Skip to content

ΟΟΣΑ: Δοκιμάζονται οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος- “Στο κόκκινο” οι δαπάνες υγείας

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα «τρέχουν» οι δαπάνες για την Υγεία στις περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία θα ξεπεράσουν την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια και οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,7%  και θα φθάσουν στο 10,2% του ΑΕΠ έως το 2030, από 8,8% το 2018.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις… αντοχές του υγειονομικού συστήματος, καθώς οι περισσότερες χώρες αντλούν χρηματοδότηση, σε μεγάλο βαθμό, από δημόσιες πηγές. Την ίδια στιγμή, η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, και εκτινάσσει τις δαπάνες για μακροχρόνια περίθαλψη.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη νέα ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην α΄ θέση στις δαπάνες υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) διαθέτοντας το 2018 το 16,9% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ελβετία με δαπάνες υγείας στο 12,2% του ΑΕΠ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ιαπωνία, οι οποίες δαπάνησαν σχεδόν το 11% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα, υπάρχουν χώρες οι οποίες δαπάνησαν λιγότερο από 6% του ΑΕΠ τους για την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ των οποίων το Μεξικό, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία, δαπανώντας μόλις το 4,2% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για την υγεία ανήλθαν σε περίπου 4.000 δολάρια κατά μέσο όρο ανά άτομο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες, ξεπερνώντας τα 10.000 δολάρια ανά κάτοικο, έναντι περίπου 1.150 δολάρια που δαπάνησε το Μεξικό.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας

Τα εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων. Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ενήλικες που χρειάστηκε να δει έναν γιατρό δεν το έκανε… Την ίδια στιγμή, οι άμεσες πληρωμές από τα νοικοκυριά αποτελούν το ένα πέμπτο της συνολικής δαπάνης για την υγεία κατά μέσο όρο, με εξαίρεση τη Λετονία και το Μεξικό όπου καταλαμβάνουν πάνω από το 40% της δαπάνης.

Οι χρόνοι αναμονής και η απόσταση, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής για ορθοπεδική επέμβαση (αντικατάσταση γόνατος) ξεπερνά τον έναν χρόνο στη Χιλή, την Εσθονία και την Πολωνία. Τέτοιοι περιορισμοί πρόσβασης σημειώνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν καθολική ή σχεδόν καθολική κάλυψη για ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας.

Μεταρρυθμίσεις

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος υγείας είναι κρίσιμες και παρουσιάζει τομείς στους οποίους οι δαπάνες θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές. Ενδεικτικά:

Η αυξημένη χρήση γενόσημων φαρμάκων θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους. Ωστόσο, σήμερα μόλις το 50% των φαρμάκων (ποσότητες) που πωλούνται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι γενόσημα. Ειδικότερα, τα γενόσημα αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα του όγκου των φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στη Χιλή, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λιγότερο από το ένα τέταρτο στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία το 2017.

Τα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους σήμερα από ποτέ, με περίπου μία στις δέκα θέσεις εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ να αφορούν στην υγειονομική ή κοινωνική φροντίδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μετατόπιση καθηκόντων από γιατρούς σε νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις του κόστους και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Η αύξηση της ασφάλειας των ασθενών όχι μόνο βελτιώνει την υγεία, αλλά και εξοικονομεί χρήματα. Σχεδόν το 5% των νοσηλευόμενων ασθενών είχαν μια λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη το 2015-17.

Ασθένειες και παράγοντες κινδύνου

Ένα άτομο που γεννήθηκε σήμερα μπορεί να αναμένει να ζήσει σχεδόν 81 χρόνια κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα οφέλη από το προσδόκιμο ζωής έχουν επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Το 2015 ήταν ένα ιδιαίτερα κακό έτος, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται σε 19 χώρες.

Οι αιτίες περιλαμβάνουν τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και διαβήτη που δυσκολεύουν να διατηρήσουν την προηγούμενη πρόοδο στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία, έχουν επίσης απαιτήσει περισσότερες ζωές τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με οπιοειδή αυξήθηκαν κατά περίπου 20% σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2011 και έχουν ζητήσει περίπου 400.000 ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θάνατοι που σχετίζονται με οπιοειδή είναι επίσης σχετικά υψηλοί στον Καναδά, την Εσθονία και τη Σουηδία.

Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και παχυσαρκία εξακολουθούν να προκαλούν πρόωρο θάνατο και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής. Ειδικότερα, τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται, αλλά το 18% των ενηλίκων εξακολουθεί να καπνίζει καθημερινά. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών φθάνει – κατά μέσο όρο – τα 9 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά άτομο, κάθε χρόνο ανά έτος, που ισοδυναμεί με σχεδόν 100 μπουκάλια κρασιού. Σχεδόν το 4% των ενηλίκων ήταν εξαρτώμενα από το αλκοόλ.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το 56% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών είναι υπέρβαροι. Αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 40 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ υψηλότερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε περίπου 140 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Οι καρδιακές προσβολές, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος ευθύνονται για έναν στους τρεις θανάτους στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ ένας στους τέσσερις θανάτους σχετίζεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καλύτερη πρόληψη και υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένας στους δέκα ενήλικες θεωρείται ότι έχουν κακή υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων ζουν με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *