεπε.

Αποφυγή δικηγορικής εμπλοκής

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τους απαιτητές να μην προσφύγουν σε δικηγόρο για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις τους λέγοντάς τους ότι θα πάρουν λιγότερα λεφτά λόγω των δικαστικών εξόδων. Αν και κάθε απαίτηση είναι διαφορετική, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούνται από δικηγόρο πετυχαίνουν υψηλότερους ασφαλιστικούς διακανονισμούς.

Καθυστέρηση καταβολής

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατανοούν ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να συμβιβαστούν με λιγότερα όταν βρίσκονται κάτω από οικονομική πίεση. Έτσι μπορεί να κωλυσιεργήσουν να δρομολογήσουν μια απαίτηση, ενώ οι λογαριασμοί του πελάτη συσσωρεύονται και ίσως επηρεάζονται οι πιστωτικές του δυνατότητες.

Γρήγορο κλείσιμο φακέλου

Αν και οι ασφαλιστικές εταιρείες χρονοτριβούν με τις απαιτήσεις όσο περισσότερο μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις, σε άλλες βιάζονται να κάνουν προσφορές συμβιβασμού όσο πιο γρήγορα μπορούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά προσπαθούν να πείσουν τους απαιτητές να προβούν σε διακανονισμό προτού μπορέσουν να μιλήσουν σε δικηγόρο και να αποσαφηνίσουν την πραγματική αξία της απαίτησής τους. Κατά παρόμοιο τρόπο οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις γρήγορα, ελπίζοντας ότι θα πείσουν τους απαιτητές να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους, προτού αναγνωρίσουν όλες τις ζημίες τους.

1 Comment

  1. Avatar

    Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τον λόγο ύπαρξης του άρθρου αυτού. Χωρίς να δίνετε σχεδόν κανένα πραγματικό παράδειγμα (τουλάχιστον από την Ελλάδα) , αναφέρετε μια πληθώρα κακών τακτικών των ασφαλιστικών εταιριών ενώ στην ουσία αυτό δεν τεκμηριώνεται από το άρθρο. Πιστεύω ότι με την ανάρτηση σας αυτή το μόνο που θα πετύχετε είναι να νιώσει ο κόσμος μια αποστροφή και ανασφάλεια με όλους τους ασφαλιστές (εταιρίες κ συμβούλους/πράκτορες). Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον κ κάποιες τακτικές “κακών” πελατών οι οποίοι δρουν κακοπροαίρετα κ λαμβάνουν αποζημιώσεις από τις εταιρίες χωρίς να τις δικαιούνται…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *