Skip to content

Ομαδικές ασφαλίσεις: Πρόταση για μείωση φορολογίας στο 15%

Η πρόταση για εναρμόνιση της φορολογίας (στο 15%) με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που εκφράστηκε κατά την εκδήλωση της ΕΑΕΕ είχε ως στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων κινήτρων για τις ομαδικές ασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγάλες διαφορές η ομαδική ασφάλιση από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ωστόσο, η σύγκριση των ομαδικών ασφαλίσεων με τα ΤΕΑ δεν φαίνεται ότι είναι εφικτή για διαφορετικούς λόγους. Για να σχηματιστεί ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης απαιτούνται τουλάχιστον 80-100 ασφαλισμένοι, αναλογιστικές μελέτες, ενώ προβλέπει και το σχηματισμό μεγάλων αποθεματικών που εποπτεύονται και από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και οι επενδύσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αντίθετα, ένα ομαδικό ασφαλιστήριο μπορεί να γίνει και για 10 εργαζόμενους, έχει underwriting από τις ασφαλιστικές και ουσιαστικά ελέγχεται μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς, το κόστος λειτουργίας του είναι σημαντικά χαμηλότερο από ένα Ταμείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑ).

Σε ανοδική τάση τα ομαδικά συνταξιοδοτικά και ομαδικά υγείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), τα δύο τελευταία χρόνια (2018-2019) οι τάσεις στα ομαδικά ασφαλιστήρια σύνταξης και υγείας είναι ανοδικές και ακολουθούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η μέση ετησιοποιημένη αύξηση των τελευταίων 3 ετών είναι πάνω από 10% για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά και 15% για ομαδικά υγείας (συμπεριλαμβάνοντας τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές).

Οι φοροαπαλλαγές θα αυξήσουν θεαματικά την παραγωγή

Η πρόταση της ΕΑΕΕ για μείωση του φορολογικού συντελεστή στα ομαδικά ασφαλιστήρια έχει ως στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις επιχειρήσεις, τα οποία εάν υπολογιστούν λογιστικά ως κέρδη θα έπρεπε να φορολογηθούν με 24% ή να μοιραστούν ως μέρισμα με φόρο 5%. Ωστόσο, τα οφέλη από μία πιθανή αύξηση παραγωγής στα ομαδικά ασφαλιστήρια θα είναι πολλαπλάσια και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με παλαιότερη (2016-2017) έρευνα της Metlife, περίπου το 30% των εργοδοτών σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ομαδικά ασφαλιστήρια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ήθελε να προχωρήσει (εκείνη την περίοδο) σε ομαδικές ασφαλίσεις. Οι λόγοι ήταν ότι τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας και σύνταξης αποτελούν μία από τις καλύτερες επενδύσεις για τα ρευστά διαθέσιμα σε περιόδους κρίσεις, παρέχουν ασφάλεια στους εργαζόμενους και αποτελούν κίνητρο προσέλκυσης νέων και ικανών εργαζομένων.

Σήμερα στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι εάν υπάρξει μία ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,5% (μία αισιόδοξη άποψη) για τα επόμενα 2 χρόνια, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ετησιοποιημένη αύξηση της νέας παραγωγής στα ομαδικά ασφαλιστήρια πάνω από 10% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τότε η (νέα) παραγωγή θα εκτιναχθεί προς όφελος όλων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων-διαμεσολαβητών-επιχειρήσεων πελατών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *