Skip to content

Οι τουρκικές ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση, προειδοποιεί η Fitch Ratings

Οι τουρκικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με ένα από τα δυσκολότερα περιβάλλοντα για να λειτουργήσουν μέσα στην τελευταία δεκαετία. Και αυτό καθώς τα κέρδη και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι πιθανόν να υποστούν σοβαρή συμπίεση την περίοδο 2022-2023, όπως αναφέρει σε νέα έκθεση της Fitch Ratings.

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με αναλυτές της Fitch, οι επιπτώσεις της μακροοικονομικής επιδείνωσης, του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης επιβολής ανώτατου όριο τιμών στην ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, θα μπορούσαν να ρίξουν ορισμένες ασφαλιστικές κάτω από τα ελάχιστα αποδεκτά ρυθμιστικά επίπεδα φερεγγυότητας, αναγκάζοντάς τες να κάνουν αυξήσει κεφαλαίου ή να εξαγοραστούν από ισχυρότερους ανταγωνιστές. 

Ο τουρκικός πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε σε πάνω από 70% τον Μάιο του 2022 και ο Fitch προβλέπει ότι θα παραμείνει πολύ υψηλός (τέλος 2022: 60%, τέλος 2023: 55%). Ο παρατεταμένος πληθωρισμός σε τόσο υψηλά επίπεδα θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις ασφαλιστικές, αυξάνοντας το κόστος των αποζημιώσεων και δυνητικά οδηγώντας σε ελλείμματα αποθεματικών. Θα συμπιέσει επίσης το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών, αποδυναμώνοντας την ικανότητά τους να αγοράζουν ασφάλιση.

Η Fitch προσθέτει ότι οι ασφαλιστικές είναι απίθανο να είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές τους αρκετά για να καλύψουν την αύξηση του κόστους αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί τίθενται υπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην τιμολόγηση και της ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, από τα ρυθμιστικά ανώτατα όρια τιμών.

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων είναι η σημαντικότερη επιχειρηματική γραμμή του κλάδου ζημιών με βάση το καθαρό ασφάλιστρο και ήταν ο κύριος λόγος επιβάρυνσης στην απόδοση του underwriting του κλάδου τα τελευταία χρόνια. 

Τα ανώτατα όρια τιμών αφαιρούν την ικανότητα των ασφαλιστών να χρεώνουν αρκετά για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν, αναγκάζοντάς τους να αναλαμβάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης με ζημία. Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και η Fitch δεν αναμένει την απελευθέρωση της τιμολόγησης στην αστική ευθύνη οχημάτων στο εγγύς μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιολογήσεις των τουρκικών ασφαλιστικών εταιρειών πιέζονται από τις αρνητικές προοπτικές που δίνει η Fitch για το τουρκικό κράτος (B+/αρνητικό) και των τουρκικών τραπεζών, αντανακλώντας την έκθεση των ασφαλιστών στις προκλήσεις που επηρεάζουν την τουρκική οικονομία, τις διακρατήσεις τους σε τουρκικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα και τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *