Skip to content

Ομάδα εργασίας για την αγροτική ασφάλιση με ευρεία συμμετοχή ασφαλιστών

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης προχώρησε στον ορισμό ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία έχει προθεσμία 4 μηνών προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων και της αποζημίωσης καταστροφών, με την συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μάλιστα, πέντε από τα δέκα μέλη της ομάδας εργασίας, προέρχονται από την ασφαλιστική αγορά. 

Στόχος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη είναι «να εκσυγχρονίσει και να καταστήσει βιώσιμο το σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων». Το νέο μοντέλο θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου και αναμένεται να ισχύσει εντός του έτους.

Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας έχει λάβει εντολή να υποβάλλει στον υπουργό προτάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα και παράλληλα να συντάξει πόρισμα στο οποίο θα περιγράφονται τα θέματα που επεξεργάστηκε καθώς και οι λύσεις που προτείνει να υιοθετηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς που συμμετέχουν στην ομάδα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, έργο της ομάδας εργασίας είναι η μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων και η υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον Υπουργό και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και ειδικότερα:

α) Η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης του παρόντος θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

γ) Ο συντονισμός με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

δ) Η διερεύνηση άλλων πιθανών τρόπων αποζημίωσης καταστροφών.

Στο τέλος των εργασιών, η ομάδα εργασίας θα συντάξει πόρισμα στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα θέματα που επεξεργάστηκε, καθώς και οι λύσεις που προτείνει να υιοθετηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν. Το πόρισμα θα επιδοθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων των μελών που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας.

Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου γεωργικών ασφαλίσεων αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και περιλαμβάνει την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης), για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις μεσογειακές χώρες έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση καθώς ολοένα και περισσότεροι αγρότες επιλέγουν συνδυαστικές καλύψεις, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η ένταση και συχνότητα των φυσικών καταστροφών.

[box]Μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι:

α) Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ως Συντονιστή.

β) Απόστολος Πολύμερος, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

γ) Χρήστος Γιαννακάκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

δ) Πέτρος Τζαβέλλας, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

ε) Βασίλειος Έξαρχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

στ) Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

ζ) Νικόλαος Παγώνης, πρόεδρος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

η) Σπυρίδων Λευτεριώτης, τέως Γενικός Διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

θ) Ευάγγελος Μπακάλης, στέλεχος της GROUPAMA Ασφαλιστικής, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια.

ι) Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/-τρια. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *