Skip to content

Οι φυσικές καταστροφές κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία 32 δισεκατομμύρια δολάρια – Μόνο τα 14 δισ ήταν ασφαλισμένα

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις οικονομικές απώλειες εξαιτίας κινδύνων από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν συνολικά σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Χρήστου Γαβαλά

Λιγότερο ωστόσο από το 50% (ή 14 δισεκατομμύρια δολάρια), καλύφθηκε από δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Aon.

Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι συνήθως το πιο «ήσυχο», ανέφερε η έκθεση, το πρώτο τρίμηνο του 2022 σηματοδότησε την έκτη συνεχή χρονιά που καταγράφει ζημίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο Global Catastrophe Recap – Q1 2022.

Μερικά από τα πιο σημαντικά περιστατικά με φυσικές καταστροφές τα οποία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου καταγράφηκαν σε ανεμοθύελλες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπης, πλημμύρες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, τον σεισμό της Ιαπωνίας στις 16 Μαρτίου και τις σφοδρές καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο.

Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (APAC) καταγράφηκε το υψηλότερο μερίδιο των οικονομικών απωλειών του πρώτου τριμήνου με 15 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ευρώπης –  Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) με 8 δισεκατομμύρια δολάρια και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 6 δισεκατομμύρια δολάρια. (Οι οικονομικές απώλειες ή το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών για τις οικονομίες, περιλαμβάνουν την τιμή του ασφαλίστρου).

Η Aon εξήγησε ότι αυτά το σύνολο των απωλειών που ανακοινώθηκε το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ίσως σε σημαντικό βαθμό, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς αυτή είναι μια τυπική και αναμενόμενη εξέλιξη μετά από γεγονότα τέτοιας κλίμακας.

Για τις δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και 2022 που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αντιπροσωπεύουν το δεύτερο υψηλότερο σύνολο διετίας που έχει καταγραφεί, δεύτερο μόνο μετά το 2020 και το 2021, όταν και ανήλθαν σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια και βασίστηκαν κυρίως στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές που παρατηρήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2021.

Στην τρίτη θέση ήταν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για τα γεγονότα του πρώτου τριμήνου του 1990 (κυριάρχησαν οι μεγάλες ανεμοθύελλες στην Ευρώπη) και του 1991.

Το ρεκόρ διετίας για όλους τους φυσικούς κινδύνους (συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, τσουνάμι, κ.λπ.) παραμένει το 2010 και το 2011, όταν και έφτασε στα 98 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως το πιο ήσυχο του έτους, αν και το 2022 σηματοδότησε την έκτη συνεχή χρονιά που καταγράφονται ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σχολίασε ο Στιβ Μπόουεν, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της μελέτης των φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της ομάδας Impact Forecasting της Aon.

Όσον αφορά στις κλιματικές τάσεις, η έκθεση Aon σημείωσε ότι ο Ιανουάριος του 2022 ήταν ο έκτος θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί, ενώ ο Φεβρουάριος ήταν ο έβδομος θερμότερος και ο Μάρτιος ο πέμπτος θερμότερος. 

Η Aon επικαλέστηκε την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία συνέκρινε τα παγκόσμια ρεκόρ που χρονολογούνται από το 1880.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *